RETROSPECTIVĂ: Procesul electoral din SUA, controverse înainte şi după anunţarea rezultatelor alegerilor 2016

Procesul electoral din Statele Unite a fost marcat în anul 2016 de controverse atât înainte cât şi după anunţarea rezultatelor, generând reacţii la nivel diplomatic privind presupusa implicare a Rusiei, proteste ale cetăţenilor şi atacuri verbale între cei doi candidaţi.

720 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVĂ: Procesul electoral din SUA, controverse înainte şi după anunţarea rezultatelor alegerilor 2016

RETROSPECTIVĂ:Procesul electoral din SUA, controverse înainte şi după anunţarea rezultatelor alegerilor 2016

În mod ironic, anunţul făcut de Donald Trump în iunie 2015 privind candidatura sa la preşedinţia Statelor Unite nu era, la acel moment, o ştire de mare impact, fapt pentru care, de exemplu, publicaţia The New York Times a comunicat această informaţie într-un articol care apărea abia în pagina 16.

Atunci când a acceptat, la finalul lunii iulie, nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale americane, a promis să facă din Statele Unite o ţară care să funcţioneze pentru toată lumea. Clinton l-a descris atunci pe contracandidatul său, Donald Trump, drept o ameninţare la adresa Statelor Unite, subliniind că "un om care poate ademeni cu un tweet nu este un om în care putem avea încredere în privinţa armelor nucleare".

Donald Trump chiar a sugerat, pe data de 27 octombrie, anularea alegerilor prezidenţiale din SUA şi declararea sa drept câştigător. Cu 11 zile înaintea alegerilor prezidenţiale ale SUA, candidatul republican a criticat politicile rivalei sale, în cadrul unui eveniment al campaniei electorale care a avut loc în statul Ohio. Declaraţiile lui Trump au fost făcute după ce, în primă fază, acesta a sugerat în repetate rânduri că rezultatele alegerilor vor fi falsificate în defavoarea sa, adoptând se pare, o atitudine defensivă.

SONDAJELE DE OPINIE DE LA ÎNCEPUTUL LUI NOIEMBRIE O ANUNŢAU PE HILLARY CLINON CÂŞTIGĂTOARE

Sondajele de opinie publicate la începutul lunii noiembrie aratau că Hillary Clinton avea un avans între 2 şi 4 la sută în faţa lui Donald Trump în preferinţele de vot. Pe data de 8 noiembrie, proiectul States of the Nation derulat de Reuters/Ipsos estima că Hillary Clinton are 90% şanse să câştige alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Candidatul Partidului Democrat la preşedinţia SUA era, de asemenea, favorita unora dintre senatorii români, ei afirmând că, spre deosebire de contracandidatul ei, Donald Trump, Hillary este mult mai echilibrată şi are o experienţă vastă în decizie internaţională.

CNBC.com comenta totuşi, pe data de 8 noiembrie, că republicanul Donald Trump ar putea obţine victoria în scrutinul prezidenţial dacă există mulţi alegători care îl simpatizează "în secret", situaţie care ar fi indus în eroare sondajele de opinie.

DONALD TRUMP, NOUL PREŞEDINTE SUA; HILLARY CLINTON ATRIBUIE ÎNFRÂNGEREA RELUĂRII ANCHETEI FBI ÎN CAZUL SERVERULUI PRIVAT DE E-MAIL

Peste 145 de milioane de americani erau înscrişi pe listele de votanţi pentru a-l alege pe cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, care s-a dovedit a fi magnatul Donald Trump.
Publicaţia The New York Times traducea victoria lui Donald Trump printr-o respingere puternică a forţelor sistemului politic clasic mobilizate împotriva lui, de la mediile de afaceri la membrii Administraţiei de la Washington.

Hillary Clinton a atribuit ulterior înfrângerea în scrutinul prezidenţial deciziei directorului FBI, James Comey, de a relua o anchetă în cazul serverului de e-mail privat şi atacurilor cibernetice care ar fi fost coordonate, potrivit acesteia, de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi care ar fi avut rolul "subminării democraţiei" americane.

ÎN DISCURSUL LUI DONALD TRUMP SE CONSTATĂ SCHIMBĂRI DE DIRECŢIE DUPĂ CÂŞTIGAREA ALEGERILOR

Donald Trump şi Hillary Clinton au dat campaniei prezidenţiale o dimensiune "policromatică", fie că a fost prilejul deschiderii unor anchete, ocazia unor dezvăluiri privind evitarea plăţii de impozite, comentarii vulgare despre femei sau expunerii de viziuni diferite privind politica externă. Ei au evocat în campania electorală o serie de teme politice şi economice, candidaţii democrat şi republican la funcţia de preşedinte formulând o serie de idei, în general diametral opuse, în privinţa imigraţiei, fiscalităţii, armelor de foc şi a combaterii terorismului.

Există o schimbare de direcţie la nivelul discursului post-campanie al lui Donald Trump, după câştigarea scrutinului prezidenţial el renunţând la o serie de promisiuni controversate privind politica mediului sau la măsuri împotriva lui Hillary Clinton.

Trump a preluat, după câştigarea scrutinului prezidenţial, elemente din discursul rostit de Clinton, promiţând, cum făcuse şi aceasta, că va fi preşedintele tuturor americanilor şi unificarea naţiunii americane după campania electorală care a creat clivaje.

După ce a criticat decizia FBI de a nu cere inculparea lui Hillary Clinton în ancheta privind utilizarea unui server de mail privat, Donald Trump a anunţat, după ce a câştigat alegerile, că nu va cere continuarea investigaţiilor în cazul serverului de e-mail privat folosit de Hillary Clinton, deşi anterior îi transmitea acesteia că dacă va câştiga, îi va cere procurorului general să numească un procuror special pentru a ancheta cazul ei.

La doar două săptămâni după ce a câştigat scrutinul prezindenţial american şi la câteva ore după ce a anunţat că nu va cere continuarea investigaţiilor în cazul serverului de e-mail privat folosit de Hillary Clinton, în discursul lui Donald Trump a apărut o nouă schimbare: el a declarat că există o oarecare conexiune între schimbările climatice şi activităţile poluante întreprinse de oameni, deşi anterior respinsese acest lucru şi ameninţase chiar cu anularea Acordului climatic de la Paris, în timpul campaniei sale.

PROTESTE FAŢĂ DE REZULTATUL ALEGERILOR; SOLICITARE DE RENUMĂRARE A VOTURILOR

Imediat după victoria lui Trump, sute de susţinători furioşi ai candidatei democrate Hillary Clinton protestau pe străzile statelor americane, criticând retorica acestuia în ceea ce îi priveşte pe imigranţi, musulmani şi alte grupuri. Protestele au continuat timp de câteva zile.

La finalul lunii noiembrie, Jill Stein, candidata la preşedinţie a Partidului Verzilor, a iniţiat renumărarea voturilor din statul Wisconsin, acţiune despre care echipa de campanie a lui Hillary Clinton a anunţat că o susţine. În urma acesteia, Trump a ieşit din nou câştigător. Acesta din urmă a caracterizat solicitarea independentă de renumărare a voturilor din statul Wisconsin drept o escrocherie şi a spus că ”rezultatul ar trebui respectat în loc să fie contestat sau folosit abuziv”.

Drept reacţie, Trump afirma, într-o postare pe o reţea de socializare, că a câştigat şi votul popular la alegerile din 8 noiembrie, "dacă scazi milioanele de oameni care au votat ilegal", fără a oferi vreo dovadă care să-i susţină afirmaţia.

SCANDAL DIPLOMATIC – PRESUPUSA IMPLICARE A RUSIEI ÎN ALEGERILE SUA

În octombrie, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, spunea pe data de 10 noiembrie că Guvernul Rusiei a avut contacte în campania electorală cu membri ai echipei politice a republicanului Donald Trump, ales preşedinte al SUA.

La începutul lunii decembrie, consilierul SUA pentru Siguranţă naţională, Lisa Monaco, anunţa că Barack Obama a cerut serviciilor de informaţii să verifice atacurile cibernetice şi ingerinţele străine în scrutinul prezidenţial din noiembrie şi să prezinte raportul înainte de sfârşitul mandatului său, pe 20 ianuarie.

Ulterior, un oficial de rang înalt din SUA a declarat că Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 pentru a-l ajuta pe Donald Trump să obţină şefia Casei Albe şi nu doar pentru a submina încrederea în sistemul electoral american. Citând oficiali americani la curent cu această chestiune, publicaţia Washington Post anunţa că agenţiile de informaţii au identificat indivizi având legături cu Guvernul rus şi care au transmis mii de e-mailuri accesate ilegal de la Comitetul Naţional Democrat şi altele, inclusiv de la şeful campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton, către WikiLeaks.

Oficiali ruşi au negat toate acuzaţiile privind implicarea în alegerile din Statele Unite. Donald Trump a catalogat drept "ridicole" concluziile CIA potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în alegerile prezidenţiale pentru a-l ajuta să câştige scrutinul, subliniind că hackerii trebuie prinşi în flagrant şi notând că, dacă el ar fi denunţat ingerinţe străine, ideea ar fi fost numită "teorie a conspiraţiei".

Pe fondul informaţiilor privind presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în campania electorală prezidenţială, zece membri ai Colegiului Electoral au cerut oficial un raport al serviciilor de informaţii despre presupusa influenţă exercitată de Rusia, argumentând că au nevoie de informaţii înaintea votului din 19 decembrie. Ulterior, lor li s-au alăturat 30 de colegi.

Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Camera superioară a Congresului SUA, a anunţat apoi că o comisie a Senatului Statelor Unite va iniţia o investigaţie privind presupusele ingerinţe ruse în scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie.

Doi oficiali americani cu acces direct la date secrete au declarat că noi informaţii arată că Vladimir Putin a controlat personal modul în care materialele obţinute prin atacuri cibernetice au fost făcute publice şi utilizate. Informaţiile provin din surse diplomatice şi din partea spionilor care lucrează pentru aliaţii SUA.

Pe data de 19 decembrie, Colegiul Electoral federal format din 538 de membri a confirmat victoria candidatului republican, Donald Trump, în scrutinul prezidenţial. Donald Trump a primit 304 voturi federale, cu mult faţă de necesarul de 270. Hillary Clinton, candidata democrată, a primit doar 232 de voturi federale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici