Papa Benedict al XVI-lea "nu a făcut nimic" pentru a pedepsi preoţi pedofili, denunţă victimele

Papa Benedict al XVI-lea "nu a făcut nimic" pentru a-i pedepsi pe preoţii pedofili sau ierarhia care i-a acoperit, apreciază victime din Statele Unite şi Irlanda, care speră că lupta împotriva pedofiliei în instituţiile catolice va fi prioritatea succesorului său.

446 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict al XVI-lea "nu a făcut nimic" pentru a pedepsi preoţi pedofili, denunţă victimele

Papa Benedict al XVI-lea "nu a făcut nimic" pentru a pedepsi preoţi pedofili, denunţă victimele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bilanţul lui Benedict al XVI-lea este "sumbru". El a făcut declaraţii mari, dar nu au fost susţinute de vreo acţiune sau măsură. Sub conducerea sa, copiii au rămas în pericol", afirmă pentru AFP Barbara Blaine, preşedinta Snap, o asociaţie americană dedicată victimelor.

Statele Unite, ca şi Irlanda, au fost zguduite frecvent, în ultimii ani, de scandaluri sexuale cu clerici şi membri ai ierarhiei acuzaţi că le acoperă faptele.

La începutul lunii, arhiepiscopul Los Angelesului (vestul Statelor Unite), Jose Gomez, a făcut publice, la ordinul justiţiei, dosarele cu presupuse cazuri de pedofilie vizând aproximativ o sută de membri ai Bisericii.

În septembrie 2012, un episcop, Robert Finn, a fost recunoscut vinovat la Kansas (centru) că nu a denunţat un preot pedofil. Cu câteva luni mai devreme, William Lynn, un preot care lucra la Arhiepiscopia Philadelphiei (est), a fost condamnat la o pedeaspă cuprinsă între trei şi şase ani pentru fapte similare.

Potrivit unor raporturi publicate de Conferinţa episcopilor americani, începând din 1950, peste 6.100 de preoţi au fost acuzaţi de pedofilie, aproximativ 16.000 de victime identificate şi 2,5 miliarde de dolari cheltuiţi ca taxe judiciare sau pentru terapie.

"Dar nu este o problemă americană, este o problemă mondială", adaugă Blaine, în opinia căreia, soluţia se găseşte în continuare "la picioarele lui Benedict al XVI-lea".

"Chiar în cursul ultimelor două săptămâni", spune ea, "putea lua măsuri simple care ar fi avut un impact enorm pentru a proteja copiii şi biserica în lume", precum publicarea numelor prădătorilor cunoscuţi pe Internet, aşa cum au făcut 30 de episcopi americani, sau să ordone episcopilor să anunţe la poliţie orice informaţie despre abuzuri sexuale.

"Papa nu a făcut nimic"

În opinia lui Robert Hoatson, preşedintele asociaţiei de ajutorare a victimelor Road To Recovery, "Papa nu a făcut nimic". "Sunt foarte mulţumit că a demisionat", adaugă fostul preot şi fostă victimă în acelaşi timp.

"Atunci când victimele curajoase au menţinut presiunea, justiţia a obligat diocezele să-şi publice documentele. Sunt singurele lucruri care s-au schimbat. În majoritatea timpului, biserica a ascuns totul atât timp cât justiţia nu i-a ordonat să-şi publice informaţiile", explică el.

"Este cel mai important ca următorul Papă să atace problema, pentru că vizează copii şi este mondială", spune el, propunând o comisie de experţi care va determina măsurile necesare. "Dacă aceasta înseamnă concedierea episcopilor care au acoperit (abuzurile), aşa să fie", a propus el.

În Irlanda, grupul victimelor Survivors of Child Abuse a salutat, de asemenea, demisia Papei. "Papa a avut o mare ocazie pentru a aborda decenii de abuzuri în Biserica Catolică. El a promis multe lucruri, dar nu a făcut nimic în cele din urmă", a declarat un oficial, John Kelly.

"Biserica trebuie să recunoască ceea ce se întâmplă. Ei trebuie să recunoască că au lăsat să intre diavolul în interiorul (Bisericii) şi i-au permis să stea timp de 50 de ani", a acuzat el.

"Biserica nu poate merge înainte. Funcţiile acestui Papă au fost otrăvite de scandaluri şi aceasta va continua cel puţin până când Papa nu va ataca rădăcinile problemei", a adăugat el. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici