Presiuni pentru anularea candidaturii lui Trump, după îndemnul perceput instigare la violenţă contra lui Clinton

Presiunile din partea liderilor şi alegătorilor republicani s-au intensificat, miercuri, în sensul eliminării lui Donald Trump din cursa prezidenţială, după controversatele declaraţii percepute ca fiind o instigare la un act de violenţă contra adversarei democrate Hillary Clinton, relatează Reuters.

4729 afișări
Imaginea articolului Presiuni pentru anularea candidaturii lui Trump, după îndemnul perceput instigare la violenţă contra lui Clinton

Presiuni pentru anularea candidaturii lui Trump, după îndemnul perceput instigare la violenţă contra lui Clinton

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, 19% dintre alegătorii înregistraţi în Partidul Republican vor ca Donald Trump să se retragă din cursa prezidenţială, iar alţi 10% se gândesc la această posibilitate.

Fostul congresman republican Joe Scarborough a argumentat, într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post, că liderii Partidului Republican trebuie să găsească o modalitate de scoatere a lui Donald Trump din cursa prezidenţială.

Echipa de campanie democrată a creat un site online în care politicieni republicani şi independenţi pot anunţa susţinerea pentru Hillary Clinton. Până acum, 50 de politicieni republicani au anunţat susţinere pentru Hillary Clinton, inclusiv directorul Hewlett Packard, Meg Whitman, şi fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg. Alţi politicieni republicani au semnalat că nu îl vor susţine pe Trump, dar nu vor vota nici cu Clinton.

Partidul Republican are, teoretic, posibilitatea organizării unei noi convenţii în care electorii pot desemna un nou candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Donald Trump a generat marţi o nouă controversă, părând să le recomande susţinătorilor accesului la arme de foc să recurgă la violenţă împotriva adversarei sale democrate, Hillary Clinton.

"Hillary vrea practic să abroge Al II-lea Amendament al Constituţiei SUA. Dacă va ajunge în poziţia de a desemna judecătorii (instanţei supreme - n.red), nu va mai rămâne nimic de făcut. Deşi susţinătorilor celui de-Al II-lea Amendament poate le va rămâne ceva, nu ştiu", a declarat Donald Trump, conform postului CNN. "Dar vă spun ceva - ziua în care Hillary va ajunge să îşi numească propriii judecători va fi oribilă", a adăugat Trump.

Al II-lea Amendament al Constituţiei Statelor Unite garantează dreptul cetăţenilor americani de a avea arme de foc. În contextul numeroaselor atacuri armate, Administraţia Barack Obama a pledat pentru limitarea accesului la arme de foc, o idee susţinută şi de Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte.

Declaraţia controversată a lui Donald Trump a generat temeri, analiştii neştiind dacă este o formă de instigare la un act de violenţă contra lui Hillary Clinton ori o referire la intensificarea activităţilor politice. Robby Mook, managerul de campanie electorală al lui Hillary Clinton, a reacţionat: "Este foarte simplu - ceea ce afirmă Trump este periculos. Un om care vrea să devină preşedinte al SUA nu ar trebui să facă niciun fel de sugestie privind recurgerea la acte de violenţă".

Dar Jason Miller, consilier pentru comunicare al echipei lui Donald Trump, a explicat că este vorba de folosirea influenţei politice a susţinătorilor menţinerii celui de-Al II-lea Amendament. "Se numeşte putere de solidarizare - susţinătorii celui de-Al II-lea Amendament au un spirit uimitor şi sunt extrem de uniţi, ceea ce le conferă o putere politică enormă. Anul acesta, vor vota în număr-record, dar nu cu Hillary Clinton, ci cu Donald Trump", a spus el.

La rândul său, Mike Pence, candidatul republican la funcţia de vicepreşedinte al SUA, a ţinut să tempereze afirmaţiile colegului său. "Cred că Donald Trump este foarte clar. Hillary Clinton s-a exprimat foarte clar că vrea modificarea dreptului cetăţenilor ce respectă legile de a deţine arme de foc. Şi cred că Donald Trump spune clar că oamenii care se bucură de acest drept, cei care cred că deţinerea armelor de foc de către cetăţenii responsabili contribuie la menţinerea siguranţei în comunităţi trebuie să fie implicaţi în procesul politic", a explicat Mike Pence, conform NBC News.

Întrebat de jurnalişti dacă afirmaţia lui Donald Trump ar conţine vreo sugestie în sensul recurgerii la violenţă contra lui Hillary Clinton, Pence a precizat: "Sigur că nu. Donald Trump îndeamnă oamenii să acţioneze în conformitate cu propriile convingeri cu ocazia alegerilor".

Donald Trump s-a expus unor critici dure din cauza polemicilor cu familia unui militar musulman decedat în Irak. În plus, de-a lungul campaniei, Trump a formulat o serie de propuneri controversate, precum interzicerea venirii imigranţilor musulmani în Statele Unite, construirea unui zid la frontiera cu Mexicul şi reconfigurarea relaţiilor cu NATO, Japonia şi Coreea de Sud.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici