Video ”Paradă” a dotărilor Stat Islamic: Jihadiştii ameninţă "că vor să cucerească Roma" - FOTO, VIDEO

Gruparea extremistă sunnită Stat Islamic (SI), care şi-a consolidat în ultima perioadă controlul asupra unor oraşe din nordul Libiei, a organizat o paradă cu 40 de maşini, aparţinând "poliţiei libiene", cu această ocazie cerându-le locuitorilor din Benghazi să jure credinţă conducătorului Abu Bakr al-Baghdadi, informează Daily Mail.

15523 afișări

În înregistrarea video, despre care Daily Mail susţine că a fost postată de aripa libiană a grupării extremiste sunnite - Ansar al-Sharia - se poate vedea cum mai multe maşini Toyota Land Cruisers, cu însemnele şi steagurile Stat Islamic, defilează pe străzile oraşului Benghazi.

Parada este aclamată de numeroşi bărbaţi, femei, dar şi copii.

Ansar al-Sharia a declarat oraşul Benghazi ca fiind "emirat islamic" în iunie 2014, iar trei luni mai târziu a jurat credinţă grupării teroriste Stat Islamic. Aripa libiană a SI a fost considerată responsabilă de uciderea ambasadorului Statelor Unite Christopher Stephens, în atacul de la Benghazi din 2012.

Duminică, o înregistrare video sub sigla SI prezenta decapitarea a 21 de bărbaţi egipteni de confesiune creştină recent răpiţi în Libia.

Potrivit Daily Mail, după ce autorităţile egiptene au anunţat că au bombardat poziţii din oraşul Derna ale grupării teroriste în Libia, pentru a răzbuna moartea celor 21 de egipteni, jihadiştii s-au răzbunat la rândul lor şi au răpit alţi 35 de egipteni, pe care este posibil să-i execute în curând.

Începând din august 2014, Ansar al-Sharia şi-a consolidat controlul asupra unor oraşe din nordul Libiei, porturi la Marea Mediterană, precum Sirte, Nofalya, Derna şi Benghazi, Abu Bakr al-Baghdadi numidu-l lider în zonă pe Ali Al-Qarqaa.

"Libia este văzută acum de nord-africani ca un loc unde este posibil să se extindă califatul. Spre deosebire de anii precedenţi,  când oamenii plecau din Libia pentru a ajunge în Levant (Siria) să lupte alături de jihadişti, acum oamenii se întorc. Ţinând cont de faptul că deja ei se cred un stat şi ca urmare a execuţiilor ce au avut loc, ei simt că sunt destul de puternici şi de numeroşi pentru a lupta. Ştiu, în acelaşi timp, că Occidentul acţionează foarte lent", a declarat analistul Theodore Karasik.

La trei ani de la îndepărtarea fostului lider libian Muammar Gaddafi, principalele oraşe ale ţării au căzut pradă mai multor grupări extremiste, precum Ansar al-Sharia, Libya Dawn şi Islamic Youth Shura Council, care apoi au jurat credinţă SI. Gruparea teroristă, ce a cucerit deja zone importante din Irak şi Siria, încearcă să profite de poziţia Libiei, pentru a ameninţa Europa.

Potrivit Daily Mail, în înregistrarea SI în care cei 21 de egipteni sunt decapitaţi jihadiştii ameninţă că "vor să cucerească Roma", iar în imagini se vede cum apa de la malul Mării Mediterane este plină de sânge.

Italia a aprobat marţi un plan care prevede mobilizarea a 4.800 de militari pe străzi pentru a proteja unele clădiri de eventuale atacuri teroriste, a anunţat Ministerul italian de Interne, relatează Le Figaro, în pagina electronică.

Luna trecută, SI a postat o înregistrare video cu uciderea prin incendiere a unui pilot iordanian, al cărui avion a fost doborât în Siria, şi imagini de la executarea a doi ostatici japonezi.

Gruparea a decapitat, începând de anul trecut, numeroase persoane din întreaga lume pe care le-a luat ostatice, între care trei americani - jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar Peter Kassig. Jihadiştii au decapitat şi trei britanici - fostul inginer militar David Haines, taximetristul Alan Henning şi fotojurnalistul John Cantlie.

La începutul lui februarie, SI a anunţat că lucrătoarea umanitară americancă Kayla Mueller a fost ucisă în bombardamente iordaniene. Tânăra în vârstă de 26 de ani a fost ţinută ostatică timp de 18 luni. Statele Unite şi Iordania au negat că ea a fost ucisă în bombardamente ale coaliţiei internaţionale împotriva SI.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici