Prima pagină » Știri externe » Guvernul de tranziţie libian va fi format chiar dacă Muammar Kadhafi controlează Tripoli – diplomat

Guvernul de tranziţie libian va fi format chiar dacă Muammar Kadhafi controlează Tripoli – diplomat

Guvernul de tranziţie format de opoziţia libiană îşi va începe activitatea în Libia, chiar dacă Muammar Kadhafi refuză să cedeze puterea şi controlează în continuare capitala Tripoli, a declarat, marţi, un diplomat libian acreditat la ONU, citat de AFP.
02 mart. 2011, 08:09, Știri externe

Ibrahim Dabbashi, adjunct al ambasadorului libian la Naţiunile Unite, a avertizat însă că regimul lui Kadhafi ar putea fi înlăturat de la putere abia peste câteva săptămâni.

Dabbashi a fost unul dintre primii diplomaţi libieni care au demisionat din funcţie, în semn de protest faţă de reprimarea brutală a manifestaţiilor din Libia.

Opoziţia libiană a anunţat sâmbătă formarea unui Consiliu naţional independent la Benghazi, al doilea oraş libian şi centrul mişcării de contestare a regimului lui Kadhafi. Noul Consiliu urmează să reprezinte „toate oraşele eliberate din Libia” şi să devină reprezentant al Libiei în perioada de tranziţie.

Guvernul de tranziţie va fi format în curând şi îşi va începe activitatea chiar dacă Muammar Kadhafi va controla în continuare capitala, a precizat Dabbashi.

„Toată lumea susţine guvernul de tranziţie. A obţinut deja sprijinul populaţiei în toate zonele ţării”, a spus el. „Vrem să fie instalat cât mai rapid, pentru a putea asigura legătura între poporul libian şi restul lumii”, a adăugat Dabbashi, precizând că a realizat deja, la ONU, contacte cu alte ţări în vederea recunoaşterii noului Guvern de către comunitatea internaţională.

El a afirmat că guvernul de tranziţie va avea sediul, inţial, la Benghazi, urmând să fie transferat la Tripoli după eliberarea capitalei libiene.

Diplomatul libian a adăugat că discuţiile purtate la ONU au arătat un amplu sprijin internaţional pentru impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Libia. „Aceasta trebuie impusă de Consiliul de Securitate. Unele ţări sunt încă reticente, însă decizia lor va depinde de situaţia de pe teren. Dacă se va dovedi necesar, cei care sunt reticenţi acum îi vor urma pe ceilalţi”, a spus el.

Surse diplomatice au avertizat că Rusia şi China, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, se vor opune probabil unei astfel de decizii.

Dabbashi a declarat însă că libienii nu vor intrarea unor forţe terestre străine pe teritoriul ţării. „Dacă cineva îi poate ajuta pe libieni să scape de regimul Kadhafi, acest lucru va fi apreciat. Dar există un consens naţional în Libia privind faptul că nu va fi acceptată nicio intervenţie străină directă pe teren”, a insistat el.

Diplomatul libian s-a declarat convins că Muammar Kadhafi va renunţa în cele din urmă la putere, însă a precizat că această decizie va depinde de atitudinea armatei. „Uneori, durează numai câteva zile, alteori, e nevoie de săptămâni. Depinde de schimbările în statutul forţelor”, a spus el. Kadhafi „dispune de o forţă militară enormă, însă unii dintre militari rămân neutri (…). Dacă militarii care sunt neutri îşi modifică poziţia, va pleca în câteva zile”, a adăugat Dabbashi.