„Scrisoarea afirmă că apărarea antirachetă europeană va fi cu adevărat eficientă şi fezabilă numai dacă Rusia va fi implicată în proiect pe bază de egalitate şi cere garanţii solide că scutul antirachetă din Europa nu va submina stabilitatea strategică şi nu va fi îndreptat către nici una dintre părţi”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.
După mai mulţi ani de dispute, Rusia şi NATO au convenit în noiembrie, la summitul de la Lisabona, să coopereze pentru instalarea unui scut antirachetă. Însă cele două părţi nu au ajuns încă la un acord privind modalităţile de amplasare a sistemului defensiv – NATO se pronunţă în favoarea a două sisteme separate, în timp ce Rusia insistă pentru un sistem comun.
Statele Unite şi România au anunţat, săptămâna trecută, un acord pentru amplasarea de interceptori în România, ca parte a planurilor americane de instalare a unui scut antirachetă în Europa. Anunţul a atras imediat critici din partea Moscovei, care se teme că sistemul american poate compromite securitatea Rusiei, slăbin arsenalul său de rachete nucleare.
Reprezentantul Rusiei la reuniunea şefilor de Stat Major din Consiliul Rusia-NATO, Nikolai Makarov, a afirmat, în cursul unei reuniuni desfăşurate la 4 mai, că Moscova este dispusă să discute orice propuneri constructive privind scutul, însă NATO trebuie să ofere garanţii că noul proiect nu ameninţă capacitatea nucleară rusă.