LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 465. Contraofensiva Ucrainei va fi „foarte impresionantă”, spune generalul Petraeus/ Zelenski spune că Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva / În aşteptarea contraofensivei, ruşii au săpat cele mai lungi tranşee

  • Kârgâzstanul, unul dintre aliaţii Rusiei, este pregătit să colaboreze cu UE
  • Contraofensiva Ucrainei va fi „foarte impresionantă”, spune generalul Petraeus
  • Prigojin spune că facţiunile Kremlinului „distruge statul rus”
9883 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 465. Contraofensiva Ucrainei va fi „foarte impresionantă”, spune generalul Petraeus/ Zelenski spune că Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva / În aşteptarea contraofensivei, ruşii au săpat cele mai lungi tranşee

 

UPDATE 19:00 - Fotbalist ucrainean, ucis la datorie 

Fotbalistul ucrainean Mykola Zhydkov a murit apărându-şi patria, transmite Ministerul Apărării din Ucraina. Mykola a jucat pentru clubul polonez de fotbal „Wegrzcanka”, dar s-a întors în Ucraina în toamna anului 2022 şi s-a alăturat forţelor de apărare.
Fie ca amintirea acestui Erou să fie eternă.
Slavă eroilor!

 

UPDATE 18:00 -  Kârgâzstanul,  unul dintre aliaţii Rusiei, este pregătit să colaboreze cu UE

Preşedintele Kârgâzstanului a declarat sâmbătă că fosta republică sovietică este pregătită să colaboreze cu UE.

Preşedintele Sadyr Japarov, a cărui ţară este un aliat al Moscovei, a spus:

Kârgâzstanul este pregătit să lucreze mână în mână cu Uniunea Europeană pentru a rezolva problemele comune, a încuraja dialogul şi a găsi soluţii de durată.

 

UPDATE 17:00 - Prigojin spune că facţiunile Kremlinului „distruge statul rus”

Liderul mercenar rus , Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă că facţiunile Kremlinului distrug statul încercând să semene discordie între el şi luptătorii ceceni. 

Prigojin a spus că o dispută între el şi forţele cecene, care luptă şi ele alături de armata rusă în Ucraina, a fost rezolvată.

Dar şeful Wagner a dat vina pentru discordie pe facţiunile neidentificate ale Kremlinului – pe care le numeşte „turnuri ale Kremlinului”.

 

 

 

UPDATE 16:00 - Contraofensiva Ucrainei va fi „foarte impresionantă”, spune generalul Petraeus

Generalul David Petraeus a spus că contraofensiva Ucrainei va fi „foarte impresionantă” şi poate va  reuşi, adăugând că ucrainenii sunt „hotărâţi să-şi elibereze ţara”.

Petraeus, care a fost director al CIA şi a condus forţele internaţionale în Irak şi Afganistan înainte de aceasta, a fost recent la Kiev, întâlnindu-se cu preşedintele Zelenskiy şi alţii.

 

UPDATE 15:00 'Temerile că tehnica modernă ar putea cădea în mâinile ruşilor' îi determină pe ucraineni să se antreneze pe tancuri mai vechi

Jumătate din primii 400 de soldaţi ucraineni care vor fi instruiţi pe tancuri americane Abrams au sosit în Germania.

Aceştia vor învăţa cum să desfăşoare operaţiuni pe modelul M1 A1, nu pe cel mai avansat M1 A2, din cauza temerilor că tehnologia ar putea cădea în mâinile ruşilor, a declarat analistul militar Sean Bell.

O versiune personalizată a tancului pentru a fi folosită în Ucraina ar fi întârziat livrarea, aşa că 31 de modele A1 vor fi desfăşurate în schimb, administraţia Biden promiţând să le livreze până în toamnă.

Vehiculele, folosite pentru prima dată în anii 1980, vor face parte dintr-un angajament de 300 de tancuri al aliaţilor occidentali, inclusiv Challengers din Marea Britanie, tancuri Leopard 2 din Spania şi Germania şi tancuri uşoare franceze.

SUA au acceptat să trimită Abrams după ce negocierile cu aliaţii au intrat în impas din cauza faptului că nicio naţiune occidentală nu a dorit să furnizeze singură sistemele şi să rişte represalii directe din partea Rusiei.

Instruirea va dura 10 săptămâni, dar tancurile folosite în acest scop nu vor ajunge în Ucraina, a declarat Bell.

UPDATE 14:00 Zelenski spune că "nu are rost" să participe la summitul NATO dacă alianţa nu oferă o invitaţie de aderare

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că "nu are rost" ca Kievul să participe la summitul NATO de la Vilnius, dacă alianţa nu oferă o invitaţie de aderare sau "un fel de semnal".

"Dacă nu suntem recunoscuţi şi nu ni se dă un semnal la Vilnius, cred că nu are rost ca Ucraina să fie prezentă la acest summit", a declarat Zelenski pentru Wall Street Journal.

Unii aliaţi NATO sunt "speriaţi" de modul în care Rusia ar reacţiona la o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, iar Ucraina recunoaşte că nu va face parte din NATO sau din "orice alianţă de securitate puternică" până când războiul nu se va încheia, a spus Zelenski.

Preşedintele a spus că "acum este prea târziu", adăugând că "ar fi trebuit să ajungem acolo acum 15 ani", referindu-se la summitul de la Bucureşti din 2008, în care Germania şi Franţa au blocat aderarea Ucrainei la NATO, pe fondul ameninţărilor de escaladare sporită ale Rusiei.

UPDATE 11:30 Rusia a pierdut 209.470 de soldaţi de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, sâmbătă, că Rusia a pierdut 209.470 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, cu un număr estimat de 560 de victime pe 2 iunie.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.829 de tancuri, 7.502 vehicule blindate de luptă, 6.289 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.533 de sisteme de artilerie, 582 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 342 de sisteme de apărare aeriană, 313 avioane, 298 de elicoptere, 3.165 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 10:00 Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult aşteptată pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu publicat sâmbătă.

"Credem cu tărie că vom reuşi", a declarat Zelenski pentru Wall Street Journal.

"Nu ştiu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, poate merge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face şi suntem pregătiţi".

UPDATE 08:30 Prigojin: Forţele ruse au încercat să-mi arunce în aer oamenii

Şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care se ceartă de luni de zile cu ministerul rus al Apărării, a escaladat vineri disputa acuzând armata rusă că a încercat să îi arunce în aer oamenii săi.

Trupele Grupului Wagner al lui Prigojin s-au retras în mare parte din oraşul Bahmut din estul Ucrainei şi şi-au predat poziţiile forţelor ruse.

Prigojin a declarat că oamenii săi au descoperit mai multe locaţii în zonele din spate unde oficialii Ministerului Apărării au plantat diverse dispozitive explozive, inclusiv sute de mine antitanc. Când au fost întrebaţi de ce au fost amplasate aceste încărcături, oficialii au indicat că a fost un ordin al superiorilor lor.

"Nu era necesar să se planteze aceste încărcături pentru a descuraja inamicul, deoarece zona în cauză se află în zona din spate. Prin urmare, putem presupune că aceste încărcături erau destinate să întâmpine unităţile Wagner care avansează", a declarat acesta.

Niciuna dintre încărcături nu a explodat şi nimeni nu a fost rănit, a precizat el.

Prigojin, care s-a plâns în mod regulat că oamenii săi nu au primit suficientă muniţie pentru asaltul de la Bahmut, a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze dacă înalţi oficiali ruşi din domeniul apărării au comis vreo "crimă" înainte sau în timpul războiului din Ucraina.

UPDATE 08:00 SUA sunt mulţumite de pregătirea Ucrainei înainte de contraofensivă

Administraţia americană consideră că, împreună cu aliaţii şi partenerii, au oferit asistenţă militară adecvată Ucrainei pentru desfăşurarea unei contraofensive, a declarat pe 2 iunie purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

"În primul rând, suntem foarte mulţumiţi că am satisfăcut nevoile Ucrainei pentru desfăşurarea contraofensivei sale în acest moment. Când vor începe ofensiva, depinde de ei, dar suntem încrezători că am făcut tot ce era posibil. Şi când spun noi, mă refer nu doar la SUA, ci şi la aliaţii şi partenerii noştri", a declarat Kirby.

Potrivit acestuia, nu este vorba doar de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, care reprezintă în prezent cea mai stringentă nevoie, ci şi de furnizarea de vehicule blindate, artilerie, muniţie şi de efectuarea de instruiri.

Kirby a subliniat că, pe măsură ce operaţiunile armatei ucrainene vor continua şi teritoriile vor fi eliberate, va fi nevoie de reaprovizionarea cu muniţie şi echipamente.

"Acţiunile de luptă sunt un lucru dinamic şi trebuie să fim siguri că suntem pregătiţi 'dinamic' pentru a le sprijini în continuare. Aşadar, am făcut multe şi suntem pregătiţi să continuăm să facem multe şi în zilele şi lunile următoare", a declarat Kirby, citat.

Administraţia americană a anunţat la 31 mai alocarea celui de-al 39-lea pachet de asistenţă în domeniul apărării pentru Ucraina, care include baterii de apărare antiaeriană Patriot, muniţie şi alte echipamente de apărare.

UPDATE Africa de Sud, condamnată pentru relaţia cordială cu Rusia

O ţară care şi-ar fi dorit să fie văzută ca un ambasador înţelept şi constant pentru o pace negociată în Ucraina şi un campion al cruciadelor unei lumi nealiniate, multipolare, a fost prinsă într-un şir de scandaluri internaţionale care au lăsat guvernul să arate confuz şi indecis, iar moneda naţională sa coboare la noi minime.

Relaţia cordială dintre Africa de Sud şi Rusia este percepută ca o ameninţare de către Occident.

Diplomaţii occidentali şi-au exprimat în privat frustrarea profundă cu privire la poziţia Africii de Sud faţă de Rusia şi la încercările ei şocante de a se ridica la nivelul „imparţialităţii” autodeclarate în legătură cu invazia Ucrainei de către Kremlin.

UPDATE Bombardamentele în Kiev se intensifică

Capitala ucraineană Kiev a fost lovită în mod repetat de rachete şi drone în ultimele săptămâni. Majoritatea atacurilor au loc noaptea.

UPDATE ISW: Incursiunile de la Belgorod declanşează anxietate de război în Rusia

Raidurile transfrontaliere din regiunea Belgorod din Rusia dezvăluie o „anxietate sporită şi continuă” cu privire la războiul din Ucraina, susţin analiştii militari.

Kremlinul încearcă să folosească raidurile pentru a susţine ideea că războiul este „existenţial” pentru Rusia şi Vladimir Putin încearcă să „ obţină sprijin intern pentru un război prelungit”, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW).

UPDATE Noi victime în urma bombardamentelor din Harkov

Doi bătrâni şi-au pierdut viaţa după ce ruşii au lovit clădirea rezidenţială în care locuiau. Adiţional, trei femei şi un băieţel de trei ani au fost răniţi în bombardament, potrivit guvernatorului regiunii, Oleg Sinegubov.

Ştirea iniţială - Ruşii au săpat cele mai lungi tranşee de pe planetă de la Primul Război Mondial încoace 

Ruşii au ocupat Nyzhini din regiunea Herson în octombrie 2022, iar în martie 2023, ocupanţii au construit fortăreţe şi cele mai lungi tranşee din istoria recentă. 

Liniile de tranşee ar măsura 1 448 km, cele mai concentrate fiind în regiunile Herson şi Zaporojie, susţin serviciile britanice, citate de WSJ.  

Scopul? Ca să se apere de iminenta contraofensivă ucraineană. 

Imaginile de satelit indică clar modificările de peisaj efectuate la scară largă. Ruşii au săpat şi tranşee anti-tanc, sperând că tancurile occidentale ca M1 Abrams de fabricaţie americană să se împotmolească. 

Unele tranşee au fost săpate în zig-zag pentru a avea extra-protecţie de la şrapnel.

Pe ucraineni îi aşteaptă capcane, sârmă ghimpată şi mine anti-personal, adaugă WSJ. 

Experţii occidentali susţin că tranşeele nu sunt periculoase pentru militarii ucraieni, ba chiar vor putea să le traverseze. 

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a estimat că Ucraina va recupera chiar peninsula Crimeea până la sfârşitul anului 2023. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici