Prim-ministrul Poloniei, la Bucureşti: Trebuie să scăpăm de moştenirile proaste

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, că statele membre UE trebuie să se axeze mai mult pe modalităţile de a scăpa de „moştenirile proaste”, iar iniţiativa Summit-ului celor Trei Mări poate fi un sprijin în acest sens.

439 afișări
Imaginea articolului Prim-ministrul Poloniei, la Bucureşti: Trebuie să scăpăm de moştenirile proaste

Prim-ministrul Poloniei, la Bucureşti: Trebuie să scăpăm de moştenirile proaste

„Această iniţiativă de fapt face istorie. UE nu trebuie să îşi aducă contribuţia nu numai în domeniul infrastructurii, dar şi în ceea ce priveşte imaginaţia noastră europeană. Trebnuie să ne axăm mai mult pe modalităţile de a scăpa de moştenirile proaste. Nu trebuie să ne întrebăm ce poate face Europa pentru noi, trebuie să ne întrebăm ce putem face noi pentru Europa. Cred că această iniţiativă este ce poate oferi Europa centrală. În momentul de faţă refacem de fapt harta europeană şi dorim să aducem contribuţia prin întărirea frontului economic”, a declarat prim-ministrul Republicii Polonia, Mateusz Morawiecki, la Palatul Cotroceni.

Premierul polonez a adăugat că poate fi reconturată regiunea nord-atlantică, prin implicarea celorlalte state membre UE care participă la această iniţiativă.

„Numai împreună putem face faţă provocărilor cu care ne confruntăm în reconturarea acestei regiuni. Sigur trebuie şi capital. Roma nu a fost construită într-o singură zi, şi nici iniţiativă asta sunt sigur că nu va fi construită în 3 zile. Iniţiativă demonstrează că cooperarea nord-atlantică este mai sigură pentru o lume excelentă. Noi, statele membre ale iniţiativei, şi Polonia, credem în cooperarea nord-atlantică. Avem strategii, hai să le punem în aplicare împreună”, a aexplicat prim-ministrul Poloniei.

La rândul său, preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, că ar trebui să existe o coeziune între statele europene, existând în prezent diferenţe vizibile între acestea, Summit-ul Celor Trei Mări având ca scop să facă din Europa centrală coloana vertebrală a UE.

„Când punem lucrurile în context geopolitic, ţelul suprem al acestei iniţiative este să facă Europa centrală ca o coloană vertebrală a UE. În al doilea rând coeziunea şi în al treilea rând legătură transatlantică. Aş sublinia diferenţele vizibile dintre diversele părţi ale Europei, este vorba şi de mentalitate aici, trebuie să ştergem aceste diferenţe şi să aducem mai multă coeziune”, a declarat preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović.

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, marţi, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, nouă preşedinţi de stat, dar şi Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.

Marţi a avut loc Sesiunea Plenară a Summitului, moderată de preşedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, şeful de stat român va susţine declaraţii de presă, alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi de Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici