Forţele de ordine algeriene au încercuit complexul gazifer unde sunt deţinuţi ostaticii

Forţele de ordine au încercuit, joi, un complex gazifer din partea de centru-est a Algeriei, unde o grupare islamistă afiliată reţelei Al-Qaida deţine aproximativ 40 de ostatici străini şi reclamă oprirea intervenţiei militare franceze în Mali.

207 afișări
Imaginea articolului Forţele de ordine algeriene au încercuit complexul gazifer unde sunt deţinuţi ostaticii

Forţele de ordine algeriene au încercuit complexul gazifer unde sunt deţinuţi ostaticii (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Cetăţeni ai Statelor Unite, Japoniei, Franţei şi Marii Britanii se află printre ostatici, potrivit răpitorilor. Asiatici, de asemenea, sunt printre ei, potrivit unuia dintre ostatici citat de postul de televiziune France 24.

Ministrul agerian de Interne, Dahou Ould Kablia, a exclus orice negociere cu răpitorii, după ce a anunţat că atacul de miercuri, urmat de luarea de ostatici, s-a soldat cu doi morţi, între care un britanic şi un algerian.

Autorităţile "nu vor răspunde revendicărilor teroriste şi refuză orice negociere", a spus el imediat după comiterea atacului, care s-a mai soldat cu şase răniţi, între care doi britanici, un norvegian şi trei membri ai seviciilor de securitate algeriene.

Gruparea, numită "Semnatari cu sânge", a revendicat luarea de ostatici, într-un comunicat publicat pe site-ul mauritan Alakhbar. Acesta este numele pe care algerianul Mokhtar Belmokhtar, destituit recent de Al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI), l-a dat unităţii sale combatante.

"Anunţăm că am reuşit un atac de proporţii ca reacţie la cruciada dusă de forţele franceze în Mali", anunţă el. "Afirmăm că peste 40 de cruciaţi sunt ostatici, între care şapte americani şi doi britanici, printre alte naţionalităţi", anunţă comunicatul.

Gruparea susţine că Algeria, care a autorizat survolarea teritoriului său de către avioane franceze care se îndreaptă către Mali, "şi ţările (de origine) ale ostaticilor sunt responsabile de orice întârziere în îndeplinirea condiţiilor lor, între care prima este oprirea agresiunii împotriva" confraţilor lor din Mali.

Un angajat al complexului gazifer a confirmat că 41 de străini au fost luaţi ostatici la instalaţia "încercuită" de către armată şi serviciile de securitate, potrivit autorităţilor.

Ministrul britanic de Externe William Hague a denunţat "moartea cu sânge rece" a unui britanic şi a spus că a vorbi despre represalii faţă de intervenţia franceză este "o simplă scuză".

Departamentul de Stat a confirmat că americani figurau printre ostatici, dar nu a precizat numărul sau identitatea lor. Japonia, de asemenea, a confirmat prezenţa unor cetăţeni de-ai săi printre ostatici, spunând că era preocupată în primul rând de siguranţa lor. Tokyo nu a precizat numărul japonezilor. Potrivit presei, trei japonezi sunt luaţi ostatici.

Postul de televiziune France 24 a anunţat că un francez, contactat telefonic, reţinut la complexul gazifer, le-a declarat că printre ostatici se află, de asemenea, malaysieni şi filipinezi.

Miercuri dimineaţa, un atac a fost comis împotriva unui autobuz care transporta angajaţi ai complexului gazifer de la In Amenas, la aproximativ 1.300 de kilometri de Alger, în apropiere de frontiera libiană, exploatat de grupurile britanic BP, norvegian Statoil şi algerian Sonatrach.

Atacatorii au luptat împotriva armatei şi forţelor de securitate, dar au reuşit să se retragă în interior. Ostatici algerieni au fost eliberaţi mai târziu.

Ei au spus că sunt veniţi din Mali, dar ministrul algerian de Interne a dezminţit, afirmând că au venit din regiune şi se pare că intenţionează "să iasă din ţară cu ostatici, ceea ce nu poate fi acceptat de către autorităţile algeriene".

Un angajat al complexului a anunţat pentru AFP că "răpitorii reclamă eliberarea a 100 de terorişti deţinuţi în Algeria".

Trupele franceze progresau miercuri către nordul Mali cu lupte la sol, care constituie o nouă etapă în angajarea militară a Parisului, după raidurile aeriene începute la 11 ianuarie în centrul şi nordul ţării pentru a împiedica avansul islamiştilor către capitala Bamako (sud).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici