Război la graniţa României. Sergiu Mişcoiu: România se aşteaptă şi la alte tipuri de agresiuni şi abia atunci va creşte tonul

  • Sergiu Mişcoiu: este o tentativă a lui Putin să-şi arate poziţia în mod autoritar.
  • Florin Jipa: Romania nu a fost pregatită, Iohannis a avut răspuns întârziat.
  • Război la graniţa României: Rusia a atacat portul Reni cu drone.
1998 afișări
Imaginea articolului Război la graniţa României. Sergiu Mişcoiu: România se aşteaptă şi la alte tipuri de agresiuni şi abia atunci va creşte tonul

Sursa Foto: Imagini amator

Şase nave româneşti care se aflau în portul ucrainean Reni au traversat Dunărea de urgenţă spre malul românesc după ce ruşii au atacat zona cu drone. Atacul în portul aflat la aproximativ 25 de kilometri de Galaţi a avut loc în noaptea de duminică spre luni.
Preşedintele ţării Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au condamnat atacul.

Reacţia statului român stârneşte reacţii diferite.

Sergiu Mişcoiu, Profesor de relaţii internaţionale de la Universitatea din Cluj, susţine că atacul de pe Dunăre este doar o lovitură de imagine a lui Putin:

,,Nu cred că este vorba de forţarea unei reacţii NATO. În contextul actual, Putin a vrut să arate că şantajul în ce priveşte exportul de cereale al Ucrainei că este unul real. În aceea sursă de venituri a Ucrainei şi în aceea sursă de viaţă pentru întreaga planetă până la urmă, dat fiind aportul cerealelor ucrainene în hrănirea populaţiei Africii, a vrut să arate că nimic nu stă în calea deciziilor sale. Putin este acel conducător care poate impune propriile sale viziuni şi strategii în întreaga lume. Cred că este o tentativă de a-şi afirma în mod autoritar poziţia şi desigur, pentru a arăta în ce măsură Europa de Est este un spaţiu care nu se află într-o barjă de siguranţă. Este un spaţiu care suferă, o zonă care a fost întotdeauna vizată în mod direct sau indirect de Rusia ca zonă de influenţă, De aceea, practică avertismentul este implicit a doua raţiune, dar prima este decimarea Ucrainei ca exportator de cereale la nivel mondial".

Sergiu Mişcoiu crede că România se aşteaptă şi la alte tipuri de agresiuni şi abia atunci va creşte tonul.

,,Cred că suntem într-o logică în care există o înţelegere la nivel NATO şi la nivelul UE privind eşalonarea răspunsurilor la diverse tipuri de agresiune şi evitarea panicii.
Panica este evitată prin abordarea unui limbaj moderat. Nu este de natură să creeze frică în rândul populaţiei. Practic, îţi păstrezi gloanţe pentru mai târziu,  păstrezi opţiuni pentru a retalia verbal doar dacă vei considera că este cazul".

Florin Jipa, editor şef la Monitorul Apărării şi Securităţii, spune că reacţia României a fost întârziată şi slabă.

,,Nu cred că eram pregătiţi, de altfel, preşedintelui României i-a luat o jumătate de zi ca să formuleze cele două fraze. La fel şi la evenimente internaţionale dădea comunicate. Într-adevăr, Ministerul Apărării Naţionale are dreptate când spune că nu este un atac asupra României şi nu vizează apele teritoriale româneşti. Dar am văzut în presa internaţională că sunt foarte multe valuri pentru că este pentru prima dată când Rusia atacă (şi nu cu două drone, ci cu un val de drone, trei au fost doobrâte, dar restul şi-au atins ţintele) la câteva sute de metri de graniţa NATO. Dacă e să vorbim de oraşe mari, în jur de 10 km de oraşul Galaţi, un oraş destul de mare şi un oraş destul de populat al României".

Florin Jipa susţine că armata română ar trebui să întărească securitatea la frontiera româno-ucraineană:

,,Cred că România şi armata română ar trebui să aducă sisteme de luptă anti-aeriene cu rază mică şi foarte mică. Atacul a fost cu drone Shaed 136. Acestea sunt cele mai eficiente împotriva dronelor şi Shaed. Dacă le aduce pe direcţia Galaţi-Tulcea-Isaccea pentru a fi în măsură să reacţioneze la o nouă intimidare a Rusiei. Cred că a fost pe lângă un depzot de grâu şi o parcare de camioane, deci ţintele au fost slabe strategic.

Cred că a fost mai degrabă o intimidare la adresa NATO. Din această cauză, armata română ar trebui să-şi aducă sistemele de rachete în cazul unor noi astfel de intimidări pentru ca nicio rachetă să nu pice pe teritoriul României. Este ciudat că nici NATO nu a reacţionat".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici