Video DECLARAŢIA ZILEI Deputat german, membru al partidului Angela Merkel: UE trebuie să dezvolte propria strategie nucleară, în contextul politicilor lui Trump

Uniunea Europeană trebuie să îşi dezvolte propria strategie de disuasiune nucleară, pe fondul preocupărilor că Administraţia Donald Trump ar putea neglija angajamentele de securitate în Europa, propune deputatul conservator german Roderich Kiesewetter.

997 afișări

"Scutul nuclear american şi garanţiile de securitate sunt imperative pentru Europa. Dacă Statele Unite nu vor mai vrea să ofere aceste garanţii, Europa va avea nevoie de sisteme proprii de disuasiune nucleară", a declarat Roderich Kiesewetter, general în rezervă şi membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel.

Roderich Kiesewetter consideră că Germania poate juca un rol important în convingerea Franţei şi chiar a Marii Britanii să ofere garanţii de securitate nucleară pentru întreaga Europă.

Declaraţiile lui Roderich Kiesewetter reflectă preocupările din ce în ce mai mari referitoare la angajamentul viitoarei Administraţii Donald Trump de apărare colectivă în cadrul NATO. Donald Trump a sugerat în campania electorală că ar putea să nu menţină angajamentele de apărare colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice dacă ţările membre nu vor avea contribuţii financiare proporţionale.

Kiesewetter nu este convins de asigurările oferite de preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama, care susţine că succesorul său va menţine angajamentele de securitate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

"Aceste afirmaţii sunt frumoase şi bune, dar va trebui să vedem care sunt acţiunile lui Trump. Europa trebuie să înceapă elaborarea propriilor planuri de securitate în cazul în care americanii vor creşte brusc costurile de apărare a continentului sau dacă se vor retrage definitiv", a subliniat politicianul german, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Miniştrii de Externe ai statelor europene au pledat, în contextul victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru consolidarea sistemului UE de apărare, în timp ce Federica Mogherini, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat Uniunea Europeană drept o "superputere".

Pe fondul semnelor de întrebare referitoare la ideile de politică externă ale lui Donald Trump, miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE au stabilit luni să consolideze rolul Europei pe plan mondial, în aşteptarea clarificării relaţiei transatlantice. "Uniunea Europeană este o superputere", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, potrivit agenţiei Associated Press. Mogherini a explicat că discuţiile de la Bruxelles nu sunt despre o "armată a UE", ci despre "securitatea şi apărarea unei Uniuni Europene care va deveni mai credibilă şi mai eficientă pe plan global". Notând că structurile europene de apărare funcţionează deja, Mogherini a precizat: "Avem un potenţial uriaş pe care încă nu îl utilizăm. Este necesar să consolidăm profilul de securitate. Cetăţenii europeni au nevoie de acest lucru".

"Suntem într-o lume nesigură, iar situaţia nu a început cu alegerea domnului Trump", a declarat, la rândul său, Jean-Marc Ayrault, ministrul de Externe al Franţei. "Europa nu trebuie să aştepte deciziile altora, trebuie să îşi apere propriile interese - adică interesele europenilor - şi să îşi reafirme rolul strategic la nivel mondial", a subliniat el.

Şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders, a afirmat că victoria lui Donald Trump oferă "Uniunii Europene posibilitatea de a merge mai departe". "Trebuie să consolidăm capacităţile de apărare şi securitate. UE trebuie să găsească modalităţi de a se face auzită în acţiunile de căutare a soluţiilor politice, trebuie să se asigure că nu vor fi conversaţii doar între Washington şi Moscova, ci Uniunea Europeană trebuie să fie cu adevărat prezentă la masa discuţiilor", a subliniat Reynders.

Germania pledează, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE şi al victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru accelerarea integrării structurilor de apărare ale Uniunii Europene, iniţiativă susţinută de Franţa, Italia şi Spania.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici