LIVE TEXT  Rusia bombardează neîncetat Ucraina, în a 20-a zi de la începerea conflictului. Potrivit BBC, 400 de pacienţi şi medici sunt ţinuţi ostatici în spitalul din Mariupol. Biden vine în Europa. Au fost ucişi un jurnalist ucrainean şi un cameraman de la postul Fox News. 15.000 de ruşi arestaţi în toată ţara, după proteste. 3 premieri europeni au ajuns în capitala Ucrainei

  • Ucraina şi Rusia au început o nouă rundă de negocieri
  • Discuţiile ar putea duce la o formă de acord, ambele părţi fiind optimiste
  • Bombardamentele ruse continuă masiv în toată ţara
  • În Kiev, un bloc rezidenţial a fost lovit de un proiectil de artilerie; cel puţin un om a murit
  • Kremlinul neagă că ar fi cerut ajutorul Chinei
  • Aproximativ 2.8 milioane de cetăţeni ucraineni s-au refugiat în ţările vecine
18372 afișări
Imaginea articolului Rusia bombardează neîncetat Ucraina, în a 20-a zi de la începerea conflictului. Potrivit BBC, 400 de pacienţi şi medici sunt ţinuţi ostatici în spitalul din Mariupol. Biden vine în Europa. Au fost ucişi un jurnalist ucrainean şi un cameraman de la postul Fox News. 15.000 de ruşi arestaţi în toată ţara, după proteste. 3 premieri europeni au ajuns în capitala Ucrainei

UPDATE 23:30 Volodimir Zelenski le-a mulţumit premierilor din Polonia, Cehia şi Slovenia pentru vizita la Kiev. "Vizita dumneavoastră la Kiev în aceste momente dificile pentru Ucraina este un semn puternic de sprijin. Apreciem foarte mult" a transmis preşedintele Ucrainei. 

Cei trei lideri europeni, care au declarat că au reprezentat Consiliul European la reuniunea de la Kiev, au călătorit în capitala ucraineană cu trenul.

UPDATE 23:00 S-au terminat negocierile ruso-ucrainene. AICI, rezultatul discuţiilor.

UPDATE 22:20 Ucraina primeşte bani din SUA.

UPDATE 21:00 Prigoana continuă în Rusia, în timp ce comunitatea internaţională le reproşează cetăţenilor acestei ţări că nu se revoltă suficient înccât să-l doboare pe Putin. Cifrele spun, însă, altceva. Aproximativ 15.000 de persoane sunt reţinute în Rusia, pentru că şi-au demonstrat opoziţia faţă de războiul din Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

3 premieri au sosit la Kiev

UPDATE 19:40 Premierii Poloniei, Sloveniei şi Cehiei au ajuns la Kiev.

UPDATE 19:20 Pacienţii şi personalul spitalului Mariupol au fost luaţi ostatici de forţele armate ruse: relatează BBC, citându-l pe viceprimarul oraşului asediat, Serghei Orlov.

„Am primit informaţii că armata rusă a capturat cel mai mare spital al nostru şi ne foloseşte pacienţii şi medicii ca ostatici”, a spus el, potrivit site-ului web al serviciului public britanic.

Potrivit informaţiilor furnizate de Orlov, sunt aproximativ 400 de ostatici.

UPDATE 18:20 Biden este aşteptat la Consiliul European de săptămâna viitoare. Preşedintele american Joe Biden este aşteptat la Consiliul European de săptămâna viitoare, joi 24 martie, pentru a discuta despre războiul din Ucraina. Este învăţat din surse UE. 

UPDATE 17:20 Estimări: Economia Rusiei se prăbuşeşte în 3 luni. Moscova retrăieşte spectrul anilor 90: „Ne vom întoarce la troc”, spun ruşii. Sectoarele cele mai expuse riscului de angajare sunt cele industriale.

Aceasta este perioada de timp care răsare din mesajele, interviuri şi analizeze cercetătorii de pe site-urile ruseşti care încă reuşesc să transmită realitatea de pe teren.

UPDATE 15.20 Alarmă în legătură cu software-urile ruseşti. „Evoluţia situaţiei internaţionale şi a cadrului geopolitic rezultat a dus la apariţia de noi elemente care au redefinit scenariul riscului tehnologic. În special, acest lucru a făcut oportun să se ia în considerare implicaţiile în materie de securitate care decurg din utilizarea tehnologiilor informaţionale furnizate de companiile legate de Federaţia Rusă”, subliniază Agenţia Naţională de Securitate Cibernetică, într-o recomandare privind „Criza din Ucraina, analiza riscului tehnologic şi diversificare”.

Între timp, în Germania, BSI, Agenţia Federală Germană pentru Securitate în Informaţii Tehnice, recomandă „înlocuirea antivirusului Kaspersky cu produse alternative”. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei anunţă că a capturat peste 60 de spioni şi sabotori

UPDATE 14:01 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut, în diferite regiuni ale ţării, 60 de persoane care au ajutat Rusia.

  • În regiunea Cerkaşi, SBU a reţinut o femeie care ar fi transmis armatei ruse fotografii şi videoclipuri cu locaţia armatei ucrainene.
  • În regiunea Kirovograd, a fost reţinut un bărbat care „a răspândit mesaje anti-ucrainene” şi şi-a exprimat „lipsa de respect faţă de Forţele Armate ale Ucrainei”.
  • În Transcarpatia, s-a organizat o rută ilegală de transport în străinătate a bărbaţilor de vârstă militară.

Astăzi, prim-adjunctul şefului Radei Supreme a Ucrainei, Oleksandr Kornienko, a declarat că, potrivit informaţiilor sale, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care incriminează cooperarea cu un stat agresor. Rada a recunoscut Rusia ca stat agresor încă din 2015.

Conform noii legi, cooperarea cu un stat agresor poate duce la până la 15 ani de închisoare.

UPDATE 13:16 Pompierii ucraineni încearcă de câteva ore să stingă un incendiu care a izbucnit într-o clădire rezidenţială înaltă din cartierul Sviatoshinsky din Kiev, în urma unui atac rus la faţa locului.

Delegaţiile vorbesc din nou

UPDATE 13:03 Delegaţiile Ucrainei şi ale ţării agresoare au reluat discuţiile în această amiază, după o pauză tehnică.

UPDATE 12:12 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat o stare de asediu în capitala Ucrainei, de marţi seara până joi dimineaţa, fiind interzisă deplasarea cu excepţia drumului către adăposturile antiaeriene.

„Capitala este inima Ucrainei şi va fi apărată. Kievul, care este în prezent simbolul şi baza operaţională avansată a libertăţii şi securităţii Europei, nu îl vom ceda”, a declarat Klitschko.

Pierderile armatei ruse

UPDATE 11:38 Statul major al forţelor armate ucrainene raportează pierderile suferite de armata rusă până astăzi, 15 martie, ora 8:00: 

  • Personal – 13.500 soldaţi
  • Tancuri – 404
  • TAB-uri – 1279
  • Sisteme de artilerie – 150
  • MLRS (rachete) – 64
  • Sisteme anti-aeriene – 36
  • Avioane – 81
  • Elicoptere – 95
  • Vehicule auto – 640
  • Bărci – 3
  • Cisterne de combustibil – 60
  • Drone tactice-operaţionale - 9

UPDATE 11:12 Liderii Poloniei, Republicii Cehe şi Sloveniei călătoresc marţi la Kiev într-o misiune a Uniunii Europene pentru a-şi arăta sprijinul Ucrainei pe măsură ce invazia Rusiei se intensifică.

UPDATE 10:43 Ministerul rus al Apărării susţine că forţele armate din Rusia au luat sub control deplin întregul teritoriu din regiunea Herson, conform NEXTA.

UPDATE 9:53 Cel puţin 19 oameni au murit în urma atacului asupra unui turn de televiziune din nordul Ucrainei.

UPDATE 9:20  Două clădiri din zone rezidenţiale din Kiev au fost bombardate, marţi dimineaţa, potrivit serviciilor de urgenţă ucrainene, citate de CNN.

UPDATE 05:21 Slovacia a expulzat trei diplomaţi ruşi, informează Ministerul de Externe slovac

UPDATE 04:11 Spania a confiscat iahtul oligarhului rus de la Rostec

Spania a confiscat temporar iahtul de 140 de milioane de dolari al unui oligarh rus din Barcelona.

Două surse au declarat pentru Reuters că nava aparţine şefului conglomeratului de stat rus Rostec, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE 03:20 Motivul pentru care războiul s-ar putea termina până în mai

Războiul din Ucraina se va termina probabil la începutul lunii mai, atunci când se preconizează că Rusia va rămâne fără resurse pentru a-şi ataca vecinu.

UPDATE 02:24 Exodul refugiaţilor a ajuns la peste trei milioane. Ucrainenii care fug din calea războiului se revarsă în ţările vecine 

UE se aşteaptă ca 5 milioane de refugiaţi să fugă din calea războiului.

UPDATE 02:04 Rusia a solicitat Chinei raţii preambalate pentru a hrăni soldaţii

Rusia a solicitat Chinei echipamente militare, inclusiv rachete, drone şi vehicule blindate, dar cel mai important: raţii de mâncare pentru a-şi hrăni trupele.

Solicitarea Rusiei de sprijin a inclus şi o cerere de alimente neperisabile.

Solicitarea „ ridică întrebări cu privire la pregătirea fundamentală a armatei ruse”, relatează CNN.

UPDATE 01:31 Reuniunea NATO se va concentra pe consolidarea apărării statelor est-europene 

Reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre NATO, programată miercuri, se va concentra pe acţiuni suplimentare de consolidare a apărării statelor est-europene, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, afirmă oficiali de la Washington şi Bruxelles.

UPDATE 01:02 Cu cât se va contracta economia Ucrainei din cauza invaziei rusă. Anunţul făcut de FMI Economia 

Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022 ca rezultat al invaziei lui Vladimir Putin, însă perspectivele s-ar putea înrăutăţi abrupt dacă Rusia nu se opreşte, potrivit unui nou raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de BBC.

UPDATE 00:30 Premierul Greciei i-a cerut lui Volodimir Zelenski să ofere asistenţă etnicilor eleni din Ucraina 

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, i-a cerut preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, să aplice măsuri pentru oferirea accesului la asistenţă umanitară membrilor comunităţii elene din Ucraina, în contextul invaziei militare ruse, anunţă Guvernul de la Atena.

UPDATE 00:11 Raportul Ministerului ucrainean al Apărării

De la începutul războiului, apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 45 de ţinte aeriene inamice:

  • 19 avioane,
  • 20 de elicoptere,
  • 5 drone
  • 1 rachetă de croazieră.

 

Rezumatul zilei

  • Oficialii ruşi şi ucraineni speră la o îmbunătăţire a situaţiei în următoarele zile
  • Ucraina doreşte încetarea focului dar doar în anumite condiţii
  • Retragerea trupelor şi garanţii de securitate din partea Rusiei ar putea opri rezistenţa lui Zelenski
  • Kremlinul a negat rapoartele americane privind o posibilă colaborare cu China în privinţa echipamentelor militare
  • SUA avertizează China cu sancţiuni dacă va ajuta Moscova în această chestiune sensibilă
  • Peste 2500 de oameni şi-au pierdut viaţa în asediul oraşului Mariupol
  • Noi radiuri aeriene ruse zdruncină din temelii Ucraina
  • Aproximativ 2.8 milioane de cetăţeni ucraineni s-au refugiat în ţările vecine, dintre care 1.7 milioane sunt în Polonia
  • Războiul din Ucraina trebuie oprit pentru a preveni o criză alimentară globală

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici