Vezi aici principalele prevederi ale noului concept strategic al NATO

Liderii NATO au adoptat vineri, în cadrul summitului de la Lisabona, un nou concept strategic, "Angajament activ, apărare modernă", care urmează să ghideze acţiunea Alianţei în următorii zece ani, relatează AFP, care prezintă principalele prevederi ale textului.

2035 afișări
Imaginea articolului Vezi aici principalele prevederi ale noului concept strategic al NATO

Principalele prevederi ale noului concept strategic al NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

APĂRARE COLECTIVĂ

Conceptul confirmă angajamentul fundamental al ţărilor membre de a "se apăra reciproc împotriva unui atac, inclusiv împotriva noilor ameninţări".

NUCLEAR

NATO se angajează să "creeze condiţiile pentru o lume fără arme nucleare", dar va rămâne o Alianţă nucleară "atât timp cât vor exista arme nucleare în lume".

Disuasiunea rămâne un "element crucial" al strategiei: forţele nucleare oferă "garanţia supremă" a securităţii Alianţei, deşi condiţiile folosirii armei nucleare sunt "extrem de improbabile".

APĂRARE ANTIRACHETĂ

NATO îşi defineşte capacitatea de a se apăra împotriva unui atac cu rachete ca fiind unul dintre "elementele centrale" ale apărării sale. În acest domeniu, Alianţa va căuta activ "cooperarea Rusiei şi a altor parteneri euroatlantici".

PARTENERIATE

Parteneriatele cu ţări terţe pot "contribui la consolidarea securităţii internaţionale, la apărarea valorilor NATO, la operaţiunile sale, precum şi la pregătirea ţărilor interesate de aderare".

"O Uniune Europeană activă şi eficientă contribuie la securitatea globală a zonei euroatlantice. UE este un partener unic şi esenţial pentru NATO".

Cooperarea NATO-Rusia are o "importanţă strategică".

GESTIONAREA CRIZELOR

NATO se va angaja pentru "a preveni sau a gestiona" crize care riscă să degenereze în conflicte şi să "stabilizeze o situaţie postconflict sau să ajute la reconstrucţie".

Alianţa va crea, "învăţând o lecţie din operaţiuni, o structură civilă de gestionare a crizelor adecvată, dar modestă, pentru a interacţiona mai eficient cu partenerii civili".

TERORISM ŞI TRAFICANŢI

Terorismul este o "ameninţare directă". Conflictele în afara frontierelor NATO pot ameninţa securitatea sa "alimentând extremismul, terorismul", dar şi traficul de arme, de droguri şi de persoane.

ATACURI CIBERNETICE

Conceptul prevede dezvoltarea capacităţii Alianţei de a "preveni şi detecta atacurile cibernetice". Textul citează ca surse posibile "forţe armate şi servicii de informaţii străine, criminalitatea organizată, grupări teroriste şi/sau extremiste".

SECURITATE ENERGETICĂ

NATO vrea să contribuie în acest domeniu, "inclusiv prin protecţia infrastructurilor energetice, zonelor şi căilor de tranzit critice".

ALIANŢĂ PENTRU SECOLUL XXI

Liderii NATO se declară "hotărâţi să continue renovarea Alianţei pentru ca ea să poată face faţă provocărilor secolului XXI" şi "ferm hotărâţi să-i menţină eficacitatea în calitate de alianţă politico-militară care a reuşit cel mai bine în lume".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici