O săptămână cu ChatGPT: "Luni - muncă, Marţi - gimnastică, Miercuri - la doctor, Joi - o reţetă Ottolenghi, vineri - cocktail kumquat, sâmbătă - pub, duminică - vacanţă în Japonia"

Jurnalistul Alex Hern de la The Guardian: "Săptămâna mea cu ChatGPT: mă poate face o persoană mai sănătoasă, mai fericită şi mai productivă?"

1963 afișări
Imaginea articolului O săptămână cu ChatGPT: "Luni - muncă, Marţi - gimnastică, Miercuri - la doctor, Joi - o reţetă Ottolenghi, vineri - cocktail kumquat, sâmbătă -   pub, duminică - vacanţă în Japonia"

Imagini false realizate cu Bing AI/ DALL-E

*Notă - pozele din articol au fost generate aleatoriu de DALL-E, un alt program cu inteligenţă artificială ce poate genera imagini din texte scrise 

 


"Nu am avut niciodată un asistent, un antrenor de viaţă, un bucătar sau un antrenor personal,  poate pentru că Inteligenţa Artificială, ChatGPT, este exact ceea ce caut. L-am încercat pe orice, de la prepararea de cocktailuri la planificarea vacanţelor până la sfaturi de sănătate", a declarat jurnalistul. 

"Am decis să petrec ceva timp cu noul ChatGPT.  I-am dat o săptămână să aflu".

 

 

Luni - la muncă   
 

 

 

ChatGPT poate să ofere răspunsuri halucinante, poate inventa lucruri care pot fi false sau adevărate. 

Jurnalistul i-a solicitat informaţii reale despre recensământul populaţiei Marii Britanii din 2011, însă ChatGPT i-a răspuns că nu poate furniza informaţii exacte şi că nu poate accesa internetul pentru a da numere exacte. 

  

Marţi - la gimnastică 

 

 

 

Jurnalistul merge des la kinoterapeut, având o afecţiune cu braţul stâng.

 L-a întrebat pe ChatGPT cum se numeşte muşchiul care coboară pe partea laterală a gâtului până la umăr. 

ChatGPT a dat răspunsul corect - muşchiul sternocleidomastoidian.

L-a întrebat apoi ce poate face pentru a calma durerea. 

ChatGPT i-a transmis că poate face exerciţii pentru gât, dar îl avertizează că  „nu sunt un profesionist din domeniul sănătăţii”.

 

Miercuri - la doctor 
 

 

Jurnalistul a scris că fiul său a vărsat de cinci ori. Pare în regulă, adoarme imediat de fiecare dată, în timp ce mama lui şi cu el îi schimbă  din nou cearşafurile.

Dimineaţa, el apelează la ChatGPT în timp ce aştepta programarea medicului de familie a doua zi şi este surprins de cât de îndrăzneţ este cu sfaturi.

ChatGPT bagă prefaţă  cu „Nu sunt medic”, dar apoi recomandă sfaturi generice precum menţinerea bebeluşului  hidratat,  hrănirea cu cantităţi mai mici şi des.

„Este esenţial să vă consultaţi cu un profesionist din domeniul sănătăţii dacă bănuiţi că copilul dumneavoastră are acest lucru, deoarece necesită intervenţie medicală”, conchide acesta.

  

Joi -  o nouă reţetă de Ottolenghi?

 

Este joi seara şi jurnalistul îi cere lui ChatGPT reţete creative.

Unele dintre sugestiile sale sunt puţin generice: pui prăjit thailandez cu busuioc, gnocchi de cartofi dulci de la ChatGPT cu sos de unt maro de salvie, gnocchi de dovleac cu chimen de la Ottolenghi şi usturoi negru,  risotto cu ardei roşu prăjit şi vinete cu iaurt de mentă şi salată caldă de linte cu ceapă caramelizată şi brânză de capră.

La final, îl sfătuieşte să gătească „în stilul lui Yotam Ottolenghi”.

"Reţetele care ies sunt... bune. Foarte bine, de fapt. Chiar şi partenerul meu sceptic îşi învinge resentimentele de a fi forţat să mănânce ceva făcut de o inteligenţă artificială", declară jurnalistul.

 

Vineri - e timpul pentru un cocktail kumquat 

 

Jurnalistul scrie că are un dulap plin de băuturi spirtoase, nişte vin alb, cireşe de cocktail şi două kumquat. "Ce ar trebui să beau?", se întreabă el. 

Prima sugestie a lui ChatGPT este amestecarea vinului alb şi a siropului de zahăr împreună cu suc de lămâie şi o cireaşă de cocktail, însă jurnalistul scrie că sună îngrozitor de plictisitor.

Îi cere băuturi mai interesante şi mai tari.

ChatGPT îi recomandă un smash de cireşe kumquat: gin, Cointreau, sirop de zahăr, suc de lămâie, bitter, cireşe de cocktail şi două kumquat. 

"Nu este rău, deşi voi recunoaşte că amintirea mea este neclară, deoarece sistemul a acordat cu siguranţă atenţie cererii". 

Sâmbătă - la pub 
 

 

Încurajat de succese, jurnalistul foloseşte ChatGPT mai lejer.

Merge la pub cu prietenii să joace un joc. Îi cere lui ChatGPT nişte sfaturi. ChatGPT însă îi dă răspunsuri eronate de tip  „Bună, sper că nu te superi, dar de fapt am păstrat această bancă liberă pentru prietenii mei care sunt în coada de bere. Vor fi cu noi într-o clipă. Vă mulţumesc pentru consideraţia dumneavoastră!”

 

Duminică  - o vacanţă în Japonia?

 

Plănuiesc o vacanţă în Japonia şi vreau ca ChatGPT să fie cu adevărat util.  

Îi pun o întrebare detaliată, enumerând fiecare împrejurare a călătoriei mele care cred că este relevantă – dimensiunea familiei mele, sindromul Down al fiicei mele, unde am fi cazaţi în Tokyo şi aşa mai departe – şi apoi îi cer să răspundă la fiecare întrebare de trei ori, din punctul de vedere al unui turist britanic, al unui expat britanic şi al unui originar din Tokyo, explicând după fiecare răspuns ce părţi ale circumstanţelor mele îl fac un răspuns relevant.

Este o întrebare oribil de pronunţată, iar construirea ei se simte ca şi cum ai încerca să păcălişti un geniu malefic.

Am construit un ghid turistic robot, care îmi dădea sugestii specifice până la nivelul cartierului, sfaturi detaliate despre cum să mănânc bine cu doi copii şi chiar îmi recomanda ce dulciuri tradiţionale japoneze ar putea fi cel mai bine să mănânci într-o zi fierbinte de vară:   kakigōri sau anmitsu. 

 

 

În încheiere

„Într-o săptămână cu ChatGPT, am experimentat capabilităţile şi limitările sale remarcabile. Poate crea reţete şi poate oferi sfaturi personalizate, totuşi se luptă cu situaţiile sociale şi fiabilitatea. Pe măsură ce ne adaptăm pentru a comunica cu AI, apare întrebarea: va înţelege AI în cele din urmă nuanţele noastre sau vom continua să ne adaptăm pentru a ne adapta imperfecţiunilor? Deşi util, ChatGPT nu poate înlocui profunzimea şi autenticitatea interacţiunii umane”, concluzionează jurnalistul de la The Guardian 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici