Precedentele schimburi de spioni între Rusia şi Statele Unite

Schimbul de spioni între Rusia şi Statele Unite care a avut loc vineri are câteva precedente celebre în timpul Războiului Rece dintre Washington şi fosta URSS.

278 afișări
Imaginea articolului Precedentele schimburi de spioni între Rusia şi Statele Unite

Precedentele schimburi de spioni între Rusia şi Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

SCHIMBUL ABEL/POWERS

La 10 februarie 1962, după cinci ani de închisoare în Statele Unite, unul dintre cei mai celebri spioni sovietici, William Fischer, alias Rudolf Abel, este schimbat cu americanul Francis Gary Powers, pilotul unui avion-spion U-2 doborât de o rachetă sovietică în 1960, în cursul unui zbor de recunoaştere deasupra URSS. Acest schimb se efectuează pe podul Glienicke, celebrul "pod al spionilor" ce separă zona americană a Berlinului de vest de oraşul est-german Potsdam.

Născut în Germania, Fischer a mers în URSS în 1920, pentru a intra şapte ani mai târziu în serviciile de informaţii (NKVD, precursorul KGB). Trimis la New-York în 1948, el strânge din umbră documente confidenţiale despre securitatea americană, trecând drept fotograf. Arestat în 1957, el este condamnat la 30 de ani de închisoare pentru spionaj.

SCHIMBUL DANILOFF/ZAHAROV

La 29 septembrie 1986, agenţia Tass anunţă expulzarea jurnalistului american Nicholas Daniloff, arestat cu o lună înainte pentru spionaj. În ziua următoare, Ghennadi Zaharov, funcţionar sovietic al ONU, primeşte ordinul de a părăsi Statele Unite în 24 de ore, după ce a compărut timp de cinci minute în faţa unui tribunal newyorkez.

Zaharov a fost arestat la 23 august de FBI în metroul din New York, în timp ce primea documente militare. Moscova a replicat la 30 august, arestându-l pe Daniloff.

Acest caz a declanşat o adevărată criză între Washington şi Moscova, care s-a soldat cu o serie de expulzări de diplomaţi de o parte şi de cealaltă.

CAZUL ŞCEARANSKY

La 11 februarie 1986, după nouă ani de detenţie, disidentul sovietic Anatoli Şcearansky este eliberat de URSS în cadrul unui important troc Est-Vest.

Inculpat pentru spionaj în favoarea Statelor Unite, acuzaţie pe care a dezminţit-o permanent, matematicianul care lupta pentru dreptul la emigrare pentru disidenţii evrei, a fost arestat la 15 martie 1977 şi condamnat la 13 ani de închisoare, dintre care nouă într-un lagăr. O vastă campanie internaţională a avut loc în favoarea eliberării sale.

Schimburile de disidenţi sovietici încarceraţi erau atunci rare. O afacere similară a condus totuşi, la 27 aprilie 1979, la schimbul a cinci disidenţi sovietici, între care Aleksandr Ghinzburg, cu doi agenţi de informaţii sovietici deţinuţi în Statele Unite, Valdik Engher şi Rudolf Şernaiev. Cei doi bărbaţi, funcţionari ai ONU, au fost arestaţi la 20 mai 1978, după ce au obţinut documente secrete despre tehnicile americane de luptă antisubmarin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici