SUA acuză Beijingului de atacuri cibernetice. China critică expansiunea militară a SUA

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a atribuit direct Chinei o parte a recentelor atacuri cibernetice, în cursul unei conferinţe organizată în Singapore, atrăgând replica unui comandant militar chinez, care a întrebat pentru ce motiv Statele Unite consolidează prezenţa militară în Asia.

961 afișări
Imaginea articolului SUA acuză Beijingului de atacuri cibernetice. China critică expansiunea militară a SUA

SUA acuză Beijingului de atacuri cibernetice. China critică expansiunea militară a SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chuck Hagel a participat sâmbătă la o conferinţă pe teme de securitate desfăşurată în Singapore, unde a rostit un discurs. "Statele Unite au exprimat preocupări în legătură cu ameninţarea din ce în ce mai mare pe care o reprezintă atacurile cibernetice, unele dintre ele având legătură cu Guvernul şi armata chineză", a spus Hagel în cursul discursului, conform postului ABC News.

Afirmaţiile şefului Pentagonului au atras replica generalului chinez Yao Yunzhu, directorul Centrului China-SUA pentru Relaţiile în domeniul Apărării, o entitate din cadrul armatei chineze. "Vă mulţumesc că aţi menţionat China de atâtea ori", a spus oficialul militar chinez. "Dar schimbarea strategiei SUA privind forţele desfăşurate în regiunea Asia-Pacific a fost interpretată ca fiind o încercare de contracarare a influenţei din ce în ce mai mari a Chinei, o tentativă de blocare a ascensiunii militare chineze. China nu ştie cum să interpreteze aceste semnale", a spus oficialul chinez, cerând garanţii că Washingtonul doreşte o relaţie pozitivă cu Beijingul.

Chuck Hagel doreşte reguli de conduită pentru securitatea cibernetică a Statelor Unite

Statele Unite trebuie să pună la punct reguli de conduită, îndeosebi în ceea ce priveşte China, pentru a face faţă atacurilor informatice tot mai acute, a declarat vineri şeful Pentagonului, Chuck Hagel.

"Trebuie să găsim mijloacele, lucrând alături de chinezi şi de întrega lume, pentru a pune la punct regulile de conduită", a declarat el jurnaliştilor, în avionul care îl transporta la Singapore, unde va lua parte la forumul anual pentru securitate, care are loc la Shangri-La.

Întrebat cu privire la infiltrările informatice şi furtul de date privitoare la numeroase sisteme de armament american, activitate dezvăluită marţi de Washington Post, Hagel a afirmat că "Statele Unite ştiu de unde provine acest număr de infiltrări" informatice.

"Este destul de dificil să dovedeşti că acestea sunt realizate de un inamic anume, însă putem spune de unde provin şi trebuie să fim sinceri cu privire la acest lucru", a declarat el referindu-se la rolul atribuit Chinei în aceste atacuri.

Washingtonul ar trebui să determine Beijingul să stabilească acest cod de conduită, atât prin "diplomaţie publică, cât şi prin discuţii private", potrivit şefului Pentagonului.

"Rareori am observat dezbateri publice care să rezolve o problemă, însă este important ca oamenii să ştie cum stăm", a declarat el.

În Singapore, unde ar trebui să rămână până luni dimineaţa, secretarul american al Apărării va avea numeroase întâlniri bilaterale cu omologii săi asiatici, iar dacă omologul chinez nu va veni să asiste la dialogul de la Shangri-La, Hagel a sugerat că-i va întâlni pe membrii delegaţiei chineze.

Multiplicarea contactelor între armată şi cele două ţări este sursă de speranţă pentru o mai bună înţelegere, a apreciat el.

Un raport destinat Pentagonului şi prezentat de ziarul The Washington Post arată că hackeri chinezi au accesat planuri ale unor sisteme militare americane ultramoderne, inclusiv interceptoare antibalistice, o situaţie care poate ajuta China să accelereze dezvoltarea unor tehnologii militare avansate. Potrivit raportului confidenţial elaborat de experţi ai Institutului Defense Science Board, hackeri chinezi au accesat aproximativ 25 de planuri ale unor sisteme de armament ultramoderne, inclusiv date despre programul antirachetă, informaţii despre avioane şi nave militare. Raportul este adresat Departamentului american al Apărării şi companiilor din industria militară americană.

Printre sistemele vizate de hackeri figurează elemente ale sistemelor de apărare antirachetă instalate de Pentagon în Asia, Europa şi Golful Persic: sistemul rachetelor Patriot - PAC-3, sistemul antibalistic THAAD şi sistemul antirachetă Aegis, care se regăseşte şi la baza de la Deveselu. De asemenea, hackerii au avut acces la date despre avioane de vânătoare F/A-18 şi F-35, despre avionul multirol V-22 Osprey, despre elicoptere Black Hawk şi despre noul model de navă militară Littoral Combat Ship.

Experţii avertizează că, prin atacurile hackerilor, China poate obţine acces la tehnologii avansate şi poate dezvolta sisteme militare proprii, compromiţând avantajul Statelor Unite într-un viitor conflict. Pe fondul creşterii activităţilor chineze de spionaj cibernetic, Administraţia Barack Obama a început de ceva vreme să exprime preocupări publice în legătură cu aceste riscuri. În martie, Thomas Donilon, consilierul preşedintelui Barack Obama pentru Securitate Naţională, a îndemnat regimul de la Beijing să limiteze activităţile cibernetice. Guvernul chinez insistă că nu spionează cibernetic agenţii sau companii americane, denunţând, la rândul său, atacuri informatice americane. Barack Obama probabil va discuta despre această situaţie cu ocazia întrevederii pe care o va avea în iunie, în California, cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici