Plângerile privind mobilizarea haotică din Rusia iau amploare

Şefa canalului de ştiri RT, pro-Kremlin, şi-a exprimat sâmbătă furia că ofiţerii care se ocupă de înrolare au trimis documente de chemare în armată unor persoane care nu ar fi trebuit mobilizate, iar frustrarea legată de mobilizarea militară a crescut în Rusia, scrie Reuters.

31296 afișări
Imaginea articolului Plângerile privind mobilizarea haotică din Rusia iau amploare

Hepta

Anunţul de miercuri al primei mobilizări publice a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, pentru a susţine invazia din Ucraina, a declanşat fuga spre graniţă a bărbaţilor eligibili, arestarea a peste 1.000 de protestatari şi nelinişti în rândul populaţiei.

Acum, aceasta atrage şi critici la adresa autorităţilor din partea susţinătorilor oficiali ai Kremlinului, un lucru aproape nemaiîntâlnit în Rusia de când a început invazia, în urmă cu şapte luni.

"S-a anunţat că soldaţii pot fi recrutaţi până la vârsta de 35 de ani. Convocările merg către persoane de 40 de ani", a scrie redactorul-şef al RT, Margarita Simonyan, pe canalul său de Telegram. "Acest lucru îi exasperează pe oameni, ca şi cum ar fi intenţionat, ca şi cum ar fi din răutate. Ca şi cum ar fi fost trimişi de Kiev".

Într-un alt semn public rar de tulburare la vârf, Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că ministrul adjunct responsabil cu logistica, generalul cu patru stele Dmitri Bulgakov, a fost înlocuit "pentru a fi transferat într-un alt rol". Instituţia nu a oferit alte detalii.

Rusia numără milioane de rezervişti - potenţial aproape întreaga populaţie masculină în vârstă de luptă - iar decretul de miercuri care anunţa "mobilizarea parţială" nu a oferit niciun criteriu cu privire la cine va fi chemat.

Oficialii au declarat că este nevoie de 300.000 de soldaţi, prioritate fiind acordată persoanelor cu experienţă militară recentă şi competenţe vitale. Kremlinul a negat rapoartele a două instituţii de presă ruseşti cu sediul în străinătate - Nezavisimaya Gazeta Europe şi Meduza - potrivit cărora ţinta reală ar fi de peste 1 milion de persoane.

În Rusia au apărut rapoarte despre bărbaţi fără experienţă militară sau care au depăşit vârsta de încorporare şi care au primit hârtii de chemare.

Sâmbătă, şeful Consiliului pentru Drepturile Omului de la Kremlin, Valery Fadeyev, a anunţat public că i-a scris ministrului apărării, Serghei Şoigu, cu solicitarea de a "rezolva urgent" problemele legate de mobilizare.

Mesajul său de pe Telegram a criticat modul în care au fost aplicate scutirile şi a enumerat mai multe cazuri de înrolare nepotrivită, inclusiv a unor asistente medicale şi moaşe fără experienţă militară.

Vineri, la două zile după începerea înrolării, Ministerul Apărării a enumerat câteva sectoare în care angajatorii pot nominaliza angajaţi pentru a fi scutiţi.

Au existat proteste în special în rândul minorităţilor etnice din zonele îndepărtate şi defavorizate din punct de vedere economic din Siberia, unde forţele armate profesioniste ale Rusiei recrutează de mult timp în mod disproporţionat.

Începând de miercuri, oamenii au fost pregătiţi să stea la coadă ore întregi pentru a trece în Mongolia, Kazahstan, Finlanda sau Georgia, speriaţi că Rusia şi-ar putea închide graniţele, deşi Kremlinul a declarat că rapoartele privind un exod sunt exagerate.

Guvernatorul regiunii ruse Buryatia, situată la graniţa cu Mongolia şi unde locuieşte o minoritate etnică mongolă, a recunoscut vineri că unii au primit acte din greşeală şi a declarat că cei care nu au servit în armată sau care au scutiri medicale nu vor fi chemaţi.

Sâmbătă, Tsakhia Elbegdorj, preşedinte al Mongoliei până în 2017 şi acum şef al Federaţiei Mondiale Mongole, le-a promis celor care fug de recrutare o primire călduroasă şi i-a cerut fără menajamente lui Putin să pună capăt războiului.

"Mongolii Buryat, mongolii Tuva şi mongolii Kalmyk ... au fost folosiţi ca nimic altceva decât carne de tun", a declarat el într-un mesaj video, purtând o panglică în galben-albastru ucrainean şi făcând referire la cele trei grupuri etnice mongole din Rusia. "Astăzi fugiţi de brutalitate, cruzime şi, probabil, de moarte. Mâine veţi începe să vă eliberaţi ţara de dictatură".

Grupul anti-război Vesna a făcut apel pe reţelele de socializare la noi demonstraţii în întreaga Rusie sâmbătă seara, după ce miercuri au fost arestaţi peste 1.300 de protestatari în 38 de oraşe, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Ministerul de Interne din regiunea rusă Osetia de Nord a sfătuit oamenii să nu încerce să iasă din ţară spre Georgia la postul de frontieră Verkhny Lars, unde, potrivit acestuia, 2.300 de maşini aşteptau să treacă graniţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici