Ucraina aduce echipamente noi pe front împotriva Rusiei. Vestul ajută Kievul la crearea dronelor cu inteligenţă artificială

  • Ucraina va dezvolta drone cu inteligenţă artificială care vor fi mai greu de doborât de către Rusia, cu ajutor din partea Occidentului.
  • Dronele îşi vor putea lovi ţinta în ciuda sistemelor de bruiaj ruseşti care întrerup comunicaţia cu operatorul uman.
4147 afișări
Imaginea articolului Ucraina aduce echipamente noi pe front împotriva Rusiei. Vestul ajută Kievul la crearea dronelor cu inteligenţă artificială

Ucraina aduce echipamente noi pe front împotriva Rusiei. Vestul ajută Kievul la crearea dronelor cu inteligenţă artificială

Demersul este susţinut de o finanţare occidentală de peste 200 de milioane de lire sterline din partea unei coaliţii de drone conduse de Marea Britanie. Scopul acestei iniţiative presupune ca dronele să poată vâna şi ţinti în mod autonom, la bază aflându-se un sistem de recunoaştere a ţintelor prin intermediul imaginilor, scrie The Telegraph.

Katerina Chernohorenko, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, a declarat că acest sistem ar face dronele de atac unidirecţionale mai puţin susceptibile la interceptările electronice ale trupelor ruseşti, care în ultimul an au dezvoltat sisteme de bruiaj capabile să blocheze comunicaţia dintre dronă şi operatorul uman. În plus, sistemul le va permite piloţilor să le opereze la o distanţă mai mare de linia frontului.

,,Marea provocare este ultimul kilometru înainte de ţintă, având în vedere faptul că sunt disponibile tot mai multe sisteme individuale de război electronic ", a declarat Chernohorenko, potrivit The Telegraph.

,,Ar trebui să se bazeze pe navigaţia vizuală. Noi o numim şi ,,ţintirea pe ultimul kilometru", orientarea în funcţie de imagine"."

Drona ar fi lansată şi pilotată de un om până la aproximativ 1,5 kilometri înainte de ţintă, iar din acel punct, controlul ar urma să fie preluat de inteligenţa artificială. Astfel, drona ar fi ghidată către ţinta sa finală şi ar face mai dificilă pentru Rusia bruierea semnalelor către pilot.

Surse din domeniul apărării britanice au negat că guvernul va juca vreun rol în producerea de drone autonome alături de inginerii ucraineni.

În ultima perioadă, Ucraina se confruntă cu o lipsă de echipament militar pe front, pe măsură ce ajutorul american este blocat în Congres, iar sprijinul acordat de către statele europene în cadrul iniţiativei cehe se epuizează treptat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici