Prima pagină » Știri externe » Papa Leon al XIV-lea: „Jurnaliștii încarcerați în zonele de conflict trebuie eliberați”

Papa Leon al XIV-lea: „Jurnaliștii încarcerați în zonele de conflict trebuie eliberați”

Papa Leon al XIV-lea: „Jurnaliștii încarcerați în zonele de conflict trebuie eliberați”

„Pacea”, „libertatea de expresie”, „solidaritatea Bisericii Catolice” au fost cuvintele-cheie ale Papei Leon al XIV-lea, în prima sa predică duminicală, adresată credincioșilor din balconul Bazilicii Sf. Petru. În mesajul său, Papa Leon al XIV-lea a făcut apel la eliberarea jurnaliștilor încarcerați în zonele de război pentru simplul fapt că au relatat adevărul.

„Biserica recunoaște în acești martori – mă gândesc la cei care relatează despre război chiar cu riscul vieții lor – curajul acelora care apără demnitatea, justiția și dreptul popoarelor de a fi informate”, a spus acesta, punând accentul pe ideea că „doar popoarele informate pot face alegeri libere”.

Un jurnalist încarcerat este libertatea însăși încătușată

Într-un mesaj extrem de emoționant, suveranul pontif a spus că „suferința acestor jurnaliști încarcerați face apel la conștiința națiunilor și a comunității internaționale, chemându-ne pe toți să protejăm prețiosul bun al libertății de exprimare și al libertății presei”.

11 May 2025, Vatican: Pope Leo XIV stands on the central balcony of St. Peter’s Basilica during his first Sunday blessing. From the balcony of St. Peter’s Basilica, the first pontiff from the USA, the former Cardinal Robert Francis Prevost, says the Sunday midday prayer Regina Coeli. Photo: Marijan Murat/dpa

„Vă aflați în prima linie pentru a relata despre conflicte și speranțele de pace, despre situații de nedreptate și de sărăcie, despre munca tăcută a multora pentru o lume mai bună. De aceea vă cer să alegeți, cu conștiință și curaj, calea unei comunicări a păcii”, a spus acesta, citat de Reuters.

De altfel, pe tot parcursul predicii sale duminicale, Papa Leon al XIV-lea s-a axat pe libertatea de comunicare ca fiind esențială, mai ales într-o lume atât de tulbure cum e cea pe care o parcurgem acum.

„O comunicare zgomotoasă, musculoasă, nu este necesară’, a adăugat el, făcând apel la privilegierea ‘unei comunicări care este mai degrabă capabilă să asculte, să culeagă vocea celor slabi și lipsiți de o voce”.

Liderul Bisericii Catolice a vorbit și despre provocarea „inteligenței artificiale”, o temă care necesită „responsabilitate și discernământ”. El le-a cerut jurnaliștilor să pună capăt „războiului cuvintelor” care are o funcție de dezbinare, care polarizează și care creează partizanate ideologice, vecine cu fanatismul și ura.