Războiul din Ucraina, ziua 575. Un nou succes răsunător pentru armata ucraineană lângă Sevatopol. Atacurile cu drone ruseşti se intensifică

  • Armata ucraineană revendică o lovitură de succes asupra postului de comandă rusesc al Flotei Mării Negre, lângă Sevastopol
  • Rusia atacă Ucraina cu 24 de drone peste noapte şi distruge un depozit petrolier la Kremenciuk
  • O bază aeriană rusească a fost sabotată la sol de agenţi ucraineni
9072 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 575. Un nou succes răsunător pentru armata ucraineană lângă Sevatopol. Atacurile cu drone ruseşti se intensifică

Sursa foto: MediafaxFoto

 

UPDATE 17:00 Suedia livrează Ucrainei 10 tancuri Leopard 2 

Ucraina a primit 10 tancuri Leopard 2 după versiunea suedeză, cunoscute sub numele de Stridsvagn 122, conduse de echipaje ucrainene antrenate în Suedia, a anunţat armata suedeză pe 21 septembrie.

 

UPDATE 15:00 Belgia ar putea furniza avioane F-16  Ucrainei 

Belgia ia în considerare trimiterea de avioane F-16 în Ucraina. Premierul belgian Alexander De Croo a declarat că ministerul apărării al ţării va investiga posibilitatea trimiterii de avioane de luptă F-16 în Ucraina, a informat postul public belgian VRT pe 20 septembrie.

 

UPDATE 14:00 Albania se alătură declaraţiei G7 privind "garanţiile de securitate" pentru Ucraina

La New York, preşedintele Volodimir Zelenski şi prim-ministrul albanez Edi Rama au semnat oficial o declaraţie comună referitoare la aspiraţiile Ucrainei de integrare euro-atlantică, potrivit lui Ihor Zhovkva, şeful adjunct al biroului prezidenţial.
 
Documentul subliniază disponibilitatea Albaniei de a acorda Ucrainei sprijin politic, militar, tehnic, de apărare şi umanitar în cadrul colaborării bilaterale şi internaţionale.
 
Albania, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU în calitate de membru nepermanent şi este membră a NATO din 1999, este acum a 25-a naţiune care îşi afirmă oficial sprijinul neclintit pentru aderarea Ucrainei la alianţa militară.

UPDATE 12:00 Ucraina a primit 1,25 dolari din partea SUA sub formă de finanţare nerambursabilă

Ucraina a primit un grant de 1,25 miliarde de dolari din partea SUA prin intermediul Fondului fiduciar multidonator al Băncii Mondiale, a anunţat Ministerul de Finanţe la 21 septembrie.
 
Aceasta face parte din cel de-al cincilea pachet suplimentar oferit în cadrul programului numit Public Expenditures of Administrative Capacity Endurance (PEACE) în Ucraina, conceput pentru a sprijini cheltuielile sociale şi umanitare ale ţării.
 
În special, finanţarea va fi utilizată pentru a acoperi plata pensiilor, precum şi salariile medicilor, lucrătorilor de urgenţă, funcţionarilor publici şi personalului didactic.
 

UPDATE 11:00 Ucraina loveşte baza aeriană rusă din Crimeea

Ucraina a lansat peste noapte un atac asupra bazei aeriene Saky din Crimeea ocupată de Rusia, au declarat surse din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).
 
O sursă SBU a declarat pentru Ukrinform că operaţiunea a folosit mai întâi drone pentru a epuiza sistemele locale de apărare antiaeriană, urmate de rachete Neptune de producţie ucraineană.
 
Atacul, care ar fi fost efectuat de SBU şi de Marina ucraineană, a avariat grav echipamentele ruseşti de la bază, a scris Ukrainska Pravda, citând o sursă SBU.
 
SBU a precizat că peste o duzină de aeronave sunt staţionate la bază, inclusiv bombardiere supersonice Su-24 şi avioane de luptă Su-30, precum şi un sistem de rachete Pantsir.
 
Baza găzduieşte, de asemenea, un centru de pregătire militară rusă pentru operarea dronelor Mohajer de fabricaţie iraniană, a precizat SBU.

UPDATE 10:00 Forţele aeriene: 36 din cele 43 de rachete ruseşti au fost doborâte

Rusia a lansat 43 de rachete în timpul valului masiv de atacuri asupra Ucrainei din această dimineaţă, au raportat Forţele Aeriene. Avioanele de luptă şi sistemele de apărare aeriană ucrainene au distrus 36 dintre rachete. 
 
Rachetele au fost lansate în mai multe rânduri, intrând în spaţiul aerian ucrainean din direcţii diferite şi apoi schimbându-şi cursul în încercarea de a se sustrage sistemelor de apărare aeriană.
 
Forţele Aeriene au adăugat că Rusia a atacat, de asemenea, Harkovul cu rachete antiaeriene S-300, rănind două persoane.

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 274.470 de soldaţi în Ucraina

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 274.470 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie anul trecut.
 
Acest număr include 490 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
 
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.638 de tancuri, 8.883 de vehicule blindate de luptă, 8.670 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.137 de sisteme de artilerie, 781 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 528 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.850 de drone şi 20 de nave de război sau ambarcaţiuni

UPDATE 08:00  Cinci răniţi în urma atacului rusesc de la Cerkasy

Rusia a lansat un atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei în dimineaţa zilei de 21 septembrie, vizând, printre alte oraşe, un centru regional din Cerkasy.
 
Apărarea antiaeriană a fost activă în regiune de la ora locală 4 a.m. până aproape de ora 7 a.m. Ca urmare a operaţiunii de apărare aeriană, au căzut resturi în partea centrală a oraşului.
 
Un sit de infrastructură socială a fost avariat în urma atacului. Cinci persoane au fost rănite, iar cel puţin încă o persoană a rămas sub dărâmături, a declarat guvernatorul regional Ihor Tabureţ prin intermediul canalului său oficial Telegram.

UPDATE 07:00 Şapte răniţi în urma unui atac rusesc la Kiev

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat prin intermediul canalului său oficial de Telegram că un tânăr de 18 ani şi o fetiţă de 9 ani au fost transportaţi la spital după ce Rusia a declanşat un atac cu rachete împotriva Kievului în primele ore ale zilei de 21 septembrie.
 
Alte cinci persoane au fost raportate ca fiind rănite în cartierul Darnytskyi din Kiev, după ce resturile au provocat un incendiu la o benzinărie şi au spart geamurile clădirii cu două etaje din apropiere.
 
Apărarea antiaeriană a fost la lucru în capitală de la ora 4 dimineaţa până la 06:40, ora locală. Alerta antiaeriană a fost activă în toate regiunile ucrainene.
 
Mai multe explozii au fost auzite şi în cartierele Holosiivskyi din oraş, iar primii respondenţi au fost trimişi şi în cartierele Sviatoshynskyi şi Shevchenkivskyi.

UPDATE 03:00 Rusia susţine că 19 drone au fost doborâte peste Crimeea

Ministerul rus al Apărării susţine că un atac pe scară largă cu drone are loc în Crimeea ocupată de ruşi. Rusia susţine că a doborât 19 drone până acum. Explozii au fost raportate la Novofedorivka, Saky, Evpatoriya, Dzhankoi şi Balaklava.

UPDATE 02:00 Suedia speră să termine până la sfârşitul anului ancheta referitoare la exploziile de la Nord Stream

Ancheta guvernului suedez cu privire la exploziile Nord Stream care au avut loc anul trecut se află într-o etapă sensibilă, iar anchetatorul, Mats Ljungqvist, speră să o încheie înainte de sfârşitul anului.

UPDATE 01:00 Slovacia consideră planul Ucrainei de export cereale acceptabil

Slovacia studiază planul propus de Ucraina de a exporta produse agricole ucrainene, potrivit Ministerului ucrainean al Agriculturii.

Discuţiile au fost purtate online între ministrul ucrainean al Agriculturii Mykola Solskyi şi omologul său slovac Jozef Bíreš.

Slovacia ar putea accepta această variantă, fără a-şi periclita piaţa internă.

UPDATE 00:30 Polonia nu mai furnizează arme Ucrainei. De ce a luat Varşovia această decizie

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici