„Toate analizele efectuate până în prezent de Parchetul militar polonez au exclus un atentat”, a declarat în faţa presei unul dintre oficialii instituţiei, Ireneusz Szelag.
„Procurorii au încheiat acest aspect al anchetei. Alte aspecte sunt în continuare analizate”, a precizat la rândul său procurorul şef polonez Andrzej Seremet.
Seremet a anunţat că o anchetă civilă separată va fi lansată cu privire la organizarea călătoriei cu avionul prezidenţial la 10 aprilie, precum şi a celei cu un alt avion polonez care transporta jurnalişti şi care a aterizat la Smolensk cu câteva ore înainte de catastrofă.
Prevăzută iniţial să dureze până la 10 aprilie 2011, ancheta Parchetului militar polonez va fi prelungită până la 10 octombrie, a anunţat şeful acestuia, Krzysztof Parulski.
Procurorii polonezi au subliniat că nu dispun încă de documente cheie pe care le-au cerut în mai multe rânduri autorităţilor judiciare ruse.
Un raport rusesc privind catastrofa, publicat în ianuarie la Moscova de Comitetul interguvernamental de aviaţie (MAK), a conchis că responsabili de accident sunt cei doi piloţi polonezi, „care nu erau suficient antrenaţi” şi care au încercat sub efectul „presiunilor psihologice” să aterizeze la Smolensk în pofida ceţii dense.
Raportul MAK a provocat nemulţumirea Varşoviei care le-a reproşat anchetatorilor ruşi că au aruncat asupra Poloniei toată responsabilitatea catastrofei, omiţând erorile controlorilor de trafic aerian şi starea tehnică a aeroportului din Smolensk.
Potrivit comisiei poloneze de anchetă, piloţii avionului prezidenţial au fost induşi în eroare în legătură cu poziţia avionului de controlorii ruşi.
În afară de preşedintele Kaczynski şi de soţia sa, alte 94 de persoane, între care numeroşi oficiali polonezi, au murit în această catastrofă.