Gripa aviară în ferme: Impactul asupra producţiei de ouă şi lapte

  • Răspândirea recentă a gripei aviare în turmele de vaci de lapte şi pui a crescut preocupările privind siguranţa consumului de lapte şi ouă în SUA.
  • Oficialii de sănătate asigură publicul că riscul pentru consumatori este scăzut şi că aprovizionarea alimentară rămâne sigură.
  • Pasteurizarea asigură siguranţa laptelui din magazine, dar există îngrijorări legate de transmiterea virusului prin lapte crud şi necesitatea mai multor cercetări în acest sens.
1483 afișări
Imaginea articolului Gripa aviară în ferme: Impactul asupra producţiei de ouă şi lapte

Gripa aviară în ferme: Impactul asupra producţiei de ouă şi lapte

Răspândirea recentă a gripei aviare printre animalele de fermă, inclusiv vaci de lapte şi pui, a ridicat preocupări privind siguranţa laptelui şi ouălor, scrie Associated Press. Peste douăzeci de turme de vaci de lapte din opt state americane au fost afectate, în timp ce gripa aviară a fost detectată şi la pui. Cu toate acestea, oficialii din sănătate asigură publicul că riscul pentru consumatori este scăzut şi subliniază siguranţa aprovizionării alimentare.

Tulpina gripei aviare, de tipul A H5N1, a fost găsită în vaci de lapte pentru prima dată, deşi se crede că au fost infectate de păsările sălbatice. În timp ce unele state au restricţionat importurile de bovine de lapte, producţia comercială de lapte nu a fost afectată semnificativ. Animalele bolnave sunt separate şi testate, majoritatea recuperându-se în decurs de două săptămâni.

Deşi virusul a fost detectat la pui, riscul ca ouăle contaminate să intre pe piaţă este considerat scăzut datorită inspecţiilor federale şi măsurilor de siguranţă. Pasteurizarea ucide eficient virusul, făcând laptele din magazine sigur de consumat. Cu toate acestea, există informaţii limitate despre transmiterea virusului prin lapte crud, ceea ce determină oficialii din sănătate să nu recomande producerea şi vânzarea acestuia.

Deşi vacile de lapte au fost afectate, bovinele de carne nu au prezentat semne de boală. Manipularea şi gătirea corectă asigură siguranţa ouălor şi a cărnii, cu toate că experţii avertizează că situaţia evoluează şi este necesară mai multă cercetare pentru a înţelege pe deplin riscurile asociate cu transmiterea gripei aviare prin intermediul alimentelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici