Parlamentele rivale ale Libiei au semnat un acord intermediat de ONU pentru o conducere unitară

Parlamentele rivale ale Libiei au semnat, joi, un acord intermediat de ONU pentru o conducere unitară, în condiţiile în care ţara se confruntă cu un conflict ce durează de peste patru ani, informează BBC News online.

347 afișări
Imaginea articolului Parlamentele rivale ale Libiei au semnat un acord intermediat de ONU pentru o conducere unitară

Parlamentele rivale ale Libiei au semnat un acord intermediat de ONU pentru o conducere unitară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Delegatul ONU în Libia, Martin Kobler, a descris acordul drept unul "istoric", subliniind că Libia "a întors o pagină" în eforturile de a redobândi stabilitatea şi reconcilierea celor două facţiuni de conducere rivale.

Cu toate acestea, liderii celor două parlamente rivale nu au reuşit să semneze acordul din cauza unor dezacorduri majore, solicitând mai mult timp pentru negocierile în vederea stabilirii unui acord, deşi diplomaţii i-au avertizat pe cei doi că ar putea risca sancţiuni de ordin internaţional pentru blocarea unui vot în privinţa acordului pentru o conducere unitară.

Cele două guverne rivale trebuiau să decidă până miercuri dacă acceptă un nou acord de pace propus de ONU.

Grupările armate care controlează mare parte din Libia nu au participat la negocieri.

La ceremonia de semnare a acordului din oraşul Skhirat, din regiunea de coastă a Marocului, nu au fost prezenţi toţi reprezentanţii facţiunilor politice din Libia.

În baza acestui acord, un consiliu prezidenţial format din nouă membri va guverna alături de cel actual, Camera Reprezentanţilor având prima poziţie în cadrul legislativului, iar Consiliul de Stat cea de-a doua.Consiliul prezidenţial va numi noul guvern într-o lună şi, printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, va fi aprobat. Dar acordul ridică întrebări despre cât de bine reprezentat va fi guvernul propus, cum va fi stabilit în Tripoli şi cum vor reacţiona facţiunile rebele faţă de un guvern, care în opinia criticilor a fost impus în Libia.

Acordul vine în urma unei reuniuni organizate duminică, la Roma, la care au participat reprezentaţi din 17 ţări care au susţinut eforturile ONU, pledând pentru formarea unui guvern de uniune naţională în Libia.

ONU a purtat negocieri de peste un an cu cele două guverne rivale ale Libiei şi cu facţiunile armate pentru a pune capăt unui conflict care durează mai bine de patru ani. Instabilitatea actuală din Libia a apărut în urma unei revolte din 2011 împotriva dictatorului Muammar al-Gaddafi, preşedinte al Libiei în perioada 1969-2011.

Din august 2014, Libia se confruntă cu un conflict între cele două guverne ale ţării, cel recunoscut pe plan internaţional, cu sediul în Tobruk, şi cel islamist cu sediul în Tripoli. Conflictul a divizat sute de mii de oameni, suplimentând valul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa, traversând Marea Mediterană.

Semnarea unui acord între cele două guverne va determina comunitatea internaţională să acorde sprijin Libiei în lupta de combatere a organizaţiei teroriste Stat Islamic, a cărei influenţă a crescut în ţară, controlând oraşul Sirte din vestul Libiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici