Fukushima, la opt luni de la dezastru: Centrala nucleară japoneză, vizitată pentru prima oară de jurnalişti - GALERIE FOTO

Autorităţile japoneze au deschis sâmbătă porţile centralei nucleare de la Fukushima unui grup de jurnalişti pentru prima dată de la tsnumai din 11 martie, vrând astfel să arate că accidentul nuclear este de acum sub control.

1807 afișări
Imaginea articolului Fukushima, la opt luni de la dezastru: Centrala nucleară japoneză, vizitată pentru prima oară de jurnalişti - GALERIE FOTO

Fukushima, la opt luni de la dezastru: Centrala nucleară japoneză, vizitată pentru prima oară de jurnalişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Îmbrăcaţi în costume de protecţie, cu feţele protejate de măşti de gaze şi cu mănuşi în mâini, circa 30 de reporteri, dintre care patru reprezentanţi ai presei străine, au fost conduşi la bordul a două autocare până la centrală.

După ce au traversat oraşele fantomă situate în zona interzisă, abandonate de locuitori după accident, jurnaliştii au constatat că nivelul radioactivităţii era deja de 20 de microsievert pe oră la intrarea în centrală.

Pe măsură ce vehiculele se apropiau de reactoare, nivelul a crescut rapid până la 500 de microsievert pe oră la baza reactoarelor. Când coloana a traversat o pădure de pini, un purtător de cuvânt al companiei operatoare Tokyo Electric Power (Tepco) a semnalat că un nivel de 1.000 de microsievert, respectiv un milisievert pe oră, a fost înregistrat recent în acest loc. Aceasta este doza anuală maximă impusă în mod obişnuit în Japonia şi în majoritatea ţărilor.

GALERIE FOTO

Un jurnalist a povestit că clădirea care adăposteşte reactorul numărul 3 este cea mai avariată, de jur-împrejurul ei aflându-se camioane abandonate, bariere metalice îndoite şi rezervoare de apă golite.

La 11 martie, un tsunami gigantic, provocat de un seism cu magnitudinea 9 produs în apropiere de coastele nord-estice ale Japoniei, a inundat centrala, întrerupând circuitele de răcire şi defectând generatoarele de rezervă.

Combustibilul stocat în trei dintre cele şase reactoare şi în piscina de răcire a reactorului numărul 4 a început să se încălzească periculos, provocând explozii.

După ce au stropit reactoarele zi şi noapte, mai întâi cu apă de mare, apoi cu apă dulce, muncitorii şi tehnicienii au putut opri procesul infernal reuşind după mai multe luni să stabilizeze temperatura combustibilului.

Ministrul Mediului, care se ocupă de gestionarea accidentului de la Fukushima, Goshi Hosono, s-a declarat încrezător, sâmbătă, dar a subliniat că dezasamblarea tututor instalaţiilor va dura încă cel puţin 30 de ani.

Vorbind în faţa muncitorilor, el a amintit că aceasta este cea de-a patra vizită a sa la centrală din mai.

"De fiecare dată când revin, simt cum s-au mai ameliorat condiţiile. Graţie muncii voastre asidue", a declarat el.

TEPCO le-a explicat jurnaliştilor că circa 3.200 de persoane lucrează săptămânal la centrală, iar la sfârşit de săptămână doar jumătate.

Cutremurul şi tsunami au provocat aproximativ 20.000 de morţi sau dispăruţi pe coastă, dar accidentul de la Fukushima, cea mai gravă catastrofă nucleară după cea de la Cernobîl din urmă cu 25 de ani, nu s-a soldat cu niciun mort.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici