Războiul din Ucraina, ziua a 40-a. Posibile crime de război comise de armata rusă. Kremlinul neagă responsabilitatea şi dă vina la SUA şi pe NATO pentru imaginile de la Bucha. Mărturii: „Ruşii trăgeau sălbatic”. Ucrainence luate sclave de soldaţi. Zelenski, mesaj video la Grammy, apoi vizită la spital. Putin a dat decret împotriva „ţărilor neprietenoase”

  • Armata ucraineană a descoperit sute de cadavre, unele legate şi împuşcate de la mică distanţă, împrăştiate în oraşele din apropierea Kievului
  • Autorităţile ucrainene acuză trupele ruse de genocid
  • Kremlinul neagă responsabilitatea faptelor şi acuză Ucraina de plantarea dovezilor incriminatorii
  • Imaginile din satelit confirmă existenţa mai multor gropi comune în oraşele de la periferia capitalei ucrainene
  • Atacurile ruseşti se concentrează în vestul şi sud vestul ţării
  • Oraşele Odesa, Herson, Mariupol şi Harkov sunt devastate de bombardamentele nemiloase
28630 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 40-a. Posibile crime de război comise de armata rusă. Kremlinul neagă responsabilitatea şi dă vina la SUA şi pe NATO pentru imaginile de la Bucha. Mărturii: „Ruşii trăgeau sălbatic”. Ucrainence luate sclave de soldaţi. Zelenski, mesaj video la Grammy, apoi vizită la spital. Putin a dat decret împotriva „ţărilor neprietenoase”

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:30 Airbnb şi-a suspendat operaţiunile în Rusia

Pe site-ul oficial al companiei a apărut un anunţ potrivit căruia utilizatorii din toate ţările nu vor mai putea rezerva cazări în Rusia şi Belarus. Oaspeţii din aceste ţări nu mai pot face rezervări pe Airbnb.

Rezervările în Rusia şi Belarus care încep la 4 aprilie 2022 sau după această dată au fost anulate.

UPDATE 23:15 Zeci de persoane decedate în urma bombardamentelor

Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că 10 persoane au fost ucise astăzi în oraş în urma bombardamentelor. La rândul său, guvernatorul regiunii Mykolayiv, Vitaliy Kim, a declarat că printre morţi se numără un copil şi alte 61 de persoane au fost rănite.

Printre clădirile avariate se numără cel de-al cincilea spital din oraş, Spitalul Clinic Regional şi Centrul de Boli Specializate. Au fost afectate, de asemenea, cinci şcoli şi până la 10 grădiniţe, zone rezidenţiale din "comunităţile dormitor" şi Casa de copii.

UPDATE 23:00 Conflictul din Ucraina ar putea dura luni sau poate mai mult, estimează oficialii de la Casa Albă

Jake Sullivan, consilierul lui Biden pentru securitate naţională: Trupele ruseşti sunt în continuare mai numeroase decât cele ucrainene, ceea ce le conferă superioritate numerică în teren dar şi o poziţie mai bună de atac.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Ucraina ar trebui să decidă singură ce rezultat al negocierilor cu Rusia este acceptabil pentru ea. Psaki a reiterat, de asemenea, că Statele Unite nu iau în considerare trimiterea de trupe americane în Ucraina.

În acelaşi timp, ea a precizat că SUA vor acorda prioritate livrării de drone, sisteme Javelin şi Stinger către Kiev.

UPDATE 22:30 Invazia Ucrainei trebuie să fie cea mai costisitoare greşeală pe care Kremlinul a făcut-o

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut luni adoptarea imediată a unui nou pachet de sancţiuni puternice împotriva Rusiei, astfel încât decizia Moscovei de a invada Ucraina să fie „cea mai costisitoare greşeală pe care Kremlinul a făcut-o vreodată".

UPDATE 22:10 Avertismentul directorului executiv al Human Rights Watch: Ce vedeam la Bucea poate fi la scară largă

„Ceea ce se întâmplă în Bucea şi în alte oraşe din jurul Kievului ar putea fi reprodus la scară foarte largă. Şi astfel, mesajul pe care încercăm să îl transmitem Kremlinului este: iată dovezile atrocităţilor. Dacă vreţi să evitaţi răspunderea penală, domoliţi-vă trupele", a declarat Roth într-un interviu pentru CNN.

Curtea Penală Internaţională a stabilit deja o anchetă privind crimele de război din Ucraina, dar Roth a subliniat: „trebuie să ne mişcăm cât mai repede posibil" pentru a reduce cantitatea de dovezi pierdute.

UPDATE 21:30 Ministrul de externe al Ucrainei spune că ororile de la Bucea sunt doar vârful icebergului

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că ororile văzute la Bucea, care se află la 30 de kilometri nord-vest de Kiev, au fost „doar vârful icebergului", în timpul unei conferinţe de presă susţinute luni la Varşovia cu ministrul polonez de externe, Liz Truss.

UPDATE 20:30 Lucrătorii Crucii Roşii, reţinuţi într-un oraş situat la vest de Mariupol

Autobuzele destinate salvării civililor din Mariupol nu au putut ajunge luni în oraşul asediat din sudul Ucrainei. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a confirmat că echipa de ajutor a fost oprită în oraşul Manhush care se află la 20 kilometri vest de Mariupol.

Echipa este reţinută de poliţie şi nu au fost furnizate informaţii suplimentare.

UPDATE 19:30 Zelenski a comparat dăruirea ucrainenilor cu cea a românilor la Revoluţia din 1989

„În 1989 a murit Nicolae Ceauşescu. După mulţi ani în care era foarte clar că această persoană nu era potrivită. Că soţia lui şi Securitatea trag ţara în jos, către sărăcie şi izolare nu numai de întreaga lume, ci izolare faţă de progres. Acel regim se baza doar pe înfricoşare, pe agresiuni, pe putere şi nimic nu avea sfânt. Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat, doborând un regim inadecvat”, a spus preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în plenul Parlamentului României.

Acesta a mai spus că la fel cu Elena şi Nicolae Ceauşescu nu puteau fi convinşi de nimic, la fel nu pot fi convinşi de nimic, în Rusia, cei care propagă războiul şi dau „ordine criminale” şi dau ordine de distrugere împotriva poporului ucrainean.

„Aceşti oameni au pierdut orice legătură cu realitatea şi sunt dispuşi să sacrifice milioane de vieţi pentru a-şi implementa ideile nebuneşti”, mai spune Zelenski.

Potrivit preşedintelui ucrainean, al doilea motiv pentru se comit atrocităţile de la Bucha este că ruşii sunt convinşi că liderii europeni nu îi vor putea opri, pentru că ei sunt „slabi” şi „poporul european nu va reuşi să îşi apere valorile care îi unesc”.

„Stimaţi români, împreună trebuie să îi oprim pe aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care îşi doresc genocid în Europa. De ce trebuie să facem acest lucru împreunp şi fiecare în parte trebuie să înţeleagă: Ucraina nu e ultima ţintă a agresiunii ruseşti. Ocupanţii ruşi vor să treacă de oraşul Nikolaev ca să ocupe Odessa, iar de la Odessa e un pas până în Moldova. Propagandiştii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o ţintă pentru expansiunea rusă! De aceea este fundamental să apărăm şi independenţa şi statalitatea Moldovei. Iar asta înseamnă şi securitatea în întreaga regiune a Dunării”, a mai spus Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a mai spus că în prezent, în Ucraina se decide soarta întregii Europe centrale şi a regiunii Mării Negre: „Apărând libertatea ucrainenilor înseamnă să protejezi securitatea Europei”.

UPDATE 19:15 Zelenski, în faţa Parlamentului României, imagini şocante din Bucha: Ştim de peste 300 de oameni torturaţi

Volodimir Zelenski şi-a cerut scuze pentru duritatea imaginilor, menţionând că vrea să arate ce a văzut şi el la Bucha.

„Priviţi aceste imagini! Vor rămâne în istoria lumii”, a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a afirmat că până acum autorităţile ştiu de „peste 300 de oameni torturaţi, oameni simpli, locuitori ai unui oraş simplu, care au avut mâinile legate la spate şi au fost împuşcaţi”.

UPDATE 18:30 Ucrainenii care au fost prizonieri de război spun că ruşii nu respectă Convenţiile de la Geneva

Prizonierii de război ucraineni care se întorc în ţară consideră că tratamentul la care au fost supuşi de către Rusia în timpul captivităţii a încălcat Convenţiile de la Geneva, a declarat mediatoarea ucraineană pentru drepturile omului, Lyudmyla Denisova.

Potrivit Sky News, aceasta a spus că unii dintre foştii prizonieri au raportat că au fost ţinuţi în subsoluri, li s-a refuzat hrana şi au fost forţaţi să îşi dea jos uniformele.

UPDATE 18:00 Biden condamnă atrocităţile de la periferia Kievului

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a condamnat vehement, luni, atrocităţile din orăşelul ucrainean Bucha, situat la periferia Kievului, afirmând că omologul său rus, Vladimir Putin, este "brutal" şi "criminal de război".

UPDATE 17:30 Angela Merkel anunţă că asumă refuzul admiterii Ucrainei în NATO la Summitul de la Bucureşti

La summitul NATO desfăşurat la Bucureşti în anul 2008, cancelarul german din acel moment, Angela Merkel, şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-au pronunţat împotriva solicitărilor altor naţiuni occidentale de admitere rapidă în NATO a Ucrainei şi Georgiei, motivând că nu erau democraţii stabile, aminteşte cotidianul Le Monde.

"Fostul cancelar dr. Angela Merkel asumă decizia sa în contextul Summitului NATO desfăşurat în 2008 la Bucureşti", a transmis luni după-amiază purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, conform agenţiei DPA şi publicaţiei Die Welt.

UPDATE 17:00 Avionul ministrului de Externe din Japonia va transporta refugiaţi ucraineni

Ministrul Yoshimasa Hayashi a declarat că 20 de refugiaţi ucraineni îl vor însoţi la întoarcerea în Japonia cu avionul oficial al guvernului.

El a declarat că decizia a fost luată ca parte a eforturilor ţării de a oferi ajutor umanitar ucrainenilor.

UPDATE 16:30 Kremlinul respinge acuzaţiile privind atrocităţile de la periferia Kievului

Preşedinţia Rusiei a respins categoric, luni, acuzaţiile privind atrocităţile comise în orăşelul Bucha, situat la periferia Kievului, şi a anunţat propria investigaţie în acest caz, pe care îl consideră un nou efort de discreditare a armatei ruse.

UPDATE 15:50 Regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, a fost elliberată de forţele ruse

Dmytro Zhyvytskyi, guvernatorul zonei, a declarat că trupele ruseşti s-au retras în cea mai mare parte, iar trupele ucrainene lucrează pentru a împinge în exteriorul regiunii Sumî unităţile rămase.

El a spus că trupele ruseşti au abandonat o mulţime de echipamente în regiunea care se învecinează cu Belarus.

UPDATE 15:35 Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat oraşul Bucha

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat luni oraşul Bucha, în timp ce continuă să apară tot mai multe dovezi ale atrocităţilor comise în apropiere de Kiev, potrivit BBC.

UPDATE 15:20 ONU: Toate cadavrele din Bucha trebuie exhumate pentru investigaţii

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, a declarat, luni, că toate cadavrele din Bucha trebuie exhumate şi identificate pentru a se asigura că eventualele crime de război pot fi investigate, potrivit Sky News.

UPDATE 15:00 Putin a semnat un decret privind represaliile legate de acordarea de vize pentru „ţările neprietenoase”

UPDATE 14:50În această lună de ocupaţie ruşii au luat câteva femei, în vârstă de 30 ani, şi le-au dus la sediul lor aici, la Bucha, făcându-le sclave. Aveau nevoie de ei să gătească şi să facă tot ce li se comandă”, i-a spus Alina trimisului Ansa la Bucha, Ucraina.

Statul major al forţelor armate ucrainene, după cum a raportat UNIAN, denunţă că luptele de stradă continuă în Mariupol, iar forţele de agresiune ruse au lansat 8 atacuri aeriene. Publicând noi fotografii ale oraşului, făcute de regimentul Azov, care îl apără de mai bine de o lună, statul major a comentat: «Mariupol astăzi. Acum 40 de zile oraşul era frumos. Locuitorii ne-au luat primăvara. Au ars, au mutilat, au jefuit... Şi pentru asta nu poate fi decât moartea. Moarte şi fără iertare”.

Acesta este Holocaustul noului mileniu, este o tragedie pentru Ucraina, dar şi pentru Europa şi lume”, a spus preşedintele parlamentului ucrainean Ruslan Stefanchuk, trimisului Ansa la Bucha, Ucraina, după ce a mers la gropile comune unde sunt zeci de cadavre de săteni ucişi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în vizită în oraşul Bucha, unde a mers la spitalul oraşului.

UPDATE 14:40 Directorul UNESCO, Audrei Azoulai, condamnă uciderea foto-jurnalistului Maksim Levin, care a dispărut pe 13 martie şi a fost găsit mort pe 2 aprilie

„Cer cu tărie pentru protecţia întregului personal media, care lucrează neobosit pentru a ţine lumea informată cu privire la situaţia de pe teren”. Fotojurnaliştii, spune el, „sunt martori direcţi ai unui război, imaginile lor pot fi antidoturi puternice împotriva dezinformării”.

UPDATE 14:30 Ucraina „80.000 de kilometri pătraţi de mine”

Ministerul de Externe ucrainean a denunţat astăzi prezenţa minelor împrăştiate de forţele de invazie ruse de la începutul războiului pe 80 de mii de kilometri pătraţi de teritoriu. „Rusia este în război nu numai cu forţele armate ucrainene, ci şi cu populaţia civilă şi încalcă în mod masiv legile războiului. Armata rusă instalează mine interzise de dreptul internaţional”, a denunţat ministerul. „Crimele de război ale ocupanţilor ruşi sunt îndreptate şi împotriva copiilor ucraineni. Invadatorii lasă jucării şi obiecte strălucitoare la care copiii pot fi atenţi. Ei vor să ne omoare viitorul”, a acuzat instituţia. Autorităţile ucrainene au indicat că primele operaţiuni de îndepărtare a acestor explozivi sunt deja în desfăşurare, deşi cea mai mare parte a lucrărilor va începe după retragerea completă a trupelor ruse. Din acest motiv, populaţia a fost rugată să rămână „cât mai alertă”. AICI, detalii

UPDATE 14:20 „Din 10 martie, zeci de cadavre ajung la orice oră în fiecare zi. Până acum, am numărat 68: femei, bărbaţi, copii, mulţi neidentificabili din cauza loviturilor aduse trupurilor lor chinuite”, a a relatat Andrii Galavin, preot al Bisericii Ortodoxe Sant'Andrea din Bucha. 

UPDATE 14:00 A fost dat publicităţii numele comandantului care a condus trupele ruseşti la Bucha

UPDATE 13:20 Kremlin anunţă că Putin nu este interesat de o întâlnire cu reprezentantul ONU

Preşedintele rus Vladimir Putin nu are de gând să se întâlnească cu Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare. Acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, răspunzând la întrebarea unui reporter dacă sunt planificate contacte între preşedinte şi Griffiths, care a sosit la Moscova pentru a discuta despre posibilitatea de a ajunge la o încetare a focului umanitar în Ucraina. Apoi va zbura la Kiev, aşa cum s-a anunţat de câteva zile (AICI, detalii)

UPDATE 13:00 Locuitorii din Bucha: „Ruşii trăgeau sălbatic”

„Ruşii din Bucha? Nu au evacuat, au tras. Iar nişte tancuri au spart casele”, spun locuitorii. „Oroarea din satul nostru a început în după-amiaza zilei de 4 martie, când vreo 20 de tancuri ruseşti au traversat acest drum în coloane şi au început să tragă sălbatic cu kalaşnikov asupra caselor noastre şi asupra maşinilor pe lângă care treceau, strivindu-le”.

UPDATE 12:50 „În fiecare zi ne creştem independenţa şi şansele unui embargo. Aceasta este calea corectă şi cea care îl dăunează pe Putin”, a spus vice-cancelarul german Robert Habeck, răspunzând la o întrebare cu ocazia unei conferinţe de presă la Berlin cu privire la un posibil embargo energetic imediat din partea Rusiei. „Am spus de mai multe ori că lucrăm spre independenţa faţă de cărbune şi gaz. Guvernul german şi-a crescut dependenţa faţă de Rusia în ultimii ani, spre deosebire de alte ţări. Aşadar, situaţia noastră de pornire este diferită de altele”, a spus el.

UPDATE 12:20 Patriarhul Kirill al Moscovei susţine războiul lui Putin, afirmând că ruşii trebuie să se apere!

UPDATE 12:00 Kievul anunţă: 18.300 de soldaţii ruşi au fost ucişi de la începutul războiului

Numărul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina de la începutul invaziei a crescut la 18.300, potrivit Kyiv Independent. În plus, trupele ruse au pierdut până acum 647 de tancuri, 1.844 de vehicule blindate de luptă, 330 de piese de artilerie, 107 lansatoare de rachete multiple, 147 de avioane, 134 de elicoptere, 76 de rezervoare de combustibil, 1.273 de vehicule, 7 nave şi 92 de drone.

UPDATE 11:40 Zelenski spune că este nevoit să lase deschise toate canalele de comunicare şi de negociere. „Este greu de spus cum, după tot ce s-a făcut, putem avea orice fel de negociere cu Rusia. Acest lucru este la nivel personal. Dar, ca preşedinte, trebuie să o fac. Orice război trebuie să se termine”, sunt cuvintele preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la CBS. Zelenski a spus că este hotărât să continue discuţiile de pace cu Rusia, în ciuda atrocităţilor comise de oamenii Kremlinului.

UPDATE 11:30 Polonia cere comisie internaţională, acuzând Rusia de „genocid”

UPDATE 11:10 Rachete la Ternopil, în vestul ţării

Atac cu rachete la Ternopil, un oraş din vestul Ucrainei, capitala regiunii cu acelaşi nume, a anunţat pe Telegram primarul Serhii Nadal. „O rachetă inamică ar fi fost doborâtă la Slavuta, în regiunea Hmelnitski, în vestul Ucrainei. Primarul a spus că alerta aeriană este în curs şi a cerut cetăţenilor să rămână în adăposturi. „În timpul raidului aerian, inamicul a încercat să distrugă una dintre infrastructurile critice ale Ternopilului”, a scris şeful administraţiei militare regionale din Ternopil, Volodimir Trush, tot pe Telegram. Trush a cerut să nu se posteze fotografii şi să nu se difuzeze informaţii neoficiale. 

UPDATE 11:00 Macron vrea noi sancţiuni după crimele lui Bucha. Nemţii expulzează diplomaţi ruşi

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat în favoarea deciziei UE privind noi sancţiuni împotriva Rusiei, invocând petrolul şi cărbunele, după descoperirea a sute de corpuri civile în regiunea Kiev. „Sunt indicii foarte clare de crime de război”, în oraşul Bucha şi este „aproape sigur că armata rusă a fost prezentă”, a adăugat preşedintele francez la radio France Inter.

UPDATE 10:40 Germania se pregăteşte să expulzeze până la 100 de diplomaţi ruşi suspectaţi de a fi spioni. Bild o scrie, explicând că o decizie ar trebui luată în această săptămână.

UPDATE 10:20 Astăzi vor fi 3 trenuri de evacuare care vor pleca din regiunile Lugansk şi Doneţk, a anunţat de şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serhii Haidai, pe Telegram. Au fost deschise şi coridoare umanitare din Mariupol şi Zaporojie cu transport privat, anunţă Irina Vereshchuk, ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar: „15 autobuze de evacuare au plecat deja din Zaporijie către Mariupol plus planurile delegaţiei Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să continue călătoria spre Mariupol din oraşul Manguş cu 7 autobuze”.

UPDATE 10:00 Moscova: „În spatele imaginilor de la Bucha stau SUA şi NATO”

Moscova continuă să nege orice responsabilitate în faţa masacrului de la Bucha şi speră să organizeze astăzi o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la ceea ce numeşte o „provocare a extremiştilor ucraineni”.

Dmitri Polianski, reprezentantul adjunct al Rusiei la Consiliul de Securitate, a postat pe Twitter: „În lumina provocării urâte a extremiştilor ucraineni din Bucha, Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU luni, 4 aprilie”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a adăugat pe canalele sale de Telegram că întâlnirea va discuta despre încercările Kievului de a întrerupe negocierile de pace şi de a escalada violenţa cu „provocare” la Bucha. «Cine sunt organizatorii acestei provocări? Statele Unite şi NATO, desigur ”, a spus Zakharova, într-un interviu la televiziunea de stat rusă. „Însuşi faptul că poziţiile împotriva Rusiei au apărut imediat după publicarea imaginilor lui Bucha mi se pare a fi dovada că ei au fost cei care au clocit această poveste”.

Nici Polianski, nici Zakharova nu au prezentat dovezi care să susţină teoria lor.

UPDATE 09:40  Mercenarii Wagner ajung în Donbass „Trupele ruse, inclusiv mercenari din grupul Wagner, sosesc în Donbass”, a scris Ministerul Britanic al Apărării, în raportul său zilnic despre progresul războiului, indicând modul în care trupele ruse continuă să se „consolideze şi să se reorganizeze” în vederea ofensivei din regiunea de est a Ucrainei.

UPDATE 09:30 De la începutul războiului, 161 de copii au fost ucişi, iar 264 au fost răniţi

161 de copii au fost ucişi în Ucraina şi 264 au fost răniţi de la începutul războiului cu Rusia pe 24 februarie, a anunţat biroul procurorului general al Ucrainei, precizând că cel mai mare număr de victime se înregistrează în oraşul Mariupol şi în regiunile Kiev, Cernihiv şi Lugansk.

UPDATE 09:00 3.000 de persoane evacuate din Mariupol şi Lugansk

În ultimele 24 de ore, Ucraina a reuşit să evacueze aproape 3.000 de oameni din Mariupol şi din apropierea regiunii Lugansk, unele dintre zonele cele mai afectate de bombardamentele ruseşti: acestea sunt datele furnizate pe Telegram de vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, dând detalii privind funcţionarea coridoarelor umanitare din ţară.

Mariupol, unde se crede că aproximativ 150.000 de oameni au fost prinşi în capcană, este asediat de zile întregi, iar încercările făcute în ultimele zile de Crucea Roşie de a aduce un convoi de ajutor umanitar au eşuat. Printre strămutaţi se numără 469 de locuitori ai oraşului Mariupol.

Cei deplasaţi din oraşul-port şi din Berdiansk au trebuit să călătorească prin mijloace proprii până la Zaporijie prin coridoarele umanitare convenite cu ruşii. Rusia a anunţat pentru astăzi un nou coridor umanitar, organizat la cererea Ankarei, dar de obicei cele organizate de ruşi sunt coridoare care duc doar spre teritoriile ruseşti.

UPDATE 08:30 Forţele ruse continuă să consolideze poziţiile şi să se reorganizeze, pentru a-şi concentra ofensiva în regiunea Donbass, din estul Ucrainei, afirmă Ministerul Apărării britanic, în cel mai recent raport de informaţii. 

În zori, trupele ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra Mikolaiv: primarul oraşului, Alexander Senkevici, a anunţat-o pe canalul său Telegram. „Prieteni, de dimineaţă trupele ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra oraşului. Colectăm date”. Primarul le-a cerut localnicilor să nu dea publicităţii fotografii sau videoclipuri.

UPDATE 08:30 Rusia mobilizează încă 60.000 de militari, susţine armata ucraineană

Rusia mobilizează încă 60.000 de militari, susţine armata ucraineană, potrivit The Guardian. Forţele de la Kiev şi-au lansat raportul operaţional la ora 6 în această dimineaţă, afirmând că Moscova a lansat o „mobilizare sub acoperire”, pentru a reface unităţile pierdute în Ucraina. Oficialii au adăugat că forţele de la Kiev au dejucat 7atacuri în Doneţk şi Teritoriul Lugansk în ultimele 24 de ore.

UPDATE 08:20 Oraşul-port Odesa din sudul Ucrainei a fost lovit de o rachetă în timpul nopţii, a anunţat de purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale din Odesa, Serghei Bratciuk. 

UPDATE 07:50 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni cu o delegaţie a grupului de contact al Ligii Arabe privind situaţia din Ucraina. În delegaţie vor fi incluse secretarul general al Ligii Arabe şi miniştrii de externe din Algeria, Egipt, Iordania, Irak şi Sudan. Organizaţia este pregătită să faciliteze eforturile de găsire a unei soluţii politice între Rusia şi Ucraina, motiv pentru care a vizitat Moscova, a declarat secretarul general adjunct al Ligii Arabe, Hossam Zaki. Tass o raportează.

UPDATE 07:40 Oraşul Cernihiv din nordul Ucrainei a fost distrus în proporţie de 70% de atacurile ruseşti, indică primarul său, Vladyslav Atroşenko, potrivit Dpa. Oraşul, care avea peste 285.000 de locuitori înainte de război, are pe teritoriul său numeroase biserici şi mănăstiri medievale. Autorităţile ucrainene au înaintat o cerere pentru recunoaşterea centrului oraşului său ca sit al Patrimoniului Mondial.

UPDATE 07:30 Polonia, gata să găzduiască arme nucleare: turnura anti-rusă a guvernului polone

Viceprim-ministrul Jaroslav Kaczynski a declarat: „Dacă SUA o vor cere, vom face asta, vom găzdui arme nucleare. Ipoteza nu a fost discutată, dar lucrurile s-ar putea schimba”. SUA se gândeşte să consolideze frontul de est al NATO.

UPDATE 07:20 Zelensky, la Premiile Grammy: „Umple tăcerea morţii”

Preşedintele Ucrainei a trimis un mesaj video pentru seara Premiilor Grammy. Zelenski, într-un tricou verde militar şi vorbind în engleză, a cerut să „umple cu muzică” „tăcerea morţii” a tuturor oamenilor ucişi de Rusia. Imediat după aceea, alături de John Legend, doi artişti ucraineni şi poeta Lyuba Yakimchuk au evoluat într-unul dintre cele mai emoţionante momente ale serii Oscarurilor americane pentru muzică. 

UPDATE 06:44 Atrocităţile armatei ruse din Bucha au ajuns pe prima pagină în presa mondială

UPDATE 06:15 În regiunea Cernihiv, ocupanţii au ţinut peste 150 de ostatici în subsol

Ocupanţii au ţinut oamenii în subsolul şcolii din satul Yagidne într-o manieră înghesuită, insalubră şi doar ocazional le-au permis să iasă afară. De asemenea, ruşii nu au permis ca trupurile morţilor să fie duse, aşa că oamenii au fost nevoiţi să stea lângă cadavre.

UPDATE 04:50 

Compania de gaze letonă Latvijas Gāze afirmă că analizează posibilitatea de a plăti pentru gazul rusesc în ruble.

Compania „crede în mod preliminar” că acest lucru nu încalcă regimul de sancţiuni.

UPDATE 02:20 

De când Rusia a invadat Ucraina, serviciile de spionaj americane şi britanice „au arătat o dorinţă surprinzătoare” de a dezvălui informaţiile lor clasificate. Şeful Centrului Britanic pentru Comunicaţii Guvernamentale, Jeremy Fleming, a numit ritmul şi amploarea lansării materialelor secrete „fără precedent”.

Potrivit publicaţiei, Occidentul are mai multe obiective. În primul rând, „să-i explice lui Putin că este urmărit şi fă-l să se îndoiască de ceea ce i se spune”. Al doilea punct este că informaţiile au fost făcute publice pentru a restrânge acţiunile Rusiei, ca, de exemplu, în cazul declaraţiei recente despre posibilitatea utilizării de către Moscova a armelor chimice. „Toate acestea fac parte dintr-o strategie transatlantică atent coordonată, care a fost în curs de dezvoltare de câteva luni”, a raportat Associated Press.

UPDATE 01:30

Mariupol este probabil ţinta cheie a invaziei ruse, conform ultimului raport al serviciilor de informaţii britanice.

Armata agresoare vrea să cucerească Mariupol, deoarece va asigura un coridor terestru între Rusia şi Crimeea.

UPDATE 00:20

S-a dat alarma în Nikolaev şi Odesa. Autorităţile se pregătesc pentru ce este mai rău, fiind aşteptate noi bombardamente din partea ruşilor.

UPDATE 00:14 

Cel puţin 7 morţi şi 34 răniţi în urma bombardamentelor date la Harkov. Forţele ruse au tras în cartierul Slobidskyi din Harkov, distrugând 10 clădiri rezidenţiale şi un depozit de troleibuze, potrivit parchetului regional. Printre cei răniţi se numără şi trei copii.

Rezumatul zilei

  • Autorităţile ucrainene estimează că aproximativ 300 de cadavre au fost descoperite în oraşul Bucha, în urma retragerii trupelor ruse
  • Imaginile din satelit oferite de Maxar au descoperit mai multe gropi comune săpate de ruşi
  • Rusia a declarat că presupusele „crime” ale trupelor sale din Bucha au fost o „provocare” şi niciun rezident nu a avut de suferit
  • În total, un număr de 410 victime civile au fost ridicate din suburbiile Kievului
  • Oraşele Herson şi Odesa au fost ţinta bombardamentelor ruse
  • Obuzele ruse fac noi victime în Harkov, unde şapte rezideţi şi-au pierdut viaţa în cel mai recent atac
  • Luptele grele se dau în continuare în Mariupol, unde civilii disperaţi încearcă să supravieţuiască
  • Ucraina a cerut noi sancţiuni paralizante împotriva Rusiei, după masacrul de la Bucha
  • Germania a declarat că Occidentul va fi de acord să impună mai multe sancţiuni Rusiei în zilele următoare
  • Ministrul apărării iranian declarând că Uniunea Europeană ar trebui să discute încetarea importurilor de gaz rusesc
  • Rusia a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a denunţa încercările Kievului de a deturna discuţiile de pace prin escaladarea violenţei, cel mai recent episod fiind provocarea de la Bucha
  • Rusia nu renunţă şi va atinge toate obiectivele „operaţiunii sale militare speciale” din Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici