Justiţia din SUA, sesizată în legătură cu rolul gazelor cu efect de seră în cazul uraganului Katrina

Cetăţenii americani vor să dea în judecată companii petroliere şi chimice pe care le acuză că au accelerat procesul de încălzire planetară şi au provocat intensificarea uraganului Katrina în august 2005 prin gazele cu efect de seră pe care le-au emis, potrivit surselor judiciare.

121 afișări
Imaginea articolului Justiţia din SUA, sesizată în legătură cu rolul gazelor cu efect de seră în cazul uraganului Katrina

Justiţia din SUA, sesizată în legătură cu rolul gazelor cu efect de seră în cazul uraganului Katrina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Depusă la câteva săptămâni de la producerea uraganului, plângerea colectivă a acestor locuitori ai statului Mississippi, a cărui coastă a fost afectată de rafale şi ploi torenţiale, a trecut deja de mai multe proceduri juridice.

Respinsă în primă instanţă, ea a fost declarată validă în octombrie 2009 de către o Curte de apel federală formată din trei judecători. Însă aceeaşi curte de apel a decis în februarie să o reanalizeze, de această dată cu ajutorul a nouă judecători în loc de trei, potrivit documentele judiciare obţinute de AFP.

Uraganul Katrina a provocat peste 1.200 de morţi, în special în New Orleans şi în Louisiana, stat vecin cu Mississippi.

Reclamanţii consideră că "producerea de energie, combustibilii fosili şi (activitatea) industriilor chimice din Statele Unite degajă gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea climatică, adică la creşterea temperaturilor la nivelul solului şi al mării", potrivit Curţii de Apel.

Această creştere a temperaturii, "la rândul său, cauzează creşterea nivelului mării şi a provocat intensificarea uraganului Katrina care a distrus atât proprietăţi ale reclamanţilor, dar şi proprietăţi publice care le erau utile".

Între numeroasele companii vizate direct de plângere figurează Shell, ExxonMobile, BP şi Chevron, dar şi compania de echipamente aeronautice Honeywell sau American electric power.

Reclamanţii cer despăgubiri pentru "daune aduse proprietăţii private", "încălcarea proprietăţii" şi "neglijenţă".

Ei afirmă că emisiile de gaze cu efect de seră au provocat apariţia "pe proprietăţile lor a apei sărate, a deşeurilor, sedimentelor, substanţelor periculoase şi a altor materiale" în situaţia în care firmele urmărite în justiţie aveau "obligaţia de a-şi desfăşura activităţile fără a pune în pericol mediul, sănătatea publică, proprietatea privată şi cetăţenii statului Mississippi".

În deciza sa, tribunalul federal de primă instanţă a argumentat că plângerea nu poate fi primită în acest stat, explicând că dezbaterea privind încălzirea climatică "nu-şi are locul în tribunal, atât timp cât Congresul nu a adoptat o lege" care să instituie normele pe care tribunalele ar putea să le urmeze.

Locuitorii din Mississippi, care au obţinut o victorie în octombrie, vor trebui să aştepte ca instanţa să fixeze o nouă dată pentru audieri, în principiu în următoarele trei luni.

Curtea de Apel va trebui apoi să ia o decizie până la sfârşitul lui 2010, apoi părţile vor putea, dacă doresc, să sesizeze Curtea Supremă a Statelor Unite care va avea ultimul cuvânt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici