Reacţia Casei Albe cu privire la existenţa unui plan al lui Donald Trump de a redeschide închisorile CIA

Casa Albă s-a distanţat de documentul care prevede reintroducerea tehnicilor dure de interogare a teroriştilor şi posibilitatea redeschiderii centrelor secrete pentru detenţie ale CIA, iar preşedintele Donald Trump a semnalat că va ţine cont de sfaturile membrilor Administraţiei, scrie NYT.

2180 afișări
Imaginea articolului Reacţia Casei Albe cu privire la existenţa unui plan al lui Donald Trump de a redeschide închisorile CIA

Reacţia Casei Albe cu privire la existenţa unui plan al lui Donald Trump de a redeschide închisorile CIA (Imagine: Hepta)

"Nu este vorba de un document al Casei Albe", a reacţionat Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, după ce agenţia Associated Press a dezvăluit că preşedintele Donald Trump a elaborat un proiect de ordonanţă executivă care prevede revizuirea metodelor de interogare a suspecţilor de terorism şi posibila redeschidere a centrelor secrete pentru detenţie administrate de CIA în afara Statelor Unite.

Însă trei oficiali de rang înalt au confirmat că în cadrul Casei Albe a circulat un proiect de document de acest gen începând din dimineaţa zilei de 24 ianuarie.

Preşedintele Donald Trump a reiterat miercuri că tehnicile dure de interogare a teroriştilor i se par justificate, precizând însă, într-un interviu acordat ABC News, că va ţine cont de opiniile viitorului secretar al Apărării, James Mattis, şi noului director CIA, Mike Pompeo. "Mă voi baza pe Pompeo şi Mattis şi pe grupul meu. Dacă nu vor vrea să meargă în această direcţie, este în regulă. Dacă vor vrea, voi lucra în acel sens. Vreau să fac totul în limite legale. Dar cred oare că va funcţiona? Absolut, simt că va funcţiona", a afirmat Donald Trump.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a elaborat o ordonanţă executivă care prevede revizuirea metodelor de interogare a suspecţilor de terorism şi posibila redeschidere a centrelor secrete pentru detenţie administrate de CIA în afara Statelor Unite, a relatat miercuri site-ul agenţiei Associated Press. De asemenea, ordonanţa prezidenţială va anula angajamentul privind închiderea Penitenciarului militar de la Guantanamo Bay.

Documentul le cere consilierilor prezidenţiali "să analizeze posibilitatea de a recomanda reînceperea programului de interogare a teroriştilor străini importanţi în centre din afara Statelor Unite şi dacă un astfel de program ar trebui să includă centre pentru detenţie administrate de Agenţia Centrală de Informaţii".

În plus, documentul dă asigurări că legislaţia americană trebuie respectată în toate situaţiile, respingând explicit "tortura". Însă analizarea posibilităţii reintroducerii tehnicilor dure de interogare a suspecţilor de terorism, interzise de Administraţia Barack Obama şi de Congres, în mod sigur va inflama spiritele în Statele Unite şi în străinătate.

"Documentul conţinea fraze complicate şi erori de tipar. Scria, spre exemplu, că atentatele din 11 septembrie au avut loc în 2011, în loc de 2001. În mod clar nu era un document destinat uzului public. Însă proiectul de ordonanţă executivă difuzat miercuri de presă - un document ce reactivează perspectiva redeschiderii închisorilor CIA din străinătate în care au fost deţinuţi şi torturaţi suspecţii de terorism - are potenţialul de a fractura şi mai mult comunitatea de securitate naţională divizată deja de una dintre cele mai controversate politici post-11 septembrie", comentează cotidianul The New York Times.

În campania electorală, Donald Trump a evocat de mai multe ori intensificarea strategiei SUA de combatere a reţelei teroriste Stat Islamic. Trump a vorbit inclusiv despre posibilitatea reintroducerii unor tehnici dure de interogare de genul simulării înecului. De când a devenit preşedinte, Donald Trump a temperat tonul, în contextul în care secretarul Apărării, James Mattis, a semnalat că tortura este ineficientă.

Unii congresmeni democraţi şi republicani deja au reacţionat la planul lui Donald Trump. "Preşedintele poate adopta orice ordonanţă executivă vrea. Dar legea este lege. Nu aducem înapoi tortura în Statele Unite ale Americii", a avertizat senatorul republican John McCain.

Administraţia George W. Bush a introdus, după atentatele din 11 septembrie 2001, tehnici dure de interogare a presupuşilor membri Al-Qaida, iar CIA a administrat centre secrete pentru detenţie în numeroase ţări, existând suspiciuni că un astfel de penitenciar ar fi existat şi în România. Pe fondul criticilor internaţionale referitoare la încălcări ale drepturilor omului, Administraţia Barack Obama a anulat aceste măsuri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici