Summitul în domeniul nuclear de la Haga, eclipsat de o reuniune G7 ce ar putea exclude Rusia din G8

Lideri din peste 50 de state urmează să se reunească luni la Haga în cadrul unui summit privind terorismul nuclear, eclipsat de criza ucraineană şi o reuniune G7 care ar putea exclude Rusia din clubul celor mai bogate state.

858 afișări
Imaginea articolului Summitul în domeniul nuclear de la Haga, eclipsat de o reuniune G7 ce ar putea exclude Rusia din G8

Summitul în domeniul nuclear de la Haga, eclipsat de o reuniune G7 ce ar putea exclude Rusia din G8 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Reuniunea G7 are loc luni seara în cadrul Summitului privind Securitatea Nucleară (NSS), cu scopul de a discuta ce măsuri să ia împotriva Rusiei, criticată pentru anexarea Crimeei, în contextul în care unii se tem că Vladimir Putin ar putea să vizeze şi alte părţi ale teritoriului Ucrainei.

Premierul britanic David Cameron a susţinut miercuri că este necesar ca Franţa, Canada, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite - care se vor reuni fără Rusia, deţinătoarea în prezent a preşedinţiei G8 - să discute despre excluderea definitivă a Moscovei.

Moscova a fost admisă la G8 în 1998 ca o "recompensă" pentru opţiunea în favoarea democraţiei a Rusiei postsovietică.

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări joi, cu privire la summitul G8 prevăzut în iunie la Soci, că "atât timp cât nu sunt întrunite condiţiile politice (...), nu mai există G8, nici summit şi nici acest format ca atare". Pregătirile în vederea acestui summit au fost, de altfel, întrerupte.

- Temeri cu privire la o invazie rusă

Kievul şi-a exprimat duminică temerea cu privire la o invazie iminentă în estul Ucrainei, "centrul" industrial al ţării, în contextul în care o serie de baze militare ucrainene au fost preluate în forţă de către ruşi.

Preluarea acestor baze de către militari de elită ruşi, cu vehicule blindate, are loc după ce trupe ruse au pătruns pe teritoriul Crimeei în urmă cu trei săptămâni şi după anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, în urma unui referendum.

Guvernul interimar ucrainean se teme că Vladimir Putin şi apetitul său pentru teritorii nu este afectat prea tare de sancţiuni limitate adoptate de către Uniunea Europeană şi Statele Unite vizând Moscova.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi secretarul de Stat american John Kerry urmează să se întâlnească luni în cursul summitului în domeniul nuclear, iar discuţiile lor ar putea să fie cele mai virulente de la începutul crizei ucrainene.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat duminică faptul că nu va fi prezent la Haga luni şi marţi, deoarece doreşte să finalizeze negocieri cu o echipă a unei misiuni de la Fonsul Monetar Internaţional (FMI) cu privire la un program de ajutorare a Ucrainei.

- Bombe "murdare".

Premierul olandez Mark Rutte a dat asigurări duminică cu privire la faptul că G7 nu va perturba summitul de două zile, al treilea dintr-o serie de summituri pe tema securităţii nucleare organizate la iniţiativa lui Barack Obama.

Lideri din peste 50 de ţări vor discuta despre modul de a evita ca grupări teroriste să pună mâna pe materiale nucleare cu scopul de a fabrica bombe, numite "murdare", care combină explozivi tradiţionali şi materiale nucleare.

Olanda, Statele Unite şi Coreea de Sud, gazda summitului precedent în domeniul securităţii nucleare, au luat iniţiativa să stabilească împreună direcţii de comportament fondate pe cele urmate de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Ele urmează să propună statelor participante să accepte aceste linii de conduită, însă acestea nu urmează să apară în comunicatul final. Eventuala adoptare a acestor direcţii urmează să aibă loc în baza unor iniţiative individuale din partea statelor prezente.

Securitatea nucleară se află în centrul moştenirii politice pe care Barack Obama doreşte să o lase. El a dat asigurări în 2009 că terorismul nuclear este "ameninţarea cea mai imediată şi cea mai extremă la adresa securităţii mondiale".

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace a întreprins atunci un demers privind securizarea materialelor nucleare vulnerabile în decurs de patru ani, iar primele NSS au fost organizate în 2010 la Washington şi în 2012 la Seul. Un summit final urmează să aibă loc în 2016.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici