Cum a schimbat moartea băieţelului sirian Aylan Kurdi o ţară întreagă: "Câteodată e nevoie doar de o imagine" - FOTO, VIDEO

A trecut mai bine de o lună de când lumea a văzut imaginea cu băieţelul sirian Aylan Kurdi găsit mort pe o plajă din Turcia, după ce familia sa a încercat să ajungă în Grecia, pentru ca ulterior să călătorească în Canada. Imaginea a impresionat o lume întreagă, însă în Canada a declanşat un val de simpatie pentru refugiaţi, mii de locuitori implicându-se cu adevărat pentru ca un număr cât mai mare de imigranţi să fie primiţi în această ţară, informează CNN.

3895 afișări
Imaginea articolului Cum a schimbat moartea băieţelului sirian Aylan Kurdi o ţară întreagă: "Câteodată e nevoie doar de o imagine" - FOTO, VIDEO

Cum Aylan Kurdi a schimbat Canada

Într-o ţară cunoscută pentru generozitatea sa pentru imigranţi şi refugiaţi, moartea lui Aylan, precum şi mamei acestuia şi a fratelui său în vârstă de 4 ani - care au aşteptat să le fie acordat azil în Canada - a fost o lovitură puternică.

Familia lui Aylan Kurdi a depus o cerere în vederea obţinerii statutului de refugiaţi către autorităţile canadiene, dar aceasta a fost respinsă în iunie din cauza complicaţiilor pe care le întâmpină cererile în Turcia, a explicat atunci Teema Kurdi, sora lui Abdullah, o rezidentă la Vancuver.

CNN scrie că povestea tragică a băieţelului Aylan Kurdi a învăţat Canada că fiecare minut contează, fiecare zi, fiecare bucată de hârtie şi că birocraţia stă mizeria în care trăiesc refugiaţii sirieni şi o viaţă nouă în Canada.

Dincolo de controversele care s-au creat în jurul acestui caz, Kate McNaughton este unul dintre miile de canadieni care susţine că povestea tristă a lui Aylan Kurdi i-a transformat viaţa şi a făcut-o să se gândească mult mai serios asupra problemei refugiaţilor. Femeia trăieşte cu convingerea că tot ceea ce li se întâmplă refugiaţilor este din vina ţărilor bine dezvoltate şi că este de datoria ei să ajute fiecare refugiat care îi iese în cale cu mâncare şi ceva bani.

"Din fericire, acum avem şansa de a-i ajuta mult mai rapid decât o făceam în trecut, datorită sprijinului pe care Guvernul din Canada îl oferă", a declarat McNaughton, care în prezent este asistentă medicală şi care a participat, alături de mii de canadieni, la un forum public organizat la sfârşitul lunii septembrie, la Ottawa, cu scopul de a găsi soluţii pentru a-i ajuta pe refugiaţii sirieni veniţi în Canada.

"Aşteptăm încă mai multe informaţii cu privire la modul în care am putea accelera procesul", spune McNaughton. "Cred că va fi o luptă grea cu birocraţia, dar sperăm că va duce la un rezultat bun", a concluzionat asistenta militantă. 

Mii de canadieni, organizaţii de caritate din fiecare colţ al ţării sau grupuri religioase au venit cu oferte de sprijin şi bani pentru refugiaţii sirieni. 

"Înţelegerea crizei refugiaţilor, istoria refugiaţilor care vin în Canada şi, în general, înţelegerea sentimentului de responsabilitate socială, asta trebuie să asimileze Canada, de aceea am venit aici", a declarat Van Andina Isschot, un alt participant la forum.

"Ne-am unit pentru a aduce oamenii împreună pentru că cetăţenii vin la noi şi spun: "Cum putem ajuta?", spune Jim Watson, primarul din Ottawa şi organizatorul forumului public. "Ei doresc să ajute, ei vor să sponsorizeze o familie de refugiaţi care are nevoie de sprijin financiar".

"Am văzut o ţară întreagă mobilizată, oraş după oraş, comunitate după comunitate, pentru a face într-adevăr tot ce putem sa-i ajutăm", a concluzionat Watson.

"Câteodată este nevoie doar de o imagine"

"Este cu siguranţă un motiv de îngrijorare, pentru că sigur că aş vrea să facem mai mult", spune Jane Snider, un membru al Bisericii Ottawa. "Uneori este nevoie de doar de o imagine", a concluzionat Snider, făcand strictă referire la Aylan Kurdi. 

Snider vede puterea imaginii Aylan ca un catalizator important pentru persoanele care doresc să susţină aducerea refugiaţilor sirieni în Canada, dar este realist cu privire la ceea ce este nevoie în termeni legali.

"Dincolo de sprijinul personal pentru familiile care vin în Canada, este nevoie de o mulţime de timp şi efort pentru a intra în legalitate cu actele", spune Snider, adăugând că birocraţia şi toate formularele necesare pot fi descurajatoare.

Un exemplu elocvent în acest caz îl reprezintă Tima Kurdi, mătuşa lui Aylan, care încercă de luni de zile să găsească o cale de a-şi aduce legal familia în Canada.

Timpul este esenţial

"Sincer, eu nu sunt sigură ce să spun. Am auzit de la soţul meu şi prietenii mei vestea cum că în Canada se vor schimba regulile şi acum va fi mai rapid şi mai uşor de intrat în legalitate", a declarat pentru CNN Kurdi de Kurdistan.

Pe fondul presiunii publice ce a venit imediat după moartea Aylan, guvernul canadian a anunţat că va lua cu 1.000 mai mulţi refugiaţi sirieni, şi că se va încerca eficientizarea procesului de birocraţie, dar şi că se vor strânge donaţii de către Fondul de Ajutoare pentru Siria. 

"Da, nepotul meu a schimbat lumea pentru politicieni, gândesc acum cu umanitate", a concluzionat Kurdi.

Imaginea cu Aylan, înecat în largul uneia dintre cele mai populare staţiuni balneare din Turcia, Bodrum, a devenit "virală" pe reţele de socializare şi a crescut presiunea asupra liderilor europeni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici