Video Noi CONFRUNTĂRI violente între poliţie şi protestatari la Baltimore - VIDEO

Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva a aproximativ 200 de protestatari, în noaptea de marţi spre miercuri, la Baltimore pentru a consolida restricţiile de circulaţie impuse în urma celor mai grave revolte care au afectat oraşul după cele din 1968, relatează AP, în pagina electronică.

1608 afișări

Demonstranţii au aruncat cu sticle în poliţie, au recuperat cartuşele de gaze lacrimogene şi le-au aruncat înapoi în poliţişti. Pentru moment nu au fost anunţate arestări, iar mulţimea s-a dispersat rapid, în doar câteva minute rămânând câteva zeci de persoane.

Confruntările au avut loc după o zi tensionată dar relativ paşnică în Baltimore, în timp ce mii de poliţişti şi membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a preveni o altă rundă de vandalism ca cea care a afectat oraşul luni.

Aceasta este prima dată de la asasinarea lui Martin Luther King Jr. în 1968 când Garda Naţională este chemată în Baltimore pentru a controla revolta.

Violenţele cu încărcătură rasială care au avut loc luni au fost generate de cazul unui tânăr de culoare în vârstă de 25 de ani, Freddie Gray, care a murit în urma unui traumatism la coloana vertebrală, suferit în circumstanţe misterioase în timp ce se afla în custodia poliţiei.

Guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan, a declarat că 2.000 de membri ai Gărzii Naţionale şi 1.000 de ofiţeri vor fi pe străzi în cursul nopţii. "Această forţă combinată nu va tolera violenţa sau vandalismul", a avertizat el.

Restricţii de circulaţie au fost impuse în Baltimore între orele 22.00 şi 05.00, iar şcolile publice au fost închise. Atmosfera a fost în cea mai mare parte calmă în cursul zilei şi al serii, fiind arestate doar câteva persoane.

La aproximativ 15 minute după intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie, poliţia a intervenit împotriva protestatarilor care au rămas pe stradă în partea de nord a oraşului, unde a fost vandalizată o farmacie. Aproximativ în jurul aceleiaşi ore dar într-un alt cartier, poliţia a scris pe Twitter că face arestări în zona de sud, după ce mai multe persoane au început să atace ofiţerii cu pietre şi cărămizi. Cel puţin un ofiţer a fost rănit.

Revoltele au început în vestul Baltimore luni după amiază şi, până la miezul nopţii, s-au extins. Cel puţin 20 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi, o persoană a fost rănită grav într-un incendiu, iar peste 200 de adulţi şi 34 de minori au fost arestaţi, în timp ce aproximativ 150 de maşini au fost incendiate, a precizat poliţia. Guvernatorul nu are încă o estimare a pagubelor.

Unii dintre liderii locali au sugerat că revoltele sunt generate de ceva mai mult decât tensiuni rasiale sau departamentul de poliţie, punându-le pe seama ratei ridicate a şomajului, a criminalităţii, a lipsei de locuinţe şi de oportunităţi în cartierele din Baltimore.

În oraş locuiesc 622.000 de persoane şi 63 la sută sunt de culoare. Primarul, procurorul statului, şeful poliţiei şi preşedintele Consiliului Municipal sunt toţi de culoare, la fel ca 48 la sută dintre poliţişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici