ONU cere Uniunii Europene să primească până la 200.000 de refugiaţi

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi a cerut ca până la 200.000 de imigranţi să fie distribuiţi între statele membre ale Uniunii Europene, îndemnându-le să se angajeze într-un "program de relocare în masă", informează postul Deutsche Welle în pagina electronică.

165 afișări
Imaginea articolului ONU cere Uniunii Europene să primească până la 200.000 de refugiaţi

ONU cere Uniunii Europene să primească până la 200.000 de refugiaţi (Foto: Alexandru Hojda / Mediafax Foto)

"Oamenii la care au fost identificate cereri de protecţie validă... trebuie ca apoi să beneficieze de pe urma unui program de relocare, cu participarea obligatorie a tuturor statelor membre UE", a apreciat Guterres.

"Nicio ţară nu poate face asta singură şi nicio ţară nu poate refuza să îşi îndeplinească partea de obligaţii", a declarat el.

Îndemnul lui Guterres de vineri urmează unor îndemnuri similare ale Germaniei şi Franţei în vederea introducerii unui sistem de cote europene prin care refugiaţii să fie împărţiţi între ţările europene.

"Atât de mulţi refugiaţi ajung la graniţele noastre externe, încât nu putem lăsa Italia şi Grecia să se confrunte singure cu această problemă", a spus cancelarul german, Angela Merkel.

"Este imposibil, de asemenea, ca trei ţări cum sunt Suedia, Austria şi Germania, să fie lăsate singure să se confrunte cu partea cea mai complexă a acestei sarcini", a adăugat ea.

O sursă europeană a declarat pentru AFP că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va dezvălui săptămâna viitoare un plan pentru relocare pentru alţi cel puţin 120.000 de refugiaţi.

Membrii Grupului de la Vişegrad - care include Ungaria, Slovacia, Republica Cehă şi Polonia - au plănuit, de asemenea, discuţii în Praga pentru a-şi coordona poziţia.

Se pare că Grupul se distanţează din ce în ce mai mult de celelalte state membre ale UE. Primul-ministru ungar, Viktor Orban, a descris joi criza imigranţilor ca fiind o "problemă germană", opusă unei probleme de ordin european.

"Nimeni nu vrea să stea în Ungaria, nici în Slovacia, nici Polonia, nici Estonia. Toţi (n.r. refugiaţii) ar dori să meargă în Germania. Rolul nostru este doar să îi înregistăm", a spus el.

Autorităţile din Polonia au avertizat vineri că UE trebuie să abordeze cauzele din spatele afluxului de imigranţi, în caz contrar riscând să fie inundată cu milioane de refugiaţi.

"Dimensiunea pe are a căpătat-o migraţia este enormă, deci nu ne putem concentra - vorbesc de întreaga Europă - asupra alocării de imigranţi clandestini fără să luptăm împoriva cauzelor sosirii lor", a declarat Grzegorz Schetyna Schetyna, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, pentru postul Radio Zet.

"Trebuie să ne gândim cum să oprim migraţia ilegală. Altfel, am putea avea în curând 3-4 milioane de refugiaţi economici", a adăugat el.

Mii de refugiaţi - majoritatea sirieni - au fost blocaţi în Ungaria de la începutul săptămânii, după ce autorităţile de la Budapesta au refuzat să îi lase să traverseze în Austria, către Germania.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici