SONDAJ: Doi din cinci unguri au sentimente xenofobe

Doi din cinci unguri resimt teamă, respingere şi ură faţă de străini (xenofobie), relevă un studiu efectuat în iulie de către institutul de sondarea opiniei publice Tarki, relatează MTI.

353 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Doi din cinci unguri au sentimente xenofobe

STUDIU: Doi din cinci unguri au sentimente xenofobe (Imagine: Andrei Pungovschi / Mediafax Foto)

În total, 39% dintre respondenţi au fost de acord cu afirmaţia potrivit căreia niciun solicitant de azil nu ar trebui să pătrundă deloc pe teritoriul Ungariei.

O majoritate de 56% dintre persoanele chestionate a afirmat, totuşi, că ar asculta argumente cu privire la motivul pentru care un solicitant de azil ar trebui să primească sau nu azil, în timp ce 5% au apreciat că solicitanţii de azil nu ar trebui acceptaţi.

Tarki a efectuat în mod regulat anchete pe tema xenofobiei începând din 1992. Aceste anchete au arătat o creştere rapidă a sentimentelor de xenofobie în primii patru ani de studii (1992-1995), apoi o fluctuaţie a acestor sentimente, până în 2001, după care au rămas stabile în perioada 2002-2011. Tarki a raportat o creştere a opiniilor xenofobe în 2012, care au rămas la un nivel ridicat în următorii doi ani.

Atitudinile xenofobe au crescut la un nivel record potrivit anchetei din aprilie, când 46% dintre respondenţi au afirmat că ar interzice intrarea în ţară a solicitanţilor de azil, în contextul în care potrivit celui mai recent studiu xenofobia scade la nivelurile din 2014, în pofida concentrării constante a presei asupra crizei imigraţiei şi chestionarului aplicat de către Guvern pe această temă.

Cea mai mare rată a respingerii - de 76% - îi vizează pe arabi, 53% dintre respondenţi afirmând că le-ar interzice inclusiv "piresienilor" - un "popor" inexistent - să intre în Ungaria.

Nivelul xenofobiei a fost mai mare decât media în rândul respondenţilor care trăiesc în zonele în care se află cei mai mulţi imigranţi, precizează Tarki. Opiniile xenofobe au fost, de asemenea, mai puternice decât media în rândul alegătorilor formaţunii xenofobe şi antieuropene Jobbik (extremă dreapta) şi celor cu venituri mici.

Nivelul xenofobiei a fost mai mic în rândul respondenţilor din zone în care posibilitatea de a întâlni imigranţi este semnificativ mai scăzută, în rândul grupurilor de persoane cu educaţie superioară şi a celor care doresc să emigreze din Ungaria.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici