Războiul din Ucraina, ziua 39. Masacru în oraşul Bucha. Ruşii au torturat şi ucis deliberat civili. UE lansează hashtagul #BuchaMassacre şi promite că vor fi sancţiuni. Liderii mondiali condamnă scenele din Bucha

 • Forţele ucrainene recuperează teritoriile din zonele aflate la nord de Kiev
 • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat pe soldaţii ruşi că minează terenul în urma lor când bat în retragere
 • Un convoi al Crucii Roşii se îndrepta spre Mariupol
 • Misiunea are ca scop evacuarea civililor din portul asediat
 • Rachetele ruseşti au lovit două oraşe din centrul Ucrainei, făcând pagube însemnate
Urmărește
29753 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 39. Masacru în oraşul Bucha. Ruşii au torturat şi ucis deliberat civili. UE lansează hashtagul #BuchaMassacre şi promite că vor fi sancţiuni. Liderii mondiali condamnă scenele din Bucha

FOTO Ucrainienii au recâştigat controlul asupra regiunii Bucha

UPDATE 23:55

Locuitorii din regiunea Doneţk sunt îndemnaţi să părăsească regiunea din cauza ameninţării escaladării situaţiei militare. Acest lucru a fost declarat de şeful OVA, Pavlo Kirilenko.

„Nu doar în apropierea liniei de demarcaţie, ci şi întregii populaţii, le recomandăm insistent să plece. Oferim tot transportul necesar pe anumite rute şi indicăm clar cum, în ce direcţie vor merge. Cu cât sunt mai puţini oameni în acest caz, cu atât va fi mai uşor de apărat teritoriul. Pentru că inamicul foloseşte populaţia locală pentru a-şi îndeplini planurile îndrăzneţe”, a declarat Kirilenko

UPDATE 23:45 Dmitry Kuleba a comparat acţiunile ocupanţilor din Bucha cu ISIS

„Nimic nu se poate compara cu ceea ce am văzut în Bucha. Eu personal încerc să mă pregătesc pentru fotografiile şi videoclipurile care vor apărea de la Mariupol când îl vom lansa. Probabil că vor fi şi mai devastatoare.

Ceea ce am văzut la Bucha arată clar un fapt: Rusia este mai rea decât ISIS în atrocităţile sale. Acest fapt reflectă amploarea acestor crime şi comportamentul nepoliticos al armatei ruse în Ucraina. Nu ştiu unde au studiat aceşti soldaţi, ce fel de valori profesează, dacă există, pentru că este inexprimabil", a declarat Ministru al Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba.

UPDATE 23:33 O fregata rusă a fost grav avariată de apărătorii ucraineni

Potrivit rapoartelor, fregata avariată este nava „Amiral Essen”. Distrugătorul rus a tras în mod repetat cu rachete în oraşele ucrainene.

UPDATE 23:10 Papa aduce un ultim omagiu jurnaliştilor căzuţi pe fronturile din Ucraina

Papa Francisc a adus un omagiu duminică jurnaliştilor ucişi în timpul războiului din Ucraina.

Papa Francisc a confirmat că este gata să mearga în Ucraina, dar nu ştie dacă vizita este posibilă.

„Am fost întrebat dacă va avea loc o călătorie în Ucraina şi am spus că am în vedere. Dar nu ştiu dacă va fi posibil, dacă este convenabil, dacă este bine şi dacă ar trebui să o fac”, a declarat Papa.

UPDATE 22:30 În discursul său, Zelenskyy a anunţat că Ucraina va înfiinţa un mecanism special de justiţie care să investigheze şi să urmărească penal fiecare crimă comisă de ocupanţi pe teritoriul ţării.

Potrivit preşedintelui, procurorii şi judecătorii internaţionali vor ajuta Ucraina în acest sens. Scopul este de a aduce în faţa justiţiei persoanele specifice care au declanşat şi au participat în orice fel la războiul împotriva Ucrainei.

„Procuratura Generală, Poliţia Naţională, Ministerul Afacerilor Externe, SBU, serviciile de informaţii şi alte structuri vor trebui să îşi îndrepte toate eforturile pentru ca mecanismul să funcţioneze imediat. Fiecare autor al unor astfel de crime va fi înscris într-un registru special al călăilor, va fi găsit şi pedepsit", a declarat preşedintele.

UPDATE 21:30 Atacul asupra civililor continuă

Mai multe persoane au fost ucise duminică în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Harkov, afirmă guvernatorul regional.

UPDATE 19:30 Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski acuză Rusia că a comis un „genocid" în Ucraina pentru a nimici „întreaga naţiune". 

După ce a acuzat Rusia că a comis un „genocid" în Ucraina, preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a lansat critici dure la adresa soldaţilor ruşi, în urma imaginilor din Bucha: „Mamele soldaţilor ruşi ar trebui să vadă asta. Să vadă ce nenorociţi au crescut. Asasini, jefuitori, măcelari".

UPDATE 18:20 Ministerul rus al Apărării a negat afirmaţiile Ucrainei potrivit cărora sute de civili au fost ucişi de soldaţii ruşi din Bucha.

UPDATE 18:00 Liderii mondiali condamnă scenele din Bucha

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, declară că imaginile cu civili ucraineni morţi surprinse în oraşul Bucha după plecarea trupelor ruseşti au venit ca „un pumn în stomac".

De semenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept „inacceptabile" decesele civililor din oraşul ucrainean Bucha.

UPDATE 16:50 După atacurile aeriene ale forţelor ruseşti asupra oraşului portuar ucrainean Odesa, apar informaţii despre un atac asupra unui alt oraş portuar, Mikolaiv.

UPDATE 15:40 Autorităţile ucrainene trebuie să verifice dacă există deşeuri radioactive şi radiaţii în jurul Kievului, deoarece ar putea exista o "problemă radioactivă gravă", scrie Sky News, în urma unei informări făcută de şeful zonei de excludere de la Cernobîl.

UPDATE 13:30 Forţele de apărare ucrainene efectuează "dezamorsarea" minelor în teritoriile eliberate. În regiunea Sumy, soldaţii ruşi depăşesc sau încearcă să treacă singuri frontiera de stat ucraineană.

UPDATE 13:00 UE lansează hashtagul "Masacrul de la Buchan" (#BuchaMassacre) şi anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a comentat imaginile şocante şi "obsedante" cu atrocităţile comise de armata rusă la Bucureşti, numindu-le "masacrul de la Buchan". El a declarat că Uniunea va ajuta Ucraina să adune dovezi privind crimele armatei ruse pentru un viitor tribunal al criminalilor de război ruşi. 
 
În Bucha. Conform informaţiilor localnicilor, o familie a fost torturată după ce a fost răpită. Toţi cei trei membri au sfârşit executaţi de ruşi. Olga Sukhenko, primar local şi fiul său, Alex, au fost găsiţi într-o groapă comună. Soţul Olgăi, Ivan, a fost torturat şi aruncat într-un canal. 
 
Primarul din Buchare, Anatoly Fedoruk, a declarat, pentru AP, că deja „au îngropat 280 de oameni în gropi comune”.
 
UPDATE 12:00 80% din Izyum a fost distrus în timpul asaltului rusesc.  Viceprimarul din Izyum, Volodymyr Matsokin, a declarat că oraşul nu are electricitate, încălzire şi apă. 
 
Izyum, un oraş situat la est de Harkov, cu o populaţie de 45.000 de locuitori înainte de război, fusese capturat de trupele ruse la 1 aprilie. 
 
UPDATE 11:30 Guvernatorul regiunii Luhansk: 4 primari locali au comis trădare.
 
Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, şefii oraşelor - Rubizhne, Stanytsia Luhanska, Milove şi Markivka - au schimbat loialitatea şi lucrează acum pentru Rusia.
 
Toate cele patru oraşe sunt în prezent ocupate de Rusia. 
 
UPDATE 11:20 Numărul victimelor atacului aerian asupra clădirii administraţiei regionale Nikolaiev a crescut la 36 de persoane. Salvatorii continuă să cureţe molozul. 
 
UPDATE 10:00 Vereshchuk: 11 primari ucraineni au fost reţinuţi de trupele ruseşti.
 
Vicepremierul Iryna Vereshchuk a declarat duminică faptul că Rusia a ţinut ostatici primari din regiunile Kiev, Kherson, Harkov, Zaporizhzhia, Mykolaiv şi Doneţk. 

UPDATE 9:30 Lucrările la textul acordului dintre Ucraina şi Rusia la nivelul experţilor şi al şefilor de delegaţii vor fi reluate luni, 4 aprilie, declară reprezentantul Rusiei la discuţii, Vladimir Medinski.

Potrivit informaţiilor sale, detaliile acordului au fost discutate pe 1 şi 2 aprilie. Mâine lucrările vor continua în format de la distanţă.  Anterior, Medinski a declarat că mai este încă "mult de lucru" la textul acordului dintre Ucraina şi Rusia şi că o întâlnire între preşedinţii Zelenski şi Putin este încă departe. 
 
UPDATE 9:00 Rusia continuă să bombardeze Severodonetsk, Lysychansk şi Rubizhne în regiunea Luhansk. 
 
Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, pe 2 aprilie, forţele ruse au continuat loviturile asupra marilor oraşe şi au lovit o clădire rezidenţială pentru a treia oară într-o săptămână. Gaidai declară că Rusia încearcă să străpungă linia frontului din Donbas şi va intensifica bombardamentele.

UPDATE 8:00 Măcelărirea civililor. Cadavrele a cel puţin 20 de civili au fost găsite pe stradă în oraşul Bucha, la nord-vest de Kiev, după retragerea forţelor ruse din zonă.

UPDATE 7:30 În Donbass, ucrainienii a învins 6 atacuri inamice şi a distrus 4 tancuri, 6 vehicule blindate şi 7 vehicule. Au fost distruse două avioane, un elicopter, un UAV şi 4 rachete inamice.

UPDATE 06:08 

La Odesa se aud explozii, conform mai multor rapoarte publice. O alertă aeriană a fost declanşată în regiune. Imaginile prezintă o situaţie sumbră: nori de fum se ridică din mai multe locaţii din oraş.

UPDATE 05:11 

După eliberarea oraşului Bucha, 280 de persoane au fost descoperite îngropate în gropi comune, potrivit primarului Anatoly Fedoruk.

Străzile oraşului ruinat sunt pline de civili ucişi de trupele ruse aflate în retragere.

Toate cadavrele descoperite aveau mâinile legate atunci când au fost executate de ocupanţi.

UPDATE 04:20

Funcţionarea eficientă a sistemului de apărare aeriană al Ucrainei rămâne o problemă serioasă în faţa raidurilor aeriene şi al repetatelor atacuri cu rachete ale Rusiei, potrivit unui raport al serviciilor secrete britanice.

UPDATE 04:03 Rusia şi-a revizuit strategia militară

Trupele ruse se vor concentra pe preluarea controlului asupra Donbasului şi a altor regiuni din estul Ucrainei până pe 9 mai. Data a fost aleasă simbolic, fiind zi de sărbatoare în Rusia: Ziua Victoriei.

Cunoscuta paradă militară, care marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, va avea loc indiferent de rezultatul conflictului Rusia-Ucraina.

UPDATE 03:36 Un regizor lituanian a murit la Mariupol

În timp ce încercau să părăsească Mariupol, ocupanţii ruşi l-au ucis pe regizorul lituanian Mantas Kvedaravičius.

Acest lucru a fost anunţat de realizatorul de documentar rus şi leton Vitaly Mansky.

„Prietenul nostru, participant la Artodkfest, realizatorul de filme documentare lituanian Mantas Kvedaravičius, a fost ucis astăzi la Mariupol, cu o cameră în mâini, în acest război diabolic îndreptat împotriva lumii întregi”, a scris Mansky.

În 2016, Kvedaravičius a realizat filmul „Mariupolis” despre războiul din Donbass. Acest film prezintă „istoria umană pe fondul răsturnărilor istorice”.

UPDATE 03:12 

Kievul lucrează la sancţiuni împotriva Rusiei, cum ar fi interzicerea achiziţiei de gaze, petrol şi cărbune, închiderea porturilor mondiale pentru navele ruseşti şi deconectarea tuturor băncilor de la SWIFT.

În acelaşi timp, până când o astfel de decizie va fi luată de ţări precum Germania şi Italia, maşinăria de război a Rusiei va fi alimentată de banii pe care ţările abonate îi plătesc pentru gaz şi petrol rusesc.

UPDATE 02:24

În teritoriile ocupate temporar, ruşii au început să colecteze date personale sub pretextul unui „recensământ” sau în timpul distribuirii „ajutoarelor umanitare”. Centrul pentru Combaterea Dezinformarii (JRS) avertizează că aceste informaţii vor fi apoi folosite pentru intimidare şi hărţuire.

De asemenea, este probabil ca aceste date să fie folosite în timpul „referendumurilor”. Cel mai adesea sunt percheziţionaţi militarii, membrii familiilor lor, activiştii, jurnaliştii şi personalităţile culturale.

Prin urmare, JRS le cere tuturor cetăţenilor ucraineni să fie deosebit de vigilenţi şi să nu dea nimănui informaţiile personale şi documentele originale, precum şi să-şi informeze rudele, prietenii şi rudele despre posibilul pericol.

UPDATE 02:10 Ce a mai rămas din oraşul Irpin, recent eliberat de sub ocupanţii ruşi

Acesta este ceea ce a mai rămas din suburbia odată înfloritoare a Kievului.

UPDATE 02:05 Peste 200 de locuitori ai regiunii Doneţk au fost evacuaţi

Oamenii legii au asigurat deplasarea în siguranţă a convoiului de autobuze. În total,  au fost salvaţi 209 civili.

UPDATE 01:41 Ucraina semnalează avansarea negocierilor cu Rusia / Kremlinul anunţă că discuţiile rămân complicate 

David Arahamia, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei, a anunţat, sâmbătă seară, că negocierile cu Rusia au avansat, subliniind că aşteaptă confirmări scrise din partea Moscovei la chestiuni care au fost deja acceptate ca principiu, în timp ce Kremlinul a semnalat că discuţiile rămân complicate.

UPDATE 01:00 Imigranţii ucraineni aşteaptă permisiunea de a intra în Statele Unite ca refugiaţi

Fotografie cu ucraineni la graniţa Mexic-SUA

„Trăiesc în condiţii periculoase şi petrec noaptea în corturi aşteptând să înceapă procesul de imigrare”, potrivit The Guardian.

UPDATE 00:30 Evacuarea oamenilor din Irpin şi Bucha

Oraşele au fost deja eliberate, dar este încă periculoasă revenirea acolo. Mine neexplodate zac pe drumuri. Nu există gaz, apă, lumină sau căi de comunicaţie.

Adesea, cei care stau în aceste oraşe sunt bătrâni care nu au unde să meargă.

Mulţi dintre locuitori sunt din cei care au şi-au vândut locuinţele cu ani în urmă din Doneţk şi Lugansk pe nimic şi au investit în apartamente în  oraşele în curs de dezvoltare de la marginea Kievului.

UPDATE 00:00 Masacru pe străzile din Bucha: civili executaţi legaţi cu mâinile la spate

Ocupanţii ruşi au lăsat un adevărat masacru pe străzile din Bucha. Armata ucraineană a descoperit gropi comune şi cadavre legate de mâini abandonate de-a lungul drumului.

Se estimează că sute de civili au fost executaţi de trupele ruse aflate în retragere. 

Rezumatul zilei

 • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat pe soldaţii ruşi că minează în mod deliberat zonele din nordul Ucrainei în timp ce se retrag sau sunt împinşi de armata ucraineană
 • Forţele ucrainene continuă să avanseze, cucerind mai multe zone din preajma Kievului
 • Rachetele ruseşti au lovit două oraşe din centrul Ucrainei, distrugând infrastructură şi clădiri rezidenţiale
 • Ministerul rus al apărării a precizat că aerodromurile militare din Poltava şi Dnipro au fost neutralizate cu ajutorul rachetelor de înaltă precizie lansate din aer
 • Căile ferate ucrainene se confruntă cu un stoc ridicat de vagoane de cereale blocate la graniţa de vest a ţării, în timp ce comercianţii caută rute alternative de export după ce invazia Rusiei a închis principalele porturi de la Marea Neagră
 • Uniunea Europeană lucrează la noi sancţiuni împotriva Rusiei
   

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici