FT: Cum ar putea decurge un război total între Israel şi Hezbollah. Cea mai sofisticată armată din Orientul Mijlociu vs Cel mai puternic înarmat actor non-statal din lume

Ultima dată când Israelul a intrat în război cu Hezbollah, în 2006, a ameninţat că va "da ceasul Libanului înapoi cu 20 de ani" şi va alunga mişcarea militantă de la graniţă. Când conflictul s-a încheiat o lună mai târziu, Hezbollah a fost lovit şi rănit, dar luptătorii săi au rămas pe poziţii, relatează FT.

Urmărește
9967 afișări
Imaginea articolului FT: Cum ar putea decurge un război total între Israel şi Hezbollah. Cea mai sofisticată armată din Orientul Mijlociu vs Cel mai puternic înarmat actor non-statal din lume

FT: Cum ar putea decurge un război total între Israel şi Hezbollah. Cea mai sofisticată armată din Orientul Mijlociu vs Cel mai puternic înarmat actor non-statal din lume

Asasinatele succesive ale unor personalităţi de rang înalt din cadrul Hezbollah şi al aliatului său, Hamas, din această săptămână, au intensificat temerile că cei doi inamici de moarte - care şi-au împărţit lovituri din ce în ce mai intense de la atacul Hamas din 7 octombrie - alunecă din nou spre un război total.
 
Un conflict în toată regula ar pune faţă în faţă cea mai sofisticată armată din Orientul Mijlociu, susţinută de hardware şi armament occidental avansat, cu probabil cel mai puternic înarmat actor non-statal din lume. Capacităţile atât ale Israelului, cât şi ale Hezbollah-ului susţinut de Iran au evoluat, de asemenea, de la ultima conflagraţie de acum 18 ani, ceea ce ameninţă să facă ca următorul conflict să fie şi mai distructiv.
 
"Dinamica s-a schimbat din 2006. Ceea ce ar face ca de data aceasta să fie mai rău este faptul că un război astăzi nu ar mai fi un conflict doar între Israel şi Hezbollah", fiind implicaţi şi alţi membri ai "axei rezistenţei" conduse de Iran, a declarat Sanam Vakil, şeful programului pentru Orientul Mijlociu la think-tank-ul Chatham House.
 
Acest grup, care include rebelii houthi din Yemen şi miliţiile din Irak şi Siria, precum şi Hamas, "operează şi se coordonează într-un mod transnaţional, ceea ce înseamnă că un război nu ar fi limitat la o anumită zonă geografică şi ar avea un impact asupra întregului Orient Mijlociu", a adăugat ea.

Ce capacităţi au 

Israelul este una dintre cele mai bine echipate armate din lume, echivalentă cu standardele NATO şi cu armament fabricat în SUA, cum ar fi avioanele de luptă F35, precum şi apărarea aeriană de vârf şi alte echipamente noi. De asemenea, a cultivat o industrie naţională de armament bine dezvoltată, care produce propriile tancuri, vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană, rachete şi drone.
 
Dar Hezbollah, cu sediul în Liban, care, potrivit analiştilor, are între 20 000 şi 40 000 de luptători, reprezintă, de asemenea, o forţă mai formidabilă decât în 2006. Acesta deţine acum un arsenal mult mai voluminos şi sofisticat de rachete şi drone, în mare parte furnizate de Iran, pentru a crea o forţă de luptă care este semnificativ superioară Hamas, grupul militant cu care Israelul se luptă în Gaza de 10 luni. 
 
Grupul de reflecţie CSIS din SUA estimează că Hezbollah are între 120 000 şi 200 000 de proiectile, inclusiv rachete ghidate cu precizie şi drone înarmate, precum şi rachete antitanc şi antiaeriene.
 
De asemenea, Hezbollah poate acum să lovească în tot Israelul şi să calibreze cu precizie ţinte strategice - ceea ce înseamnă că niciun oraş nu va fi în siguranţă.
 
Israelul este, de asemenea, singurul stat din Orientul Mijlociu care deţine arme nucleare - deşi nu recunoaşte public acest lucru.
 
În ultimii ani, ţara a reuşit să îşi folosească puterea aeriană superioară şi reţeaua sa de informaţii pentru a lansa sute de lovituri împotriva Hezbollah şi a ţintelor afiliate Iranului în Siria vecină. 
 
De la 7 octombrie, a ucis peste 350 de luptători Hezbollah - un număr mai mare decât cel din războiul din 2006 - şi a lansat lovituri în Iran, Siria şi Yemen.
 
În ciuda acestui fapt, analiştii spun că s-ar confrunta cu multiple ameninţări şi provocări dacă ar lansa o ofensivă terestră în Liban. 
 
"Armata Israelului este sofisticată din punct de vedere tehnologic, întrebarea este despre ce tip de război vorbim?", a declarat Seth Jones, prim-vicepreşedinte la CSIS. Dacă forţele terestre israeliene s-ar deplasa în sudul Libanului, "ar fi o altă poveste, deoarece Hezbollah se află pe un teren pe care îl cunoaşte foarte bine, purtând un război defensiv".
 
Israelul s-ar confrunta, de asemenea, cu riscul ca apărarea sa aeriană mult lăudată - considerată cea mai bună din regiune şi care include sistemul său Iron Dome - să fie copleşită. 
 
Această ameninţare ar fi exacerbată dacă Iranul şi membrii axei sale de rezistenţă ar interveni în sprijinul Hezbollah prin lansarea propriilor atacuri de pe diferite fronturi. Houthis, de exemplu, au lansat mai multe rachete şi drone asupra Israelului începând din octombrie, inclusiv una luna trecută, care a ucis un israelian la Tel Aviv.
 
Atunci, chiar şi cu superioritatea sa tehnologică, Israelul ar fi vulnerabil. În cazul unui război total, a declarat Jones, armata israeliană ar fi "capabilă să protejeze unele locaţii foarte specifice, dar nu, să spunem, părţi din Tel Aviv". 
 
Emile Hokayem, senior fellow pentru securitatea Orientului Mijlociu la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, a declarat că, în 2006, Hezbollah a tras o medie de 124 de rachete pe zi timp de 34 de zile. "De data aceasta, potrivit serviciilor de informaţii occidentale şi analiştilor israelieni, Hezbollah ar fi în măsură să tragă până la 3 000 pe zi timp de 10 zile, posibil mai mult", a explicat el.
 
Chiar şi armata israeliană recunoaşte că Hezbollah are capacitatea de a trage mii de proiectile pe zi.
 
Însă una dintre provocările Hezbollah ar fi protejarea platformelor sale de lansare a rachetelor, care sunt relativ statice şi trebuie să se afle la suprafaţă pentru a putea fi trase, în timp ce avioanele israeliene trec pe deasupra. 
 
Rata relativ ridicată a victimelor în rândul luptătorilor Hezbollah de la 7 octombrie se datorează parţial capacităţii Israelului de a ţinti o bază de lansare la câteva secunde după ce a tras o rachetă, au declarat trei persoane familiarizate cu operaţiunile grupării.
 
De asemenea, Hezbollah nu a demonstrat capacitatea de a doborî avioanele de luptă ale Israelului, deşi a doborât mai multe drone în ultimele luni, inclusiv Hermes 900 ale Israelului.

Un război cu Iranul

Israelul nu trebuie să se îngrijoreze doar de Hezbollah. Iranul a promis să răzbune asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, miercuri, la Teheran.
 
Iranul şi Israelul au făcut schimb de rachete şi drone în aprilie, după ce republica islamică a lansat primul său atac direct asupra Israelului de pe teritoriul iranian, ca represalii pentru uciderea mai multor comandanţi militari în Siria. Dar răspunsurile au fost considerate "calibrate" pentru a evita o escaladare ulterioară.
 
Având în vedere distanţa geografică dintre Israel şi Iran, orice luptă directă între cei doi inamici ar fi în esenţă un război aerian. 
 
Iranul, supus unor sancţiuni severe, nu dispune de armamentul convenţional necesar pentru a înfrunta Israelul, având puţine avioane, cu excepţia câtorva avioane cu reacţie învechite, achiziţionate înainte de revoluţia islamică din 1979, dar pe care nu a putut să le întreţină. 
 
Cu toate acestea, Iranul şi-a dezvoltat capacităţi interne din ce în ce mai sofisticate în materie de rachete şi drone şi se bazează pe războiul asimetric, mobilizându-şi agenţii regionali şi forţele Gărzilor Revoluţionare, care numără 120 000 de membri.
 
Într-adevăr, potrivit CSIS, Iranul deţine "cel mai mare şi cel mai divers arsenal de rachete" din Orientul Mijlociu, alcătuit din mii de rachete balistice şi de croazieră, unele capabile să lovească Israelul şi până în sud-estul Europei. 
 
Israelul a insistat săptămâna aceasta că "sistemele sale defensive sunt foarte bune", adăugând că are "parteneri internaţionali care şi-au sporit forţele în regiune pentru a ne ajuta împotriva ameninţărilor".
 
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat joi, după o convorbire telefonică cu liderul israelian Benjamin Netanyahu, că Washingtonul redistribuie forţe în Orientul Mijlociu în cadrul eforturilor de a proteja Israelul de un atac al Iranului sau a aliaţilor acestuia.
 
Cu toate acestea, cu tensiuni ridicate şi cu riscurile ca conflictul să scape de sub control crescând cu fiecare incident, toate părţile riscă să plătească un preţ ridicat. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici