Washingtonul vrea ca ONU să voteze o rezoluţie înainte de referendumul din Crimeea

Statele Unite au transmis partenerilor lor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie care denunţă referendumul prevăzut duminică în Crimeea şi reafirmă integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unor diplomaţi.

287 afișări
Imaginea articolului Washingtonul vrea ca ONU să voteze o rezoluţie înainte de referendumul din Crimeea

Washingtonul vrea ca ONU să voteze o rezoluţie înainte de referendumul din Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Washingtonul a cerut ca acest text să fie discutat "şi doreşte să fie în măsură să fie supus unui vot până sâmbătă", a declarat joi ambasadorul britanic Mark Lyall Grant, la sosirea la Consiliu, unde premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a efectuat prima vizită.

Potrivit unor diplomaţi, este sigur că Rusia va opune un vot de veto acestei rezoluţii, dar este posibil ca China să se abţină, ceea ce le va permite occidentalilor să accentueze izolarea Moscovei în acest dosar.

Potrivit ambasadorului francez Gérard Araud, Franţa va susţine atât această rezoluţie, cât şi voinţa Washingtonului ca ea să fie supusă unui vot înaintea referendumului privind Crimeea prevăzut duminică. "Lansăm un ultim apel Rusiei", a spus el într-un discurs susţinut în faţa membrilor Consiliului.

Proiectul de rezoluţie "declară că referendumul nu poate să aibă nicio validitate şi nu poate să fondeze nici cea mai mică modificare a statutului Crimeei". În text li se cere tuturor statelor să nu recunoască rezultatul referendumului.

Consiliul îşi reafirmă totodată, în proiect, "angajamentul faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional". În document li se cere Moscovei şi Kievului să "înceapă un dialog politic direct" şi să dea dovadă de reţinere, iar textul nu conţine nicio critică directă sau ameninţare adresate Moscovei.

La mai puţin de trei săptămâni după ce persoane înarmate au preluat controlul asupra Parlamentului provinciei şi instalarea unui Guvern prorus, cei 1,5 milioane de alegători din Crimeea sunt chemaţi duminică să voteze cu o privire la o anexare la Rusia, din care peninsula a făcut parte până în 1954, când a fost "dată" Ucrainei, în cadrul fostei Uniuni Sovietice, de către fostul lider sovietic Nikita Hruşciov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici