Video Războiul din Ucraina, ziua a 85-a. Rusia anunţă topul ţărilor „neprietenoase / Continuă bombardamentele / Cancelarul german Olaf Scholz nu vrea ca Ucraina să intre în UE „pe scurtătură” / Australia trimite încă 20 de vehicule blindate Bushmaster armatei ucrainiene / Moscova vrea să înroleze studenţi din Doneţk, iar Polonia trimite benzină la Kiev

  • Rusia a anunţat că un număr total de 959 de militari ucraineni, inclusiv 80 răniţi, s-au predat din buncărele şi tunelurile de sub oţelăria Azovstal a din Mariupol
  • Ucraina a declarat că a ordonat ultimei garnizoane militare din Mariupol să se retragă, dar a refuzat să comenteze soarta trupelor sale
  • Rusia foloseşte o nouă generaţie de arme puternice pe bază de laser pentru distruge dronele
  • Moscova, aflată sub presiunea sancţiunilor, încearcă să contracareze valul de arme occidentale furnizate Ucrainei cu ajutorul armei laser
23652 afișări

UPDATE 23:05 

Militarii ucraineni din Batalionul 227 din Staromiy Saltovi, regiunea Harkov, au distrus un tanc T-90M.

Un localnic a fost ucis în regiunea Kherson în urma unui bombardament de amploare la Chornobayivka, alţi trei au fost răniţi.

Aproape 3.500 de profesori din teritoriile ocupate sunt recalificaţi la "standarde ruseşti", susţin oficialii ucraineni.

UPDATE 22:30 Oficial rus: Jumătate dintre clienţii străini ai Gazprom au deschis conturi în ruble pentru a plăti

Aproximativ jumătate dintre cei 54 de clienţi străini ai Gazprom Export au deschis conturi bancare în ruble pentru a plăti pentru gazul rusesc, a spus joi vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit TASS.

„Există 54 de companii, inclusiv companii mari, mijlocii şi mici, care au contracte cu Gazprom Export”, a declarat Novak, în cadrul conferinţei maratonului educaţional New Horizons. „Ştiu că aproximativ jumătate dintre ele au deschis deja conturi, unul în valută şi unul în ruble”, unde valuta străină este ulterior convertită în ruble pentru plată.

Lista finalizată a cumpărătorilor de gaz rusesc, care au fost de acord să treacă la plăţi în ruble, va fi publicată în următoarele zile, a promis vicepremierul, citând calendarele complexe de plată şi de plăţi anticipate.

UPDATE 21:30 Blinken susţine că armata rusă ţine "ostatică" aprovizionarea cu alimente pentru milioane de oameni

Adresându-se Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, Blinken a făcut apel la Rusia să înceteze să mai blocheze porturile ucrainene.

"Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va ajuta la realizarea a ceea ce invazia sa nu a reuşit - să frângă spiritul poporului ucrainean", a spus el. "Aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a altor milioane de oameni din întreaga lume a fost literalmente ţinută ostatică de către armata rusă".

UPDATE 20:45 Senatul SUA aprobă planul de asistenţă destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari

Planul, care conţine măsuri de asistenţă economică, militară şi umanitară, a fost aprobat în Senatul de la Washington cu 86 de voturi pentru şi 11 împotrivă. Preşedintele Joseph Biden urmează să promulge rapid legea privind asistenţa destinată Ucrainei.

Camera Reprezentanţilor a aprobat măsurile în urmă cu aproape două săptămâni.

"Este un plan amplu, care va răspunde nevoilor majore ale poporului ucrainean, aflat într-o luptă pentru supravieţuire. După cum a remarcat preşedintele Volodimir Zelenski, ucrainenii luptă pentru democraţie, aceeaşi democraţie pe care o iubim şi noi. Este o luptă de care noi nu trebuie să ne îndepărtăm", a declarat senatorul Charles Schumer, liderul grupului democrat din Senatul SUA.

UPDATE 20:00 Şeful Statului Major Interarme din SUA a vorbit cu omologul său din Rusia

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al armatei SUA, a vorbit joi cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, aceasta fiind prima conversaţie între cei doi oficiali militari de la începutul intervenţiei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

"Liderii militari au discutat despre numeroase subiecte preocupante din domeniul securităţii şi au stabilit să menţină deschise liniile de comunicaţii", a declarat joi după-amiază colonelul Dave Butler, purtătorul de cuvânt al Statului Major Interarme din Statele Unite.

Vinerea trecută, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cerându-i un armistiţiu "imediat" în Ucraina şi evidenţiind importanţa menţinerii liniilor de comunicaţii între Statele Unite şi Rusia.

UPDATE 19:00 12 civili au fost ucişi în regiunea Luhansk

Doisprezece civili au fost ucişi şi peste 40 răniţi într-o zi de bombardamente intense ale forţelor ruse, a anunţat administraţia militară din regiunea Luhansk, scrie CNN.

Şeful administraţiei din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că toate victimele au avut loc în oraşul Severodonetsk.

Haidai a descris bombardamentele ca fiind haotice, adăugând că "în cea mai mare parte, ruşii au vizat lovituri asupra clădirilor rezidenţiale".

El a declarat că numărul victimelor nu este definitiv, "deoarece este imposibil de inspectat zona supusă focului".

UPDATE 18:30 Rusia condiţionează redeschiderea porturilor ucrainene de anularea unor sancţiuni occidentale

"Principala cauză a crizei alimentare sunt sancţiunile impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care limitează libertatea desfăşurării activităţilor comerciale, mai ales în cazul produselor alimentare, inclusiv în cazul grâului", a acuzat Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia Interfax şi de cotidianul italian Il Sole 24 Ore.

"Prin urmare, dacă partenerii noştri vor o soluţie, este necesar să rezolve şi problemele asociate restricţionării prin sancţiuni a exporturilor ruse", a subliniat oficialul rus.

UPDATE 17:50 Erdogan a calificat relaţia cu Rusia drept „strategică”

Preşedintele Turciei a declarat că volumul importurilor de gaz rusesc în ţara sa este de 50%, aşa că nu va renunţa la el.
 
Şeful de stat a mai adăugat că nu va alege între Rusia şi Ucraina şi că respectă politica "echilibrului". "În această politică de echilibru, desigur, nu intenţionez să rup legăturile cu domnul Putin, sau cu domnul Zelenski", a declarat Erdoğan pentru Hurriyet. 

UPDATE 16:00 Rusia numeşte topul „ţărilor neprietenoase”. Parlamentar al Dumei: „Ele sunt de vină pentru criza globală actuală şi pentru ce va urma” 

„Rusia a fost pusă sub 10.536 de restricţii”, scrie parlamentarul Vyacheslav Volodin joi, pe contul său de Telegram.

UPDATE 15:00 Australia va trimite încă 20 de vehicule blindate Bushmaster Forţelor Armate, relatează Australian Defense Magazine.

Armata ucraineană va primi şi 14 vehicule blindate de transport de trupe M113, 60 truse medicale şi echipamente pentru monitorizarea pericolului de radiaţii. 

UPDATE 13:50 Încă 771 de militari ucrainieni baricadaţi în Azovstal s-au predat joi 

În total, în ultimele patru zile s-au predat 1.730 de militari ucrainieni, anunţă ministerul rus. Dintre aceştia, 80 sunt răniţi.  

UPDATE 12:10 Olaf Scholz se opune aderării Ucrainei la UE „pe scurtătură”

UPDATE 11:30 Federaţia Rusă distruge aşezări în regiunea Luhansk - s-au înregistrat distrugeri multiple

Severodonetsk a fost bombardat încă de la primele ore ale dimineţii. În unele locuri, din cauza bombardamentelor intense, salvatorii nu au putut ajunge la focarele incendiilor timp de două ore. Cel puţin opt case au fost avariate, unele dintre ele au luat foc - apartamente individuale şi intrări întregi.
 
Patru persoane au fost ucise şi alte trei rănite în oraş pe 18 mai.
 

UPDATE 10:10 Guvernatorul Lugansk spune că 4 civili ucişi şi 3 răniţi la Sievierodonetsk

4 civili au fost ucişi şi 3 răniţi în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Sievierodoneţk, din estul Ucrainei, susţine The Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Lugansk, Sergii Gaidai, a raportat că oraşul a fost bombardat toată dimineaţa. Cel puţin 8 clădiri au fost distruse. Potrivit guvernatorului, cel puţin 288 de civili au fost ucişi în regiune de la începutul invaziei pe 24 februarie.

UPDATE 10:00 Kiev: baraj de bombardamente asupra regiunii Sumî, de-a lungul graniţei cu Rusia

Forţele moscovite au continuat să bombardeze regiunea ucraineană Sumî (est) de-a lungul întregii sale graniţe cu Rusia aseară, a scris şeful administraţiei militare regionale, Dmitro Ziviţki, pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda. „Inamicii ruşi par să fi înnebunit. Bombardamentul a continuat de-a lungul întregii graniţe a regiunii Sumî”, a scris el, explicând că atacurile cu piese de artilerie grea au venit de pe teritoriul Rusiei. Deocamdată. nu există victime.

UPDATE 09:40 Din Polonia, 25.000 de tone de benzină către Kiev

Polonia va transfera 25.000 de tone de benzină din rezervele sale pe piaţa ucraineană începând cu 23 mai. Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a declarat la radioul polonez, amintind că înainte de război Ucraina a primit 97% din combustibilul său din Rusia şi Belarus, dar acum aceste surse de aprovizionare nu sunt disponibile. În plus, potrivit viceprim-ministrului, deficitul de combustibil este afectat de distrugerea rafinăriei Kremenchug.

UPDATE 09:30 Mass-media: Moscova vrea să înroleze studenţi din regiunea Doneţk

Rusia vrea să înroleze şi studenţi din teritoriile ocupate din regiunea Doneţk (est) în războiul din Ucraina: Statul Major al Forţelor Armate de la Kiev a făcut-o cunoscut pe Facebook, potrivit agenţiei UNIAN. Din cauza „lipsei” bărbaţilor din „teritoriile ocupate temporar din regiunea Doneţk”, comandamentul militar rus „planifică să implice în lupte studenţii din instituţiile de învăţământ superior”, explică liderii militari ucraineni în mesaj.

UPDATE 09:20 Germania: Rusia foloseşte foametea ca armă

Prin blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei, Rusia foloseşte foametea ca armă de război. Acuzaţia a fost făcută de ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în timpul unei întâlniri la ONU, la New York. „Rusia duce acest război cu alte arme teribile şi puternice: foamea şi privarea. Prin blocarea porturilor ucrainene, distrugerea silozurilor, drumurilor şi căilor ferate, Rusia a lansat un război al cerealelor, alimentează o criză alimentară globală”, a spus Baerbock. „O face într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foamete, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, a pandemiei de Covid şi a conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni”, mai spune aceasta.

UPDATE 09:10 Tass: o persoană a murit într-un atac ucrainean în regiunea Kursk din Rusia

O persoană a murit în urma unui atac ucrainean asupra satului Tetkino din regiunea rusă Kursk. Acest lucru a fost declarat de guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, potrivit rapoartelor agenţiei Tass.

UPDATE 09:00 Rusia va închide birourile televiziunii canadiane la Moscova: Se face propagandă

UPDATE 08:30 Surse de informaţii americane: ruşii se tem că abuzurile lui Mariupol se vor întoarce înapoi

Statele Unite au adunat informaţii care arată că unii oficiali ruşi sunt îngrijoraţi de faptul că forţele ruse din oraşul-port devastat Mariupol comit abuzuri grave, a declarat miercuri un oficial american care cunoaşte aceste constatări, potrivit rapoartelor AP. Oficialii ruşi sunt îngrijoraţi de faptul că abuzurile se vor întoarce şi vor inspira şi mai mult locuitorii din Mariupol să reziste ocupaţiei ruse.

Oficialul american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a spus că ruşii, care nu au fost identificaţi, se temeau de asemenea că abuzul ar submina pretenţia Rusiei de a fi eliberat oraşul vorbitor de rusă. Abuzurile includ bătăile şi electrocutarea oficialilor oraşului şi spargerile de locuinţe, potrivit descoperirilor serviciilor de informaţii. Noile informaţii au fost desecretizate şi împărtăşite de un oficial american când unii dintre ultimii luptători ucraineni din oraşul devastat au ieşit din ruinele oţelăriilor Azovstal.

UPDATE 08:20 Cine ar putea prelua puterea de la Putin

UPDATE 08:00 Banca de seminţe din Harkov, distrusă

UPDATE 07:40 Încă doi soldaţi ruşi vor fi judecaţi de ucraineni

UPDATE 07:00 Armele folosite de Rusia în război nu sperie Ucraina

UPDATE 05:00

Statele Unite sunt gata să asigure securitatea Finlandei şi Suediei înainte de a se alătura NATO, precizează Casa Albă.

Statele Unite sunt pregătite să ofere măsuri de reţinere, precum şi protecţie Finlandei şi Suediei, dacă au nevoie, chiar şi până când vor primi beneficiile depline ale aderării la Alianţa, a declarat un consilier al lui Biden.

UPDATE 04:30

Companiile ruseşti Rosneft şi Gazprom Neft rezervă mai multe petroliere deţinute de Sovcomflot pentru a livra petrol rusesc cumpărătorilor din Asia.

UPDATE 03:30

Duma de Stat a Federaţiei Ruse ameninţă Ucraina cu atacuri cu rachete asupra sediului şi clădirilor guvernamentale pentru că ar fi bombardat satele ruseşti de la graniţa cu Ucraina.

UPDATE 00:34 SUA consideră "false" acuzaţiile potrivit cărora sancţiunile antiruse ar fi agravat criza alimentară

Administraţia Joseph Biden a catalogat drept "false" acuzaţiile potrivit cărora sancţiunile impuse Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina ar fi agravat criza alimentară la nivel internaţional.

Rezumatul zilei

  • Finlanda şi Suedia au solicitat oficial să adere la alianţa NATO, o decizie stimulată de invadarea Ucrainei de către Rusia, dar se confruntă cu obiecţii din partea Turciei
  • Statele Unite au declarat că îşi redeschide ambasada la Kiev
  • Rusia a declarat că a expulzat personalul ambasadei din Franţa, Spania şi Italia, ca răzbunare pentru mişcări similare ale acestor ţări
  • Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei au avut un impact enorm, sugerează Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen
  • Secretarul General al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres a declarat că este în „contact intens” cu Rusia, Ucraina, Turcia, SUA şi UE, cu scopul de a restabili transporturile de cereale din Ucraina şi exporturile de îngrăşăminte ruseşti

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici