Un oficial rus avertizează: NATO exercită presiuni prin ţări est-europene. Scutul antirachetă creează riscuri

Alianţa Nord-Atlantică transformă ţările est-europene într-o platformă de presiuni militare şi politice asupra Rusiei, prezentată în mod fals ca o ameninţare, afirmă ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Gruşko, avertizând că sistemul antibalistic afectează echilibrul strategic.

2125 afișări
Imaginea articolului Un oficial rus avertizează: NATO exercită presiuni prin ţări est-europene. Scutul antirachetă creează riscuri

Un oficial rus avertizează: NATO exercită presiuni prin ţări est-europene. Scutul antirachetă creează riscuri

"Pericolul constă în faptul că NATO construieşte o politică a confruntării pe baza unei ameninţări fictive reprezentate de Rusia şi prin pregătirile militare în apropierea frontierelor ruse. Ţările estice în care vor fi suplimentate efectivele NATO transformă aceste zone în platforme pentru exercitarea de presiuni militare şi politice asupra Rusiei, aducând relaţiile noastre cu aceste state la un nivel militar", a declarat Aleksandr Gruşko, ambasadorul rus la NATO.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, la summitul de la Varşovia, planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice. În plus, NATO a preluat comandamentul asupra sistemului antirachetă din Europa, care va avea elemente antibalistice şi în România.

"Noi considerăm că aceste măsuri sunt lipsite de fundament, excesive şi contraproductive. Au scopul confruntării, slăbesc securitatea la nivel european şi regional, aducându-ne la schemele de apărare din perioada Războiului Rece", a adăugat Gruşko, citat de site-ul agenţiei Tass.

"Şi sistemul antirachetă (NATO - n.red.) creează riscuri pentru Rusia. Are un potenţial destabilizator, care subminează stabilitatea strategică", a precizat Gruşko, explicând că discuţiile la reuniunea Consiliului NATO-Rusia au fost "deschise", concentrându-se pe consecinţele suplimentării efectivelor occidentale în estul Europei.

"Rusia nu prezintă nicio ameninţare pentru NATO", a dat asigurări Aleksandr Gruşko, confirmând că Moscova propune măsuri pentru diminuarea tensiunilor în zona Mării Baltice. "Aşteptăm să vedem dacă Alianţa Nord-Atlantică va merge în această direcţie", a subliniat el.

Reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice şi ai Rusiei au avut "discuţii utile şi deschise", a anunţat secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg, precizând că au prezentate deciziile summitului NATO de la Varşovia şi că a fost reiterat principiul respectării suveranităţii Ucrainei. "Astăzi am avut discuţii foarte utile. Am abordat unele dintre cele mai importante teme din agenda euro-atlantică. Acest lucru arată valoarea Consiliului NATO-Rusia", a subliniat Stoltenberg. În cadrul reuniunii, s-a discutat despre criza din Ucraina şi despre importanţa implementării în mod deplin a Acordului Minsk.

Aliaţii NATO au reiterat că susţin integritatea şi suveranitatea Ucrainei. "Toţi semnatarii Acordului Minsk trebuie să îşi respecte angajamentele, iar Rusia are o responsabilitate semnificativă în această privinţă", a spus Stoltenberg, amintind că acţiunile Rusiei în Ucraina au subminat relaţiile euro-atlantice. Pe agenda discuţiilor au fost şi măsuri de sporire a transparenţei şi de reducere a riscurilor. Alianţa Nord-Atlantică a prezentat Rusiei deciziile luate la summitul de la Varşovia. Delegaţia Rusiei a propus măsuri de garantare a securităţii în zona Mării Baltice. "Salut faptul că Rusia semnalează intenţia aplicării unor măsuri de diminuare a riscurilor", a subliniat Stoltenberg.

Cele două delegaţii au discutat şi despre măsurile de stabilizare a Afganistanului. Consiliul NATO-Rusia rămâne un forum de dialog foarte important, a notat Stoltenberg. "Am avut o oportunitate importantă de a ne clarifica reciproc poziţiile", a încheiat secretarul general NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici