"Este clar că există un nucleu dur cu care este imposibil de obţinut un acord. Dar există şi grupuri cu care se poate discuta, pentru a încerca să creăm o formă de reconciliere a societăţii afgane", a apreciat Rasmussen, care va prelua luni funcţia de secretar general al NATO.
El s-a mai pronunţat în favoarea unui astfel de dialog şi în octombrie 2008, când era încă prim-ministru al Danemarcei, declarând atunci că "este deschis pentru un dialog cu forţele moderate şi democratice ale talibanilor". "Prima condiţie pentru începerea unui dialog cu adversarul este ca acesta să accepte principiile democratice fundamentale ale statului de drept şi drepturilor omului", a spus el.
Noul secretar general al NATO a reiterat ideea în interviul publicat sâmbătă, precizând că nu doreşte în nici un caz "să sacrifice acest principiu" negociind cu extremiştii din al-Qaida.
"Nu îmi pot imagina că încheiem acorduri cu cei care ne ucid militarii", a spus Rasmussen, afirmând că dialogul poate fi angajat "cu câteva grupuri care se găsesc la periferia mişcării talibanilor".
"Desigur, vrem să cooperăm cu cei care doresc să contribuie la instaurarea securităţii în Afganistan şi crearea condiţiilor necesare reconstrucţiei şi dezvoltării economice şi sociale", a adăugat el.