Proiectul lui Trump de a modifica programul de anulare a datoriilor studențești va afecta spitale, școli și organizații nonprofit, în special pe cele care oferă servicii pentru imigranți sau tineri transgender.
Potrivit proiectului de propunere emis de Departamentul Educației, organizațiile acuzate de „activități ilegale” ar urma să fie excluse din program, chiar și în lipsa unei condamnări legale formale.
„Este un semn clar că avem de-a face cu o motivație politică și cu potențialul de a transforma acest program într-o armă de răfuială ideologică”, apreciază Betsy Mayotte, președinta Institutului pentru Consilierea Împrumuturilor Studențești, chemată să analizeze propunerea în cadrul comisiei de reglementare, potrivit AP News.
Printre activitățile considerate ilegale de noul proiect se numără sprijinirea imigranților fără statut legal, colaborarea cu organizații etichetate drept teroriste și acordarea de îngrijiri medicale de afirmare a genului pentru orice persoană sub 19 ani, precum terapia hormonală sau medicamentele care întârzie pubertatea.
Planul lui Trump, anunțat în martie, susține că programul a „direcționat greșit fondurile publice către organizații activiste care amenință securitatea națională”.
El a cerut eliminarea entităților implicate în „activități ilegale” și a nominalizat explicit pe cele care lucrează cu imigranți sau tineri transgender.
A folosit inclusiv termenul de „terorism”, o etichetă pe care a aplicat-o în trecut activiștilor pro-palestinieni.
Programul de anulare a împrumuturilor pentru serviciu public este un program federal care datează din 2007, menit să încurajeze absolvenții de facultate să lucreze în sectorul public sau nonprofit.
El permite ștergerea completă a datoriilor studențești după efectuarea a 120 de plăți lunare (10 ani) de către cei care lucrează full-time pentru instituții guvernamentale sau organizații nonprofit eligibile, cum ar fi școli, spitale, universități sau ONG-uri care oferă servicii de interes public.
Baza federală de date a organizațiilor eligibile include în prezent spitale și ONG-uri care oferă asistență tinerilor transgender pentru a călători în state unde acest tip de îngrijire este permis, dar și grupuri ce oferă asistență juridică imigranților, indiferent de statutul lor legal.
Reforma ar putea face ca aceste instituții să devină brusc neeligibile, afectând indirect mii de angajați și beneficiari ai programului.
„Văd un risc real ca întregi spitale sau chiar orașe să fie excluse, doar pentru că un departament oferă servicii care intră în conflict cu linia ideologică a administrației actuale”, a avertizat Alyssa Dobson, director de ajutor financiar la Universitatea Slippery Rock.
Departamentul Educației a comunicat că va ține cont de îngrijorările exprimate, dar consideră corect noul regulament, care va intra în vigoare chiar în iulie: „Această măsură contribuie la îndeplinirea promisiunii președintelui Trump de a se asigura că banii contribuabililor nu subvenționează organizații care încalcă legea.”