Fostul preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung a decedat - VIDEO

Fostul preşedinte sud-coreean şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace Kim Dae-jung a decedat, marţi, la vârsta de 83 de ani, a anunţat un purtător de cuvânt al spitalului unde fusese internat.

44 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung a decedat - VIDEO

Fostul preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung a decedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul preşedinte, artizan al unei politici de deschidere faţă de Coreea de Nord, a fost internat la spital în luna iulie din cauză că suferea de pneumonie.

"El a decedat la ora 13.43 (07.43, ora României), a menţionat purtătorul de cuvânt al spitalului Severance din Seul.

"Inima sa a început să se slăbească la ora 13.35 (07.35, ora României) şi a încetat să mai bată câteva minute mai târziu, în pofida eforturilor noastre", a adăugat el.

Kim Dae-jung, care era căsătorit cu Lee Hee-ho şi avea trei fii, fusese spitalizat la 13 iulie şi respira cu ajutorul aparatelor.

Fostul preşedinte sud-coreean (1998-2003) a fost primul şef de stat al Coreei de Sud care s-a deplasat la Phenian, unde a semnat, la 15 iunie 2000, alături de omologul său nord-coreean, Kim Jong-il, o declaraţie comună ce a marcat restabilirea relaţiilor.

Datorită politicii sale denumită "rază de soare", inspirată de Ostpolitik (politică de apropiere a relaţiilor Republicii Federale Germane cu statele est-europene-n.red.) a cancelarului german Willy Brandt, el a obţinut în 2000 Premiul Nobel pentru Pace şi a contribuit la reîntregirea familiilor şi la sporirea cooperării economice între cele două Corei.

Nascut in 1924 intr-o familie saraca dintr-o insula situata in largul coastei de sud-vest a Coreei, el a debutat în politica la inceputul anilor '50, inainte de a fi ales in 1961 ca membru al Parlamentului.

La vârsta de 45 de ani, a fost învins în cadrul alegerilor prezidenţiale din 1971 la o diferenţă foate mică de dictatorul militar Park Chung-Hee.

Contraspionajul sud-coreean l-a luat ostatic doi ani mai târziu la Tokyo, unde se refugiase după aplicarea legii marţiale de către preşedintele Park. Transportat în Coreea de sud, el a fost încarcerat sau arestat la domiciliu până la asasinarea lui Park în 1979.

Puterea este luată de un regim militar, condus de generalul Chun Doo-Hwan, care l-a reţinut pe Kim, înainte de a-l condamna la moarte sub acuzaţia de revoltă. Pe fondul presiunii internaţionale, acesta a fost eliberat după ce a stat doi ani şi jumătate la închisoare şi s-a exilat în Statele Unite.

În 1985, el a revenit în ţara sa unde a condus manifestaţiile prodemocratice prin care Guvernul a fost obligat să adopte reforme şi să organizeze alegeri prezidenţiale directe. El le-a câştigat în 1998 şi a demarat o politică de deschidere faţă de Coreea de Nord.

"Coreea de Sud a pierdut azi unul dintre marii săi lideri", a anunţat Marele partid naţional, formaţiune conservatoare aflată la putere.

"Fostul preşedinte Kim şi-a consacrat toată viaţa democraţiei, drepturilor omului şi a dezvoltării relaţiilor dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord", a precizat Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici