Trădează Franţa Occidentul? China speră că Parisul poate contribui la atenuarea relaţiilor cu Uniunea Europeană

China speră ca Franţa să poată "stabiliza tonul" relaţiilor dintre UE şi China, i-a spus vicepremierul He Lifeng omologului său francez sâmbătă la Beijing, în timp ce liderii europeni dezbat cum să echilibreze reducerea dependenţei şi cooperarea cu a doua economie a lumii.

3464 afișări
Imaginea articolului Trădează Franţa Occidentul? China speră că Parisul poate contribui la atenuarea relaţiilor cu Uniunea Europeană

Sursa: AP / Mediafax Foto

He Lifeng i-a spus ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire, că administraţia de la Beiing este dispusă să aprofundeze cooperarea cu Franţa în domenii tradiţionale, cum ar fi finanţele, precum şi în domeniul ştiinţei şi al inovării tehnologice, în contextul în care cele două părţi se întâlnesc pentru cel de-al nouălea dialog economic şi financiar, potrivit Reuters.

"Se speră că Franţa va stabiliza tonul cooperării prieteneşti dintre China şi UE", a declarat acesta în timpul remarcilor de deschidere a unui dialog la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing, adăugând că China consideră că legăturile sale bilaterale cu Franţa "au o bază bună".

China este al treilea cel mai mare partener comercial al Franţei, după Uniunea Europeană şi Statele Unite, dar firmele franceze sunt din ce în ce mai îngrijorate că ar putea fi prinse în focul încrucişat al rivalităţii economice în creştere dintre cele două superputeri economice ale lumii.

Le Maire a declarat că cele trei provocări la care cele două ţări ar trebui să colaboreze sunt tranziţia ecologică, reorganizarea lanţurilor valorice şi revoluţia tehnologică, ridicând totodată probleme legate de accesul pe piaţă pentru companiile franceze din domeniul bancar, nuclear, cosmeticelor şi agriculturii.

"Este esenţial să ne gândim la extinderea şi aprofundarea cooperării economice şi financiare între Franţa şi China", a declarat La Maire. "Am dori să primim noi investiţii majore din China pe teritoriul francez".

El a declarat oaspeţilor săi că întâlnirea reprezintă un "semnal pozitiv că Franţa şi China vor colabora pentru a face faţă provocărilor şi pentru a injecta stabilitate într-o lume incertă", care a "accelerat într-o nouă situaţie de instabilitate şi incertitudine".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici