Statele Unite ar putea renunţa la sancţiunile impuse Coreei de Nord

Statele Unite intenţionează să înceapă procedura pentru anularea a două sancţiuni majore impuse Coreei de Nord dacă Phenianul va prezenta joi o declaraţie exactă şi completă a programului său nuclear.

19 afișări
Imaginea articolului Statele Unite ar putea renunţa la sancţiunile impuse Coreei de Nord

Statele Unite ar putea renunţa la sancţiunile impuse Coreei de Nord (Imagine: Mediafax/AFP)

Ridicarea sancţiunilor ar putea fi doar una simbolică, întrucât cele două state nu au avut niciodată relaţii diplomatice, iar Coreea de Nord este vizată în continuare de diverse restricţii prevăzute în legislaţia americană.

Preşedintele George W. Bush va anunţa Congresul asupra necesităţii de a elimina Coreea de Nord de pe lista statelor care susţin terorismul şi din rândul ţărilor care figurează în Tratatul privind comerţul cu inamicul, o lege care restricţionează schimburile comerciale cu statele ostile SUA. Tratatul vizează Coreea de Nord şi Cuba.

Sancţiunile impuse Coreei de Nord ar putea fi ridicate în termenul legal de 45 de zile, după ce Washingtonul va verifica dacă declaraţia emisă de autorităţile de la Phenian este "exactă şi completă".

Coreea de Nord a fost inclusă pe lista statelor care susţin terorismul în 1988, după ce agenţii nord coreeni au pus o bombă la bordul unui avion sud-coreean în 1987. Explozia a provocat moartea a 115 persoane.

Phenianul a fost implicat şi în răpirea mai multor cetăţeni străini, majoritatea japonezi.

Includerea Coreei de Nord pe lista statelor care sprijină terorismul împiedică statul comunist să obţină ajutoare economice americane dar şi din partea Băncii Mondiale şi a altor organizaţii.

ONU a impus de asemenea sancţiuni împotriva Phenianului după ce Coreea de Nord a testat bomba atomică în octombrie 2006.

Declaraţia autorităţilor nord-coreene, care ar trebui prezentată joi, este, alături de demolarea instalaţiilor nucleare, un element-cheie al acordului semnat în 2007 cu cele cinci state (SUA, China, Coreea de Sud, Japonia şi Rusia) cu care negociază pentru denuclearizare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici