Covid, umbră lungă asupra creierului şi a memoriei. Tulburări cognitive la un an după boală

Urmările Covid afectează creierul şi memoria chiar şi la un an după boală. Este concluzia unui studiu italian coordonat de Universitatea de Stat din Milano.

1125 afișări
Imaginea articolului Covid, umbră lungă asupra creierului şi a memoriei. Tulburări cognitive la un an după boală

United States Government, Wikipedia Commons

La mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, se cunosc simptomele respiratorii ale Covid, însă boala poate duce la complicaţii neurologice, cu afectarea funcţiilor senzoriale, motorii şi cognitive.

Un nou studiu italian, coordonat de neurologul Alberto Priori, face lumină asupra efectelor cerebrale care pot fi observate chiar şi la un an după infectare.

Cercetarea, care a ales 7 pacienţi cu tulburări cognitive persistente (pierderi de memorie, dificultăţi de concentrare şi aşa-numita "ceaţă" mentală) de care nu se plângeau niciodată înainte de Covid, a evidenţiat prezenţa unor modificări în anumite zone ale creierului, afectând memoria, circuitele care reglează atenţia şi echilibrul şi cele care reglează energia mentală, motivaţia şi, într-o anumită măsură, comportamentul la trei pacienţi, dintre care unul - care avea o tulburare cognitivă mai severă - a prezentat o acumulare de amiloid, o proteină asociată cu neurodegenerarea şi implicată în boala Alzheimer.

Ceilalţi patru pacienţi examinaţi, deşi se plângeau de tulburări cognitive, nu au prezentat nicio alterare a funcţiilor cerebrale, sugerând că urmările Covid ar putea rezulta din „modificări exclusiv psihologice similare tulburărilor de stres post-traumatic”, a precizat profesorul Roberta Ferrucci, potrivit ANSA.

În general, rezultatele cercetării au indicat că, la un an de la boală, este posibil să existe încă un număr de pacienţi care prezintă modificări cognitive, în parte cauzate de modificări psihice.

"Acest studiu", a spus profesorul Vincenzo Silani, co-autor, "oferă o serie de ipoteze de interpretare a leziunilor post-Covid şi pune bazele unei evaluări diversificate a pacientului pe termen lung”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
covid,
creier,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici