Liderii lumii se reunesc în Polonia pentru a discuta despre efectele schimbărilor climatice

Liderii din întreaga lume sosesc pentru ceremonia de deschidere a conferinţei privind clima din sudul Poloniei, în care se va discuta despre modalităţle de reducere a efectelor schimbărilor climatice, relatează The Associated Press.

653 afișări
Imaginea articolului Liderii lumii se reunesc în Polonia pentru a discuta despre efectele schimbărilor climatice

Liderii lumii se reunesc în Polonia pentru a discuta despre efectele schimbărilor climatice

Conferinţa care va avea loc timp de două săptămâni în oraşul polonez Katowice va determina modul în care guvernele îşi vor gestiona eforturile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a menţine încălzirea globală cu mult sub pragul de 2 grade Celsius, aşa cum s-a convenit în 2015 la Paris.

Ţara gazdă, Polonia, va propune luni o declaraţie pentru o "tranziţie justă", lăsând deoparte extracţia cărbunelui, furnizor al principalei sale surse de energie, pentru a ţine seama de situaţia persoanelor angajate în acest sector.

Criticii susţin că declaraţia ar trebui să acopere în mai mare măsură toate aspectele legate de tranziţia de la combustibilii fosili la energia verde.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, face apel la liderii mondiali să ia în serios pericolul încălzirii globale şi să ia măsuri îndrăzneţe pentru a preveni o creştere catastrofală a temperaturilor.

Guterres a numit schimbările climatice drept "cea mai importantă problemă cu care ne confruntăm", într-un discurs susţinut la ceremonia deschidere a summitului ONU de la Katowice, Polonia.

"Chiar dacă observăm impactul climatic devastator care provoacă dezastru în întreaga lume, nu facem încă suficient şi nu ne mişcăm destul de repede, pentru a preveni perturbarea climatică ireversibilă şi catastrofală", a declarat Guterres în faţa reprezentanţilor a aproximativ 200 de ţări prezente la summit.

Guterres a cerut ţărilor să reducă radical utilizarea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele.

Referindu-se la un raport ştiinţific recent privind consecinţele negative ale creşterii temperaturilor medii globale de peste 1,5 grade, Guterres a cerut ţărilor să reducă emisiile cu 45% faţă de nivelurile din 2010 până în 2030 şi să vizeze emisiile zero până în 2050.

Şefii statelor membre ONU, în special ale celor care sunt cele mai responsabile pentru emisiile de gaze cu efect de seră, nu reuşesc să îndeplinească obiectivele acordului climatic de la Paris.

Acordul din 2015 a stabilit un obiectiv de menţinere a încălzirii globale cu mult sub 2 grade Celsius, idealul fiind de 1,5 grade C până la sfârşitul secolului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici