UE suplimentează cu 70 de milioane de euro contribuţia pentru securizarea zonei Cernobîl

Comisia Europeană (CE) suplimentează luni cu 70 de milioane de euro contribuţia în vederea restabilirii complete a condiţiilor de mediu în zona accidentului nuclear de la Cernobîl, a anunţat preşedintele CE Jean-Claude Juncker în cadrul summitului de la Kiev, citat într-un comunicat.

228 afișări
Imaginea articolului UE suplimentează cu 70 de milioane de euro contribuţia pentru securizarea zonei Cernobîl

UE suplimentează cu 70 de milioane de euro contribuţia pentru securizarea zonei Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uniunea Europeană oferă deja Ucrainei un sprijin financiar fără precedent, iar decizia de astăzi (luni) confirmă angajamentul nostru pe această cale. Astăzi ne-am angajat să contribuim cu alte 70 de milioane de euro la restabilirea completă a unor condiţii sigure pentru mediu la locul accidentului devastator de la Cernobîl. Acţiunile noastre vorbesc de la sine. UE contribuie la transformarea Cernobîlului într-un loc din nou sigur", a declarat Junker.

Ucraina a comemorat duminică 29 de ani de la dezastrul produs pe 26 aprilie 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl, când o creştere a tensiunii a provocat o explozie la un reactor, generând emisii radioactive în Rusia şi Europa de Est.

Preşedinţii UE Donald Tusk şi CE Jean-Claude Juncker participă luni la un summit cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la Kiev, concentrându-se asupra acordului de încetare a focului de la Minsk, din februarie, şi a măsurilor pentru încheierea conflictului din estul Ucrainei.

Angajamentul financiar în valoare de 70 de milioane de euro anunţat în cadrul reuniunii la nivel înalt UE-Ucraina, se adaugă celor aproximativ 360 de milioane de euro acordate deja pentru finalizarea mai multor proiecte, printre care construirea noii structuri ce va acoperi "sarcofagul" şi reactorul 4, distrus în accidentul din 1986.

Noua structură izolantă urmează să protejeze mediul împotriva radiaţiilor, să asigure infrastructura necesara atât în vederea operaţiunilor de dezmembrare a sarcofagului şi rămăşiţelor reactorului, cât şi de gestionare a deşeurilor nucleare.

Construirea noii structuri, realizate de consorţiul Novarka, sub coordonarea părţii franceze, a început în 2010 şi este aproape finalizată. Ea urmează să fie plasată deasupra reactorului la jumătatea lui 2017. Costurile totale fiind estimate la 1,5 miliarde de euro.

Junker a anunţat suplomentarea fondurilor înaintea unei conferinţe a donatorilor care vizează să acopere deficitul de finanţare - estimate la 615 milioane de euro - pentru finalizarea Planului de implementare a structurii izolante, numele programului sub egida căruia este construită noua structură. Conferinţa, anunţată pentru 29 aprilie la Londra, este organizată de actuala preşedinţie a G7 (Germania) şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care gestionează fondurile internaţionale.

Pe lângă contribuţia CE, statele membre UE au participat pâna în prezent la proiect cu aproximativ 420 de milioane de euro, urmând să îşi consolideze contribuţia la conferinţă. De asemenea, o nouă contribuţie din partea BERD, în valoare de 350 de milioane de euro, urmează să fie fi anunţată la Londra, se arată în comunicat. Printre donatori se numără şi ţări care nu fac parte din UE, ca Statele Unite, Rusia, Japonia, Canada şi China.

Durata de viaţă a structurii este de cel puţin 100 de ani şi lasă timp pentru elaborarea şi aplicarea unor strategii de atenuare în vederea soluţionării viitoare a problemei reactorului deteriorat, apreciază Comisia.

Sarcofagul construit în 1986 nu a fost conceput ca o soluţie permanentă. Actualul program multidisciplinar de gestionare a construcţiei a fost pus la punct în 1997, cu sprijinul CE, de către un grup de experţi internaţionali din UE, Statele Unite, Japonia şi Ucraina.

Comisia a angajat, până în prezent, peste 600 de milioane de euro în cadrul unor proiecte legate de Cernobîl, şi anume proiecte industriale în valoare de 480 de milioane de euro - dintre care 400 de milioane de euro prin intermediul unor fonduri internaţionale, iar 80 plătite direct, sprijin pentru producţia de energie electrică (65 de milioane de euro), proiecte sociale (aproximativ 15 milioane de euro) şi proiecte de cercetare (aproximativ 100 de milioane de euro), se mai precizează în comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici