Deputaţii europeni îşi manifestă în textul rezoluţiei îngrijorarea faţă de „cursul evenimentelor din Rusia în privinţa drepturilor omului şi principiilor democratice general acceptate, legislaţiei şi procedurii electorale”.
Parlamentul regretă faptul că opţiunile alegătorilor au fost limitate în alegerile recente şi solicită o analiză completă „a tuturor neregulilor, cu scopul de a întări regulile democratice în perspectiva alegerilor viitoare”.
Rezoluţia arată că observatorii internaţionali ai OSCE/Biroul pentru instituţii democratice şi drepturile omului şi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au descoperit că modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor prezidenţiale a „favorizat puternic unul dintre candidaţi, datorită deficienţelor în procesul de înregistrare, acoperire media inegală şi folosirea resurselor publice pentru susţinerea unui candidat”.
Deputaţii i-au cerut preşedintelui Dmitri Medvedev să treacă de la vorbe la fapte si să garanteze că reformele necesare în sistemul politic se vor adopta. De asemenea, „se aşteaptă de la noul preşedinte Vladimir Putin să fie pregătit să ducă mai departe aceste reforme, incluzând necesara simplificare a legislaţiei referitoare la înregistrarea partidelor politice”.
Rezoluţia solicită tuturor părţilor să profite de această ocazie, înainte de începerea mandatului noului preşedinte, şi să ajungă la acord asupra unui set complex de măsuri de reformă. Se aşteaptă de la preşedintele-ales Putin, precum şi de la toate partidele reprezentate în Duma de Stat să iniţieze un dialog cu protestatarii şi opoziţia, pe tema viitorului Rusiei.
În finalul textului, PE încurajează diferitele organizaţii ale opoziţiei democratice să se coaguleze în jurul unor măsuri de reformă politică, oferind astfel cetăţenilor ruşi o alternativă credibilă.