Zeci de funcţionari îi cer lui Barack Obama o intervenţie militară a SUA în Siria: Doar aşa putem forţa regimul sirian să accepte condiţiile armistiţiului şi negocierea unei soluţii politice

Iniţiativa angajaţilor Departamentului de Stat de a-i cere preşedintelui Barack Obama -printr-un mecanism special destinat criticilor constructive- o intervenţie militară contra regimului Bashar al-Assad reflectă starea de nemulţumire faţă de abordarea privind conflictul sirian, conform NYT.

1787 afișări
Imaginea articolului Zeci de funcţionari îi cer lui Barack Obama o intervenţie militară a SUA în Siria: Doar aşa putem forţa regimul sirian să accepte condiţiile armistiţiului şi negocierea unei soluţii politice

Petiţia din SUA privind o intervenţie în Siria reflectă nemulţumirea faţă de abordarea actuală (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Zeci de funcţionari din cadrul Departamentului de Stat american i-au cerut săptămâna trecută preşedintelui Barack Obama să aprobe bombardamente punctuale asupra regimului Bashar al-Assad, susţinând că aceasta este singura modalitate de a învinge reţeaua teroristă Stat Islamic. Cei 51 de funcţionari din cadrul Departamentului de Stat au semnat un memorandum intern în care afirmă că regiunea Orientul Mijlociu este "afectată grav" de conflictul militar din Siria.

"Suntem funcţionari ai Departamentului de Stat implicaţi în diverse moduri, în ultimii cinci ani, în reacţia Administraţiei SUA la criza din Siria. În pofida, eforturilor secretarului de Stat de a limita violenţele şi a găsi o soluţie politică, credem că nu ne vom putea atinge obiectivele dacă nu includem folosirea forţei militare ca opţiune pentru a impune încetarea ostilităţilor şi pentru a forţa regimul sirian să accepte condiţiile armistiţiului şi să negocieze o soluţie politică", se arată în memorandumul semnat de 51 de angajaţi ai Departamentului de Stat.

"Abuzurile sistematice comise de Bashar al-Assad împotriva poporului sirian reprezintă principala cauză a instabilităţii care continuă să afecteze Siria şi regiunea mai largă. (...) Credem că ar fi utilă o abordare americană mai activă din punct de vedere militar în Siria, axată pe atacuri cu rachete de croazieră şi pe componenta aeriană, situaţie care ar stimula procesul diplomatic coordonat de Statele Unite şi ar oferi susţinere Grupului Internaţional pentru Susţinerea Siriei", se precizează în memorandum, conform unei copii obţinute de cotidianul The New York Times.

"În contextul unui conflict soldat cu peste 400.000 de morţi, dat fiind că sute de mii de oameni riscă să fie vizaţi de operaţiunile regimului şi cu 12 milioane de oameni care şi-au părăsit casele, dintr-o populaţie de 23 de milioane, apreciem că raţiunea morală în sensul opririi morţii şi suferinţei în Siria, după cinci ani de război brutal, este evidentă şi incontestabilă", subliniază funcţionarii Departamentului de Stat în memorandumul trimis preşedintelui Barack Obama.

Memorandumul a fost trimis prin intermediul mecanismului numit "canal de comunicare a opiniilor critice", un instrument creat în timpul Războiului din Vietnam pentru a permite exprimarea criticilor politice constructive în cadrul Administraţiei SUA. Conform definiţiei oficiale, "canalul de comunicare a opiniilor critice" constituie "un mecanism politic important rezervat transmiterii perspectivelor critice şi opiniilor alternative privind abordări oficiale de politică externă, dacă nu pot fi transmise în mod complet şi la timp prin proceduri şi modalităţi clasice".

"Chiar dacă soluţiile propuse exclud anumite puncte semnificative, există un adevăr esenţial în acest document: actuala politică (a Administraţiei SUA - n.red.) a oferit puţine răspunsuri la o situaţie dezastruoasă şi care se înrăutăţeşte", notează cotidianul The New York Times într-un material de analiză intitulat  "Explicarea Memorandumului critic de la Departamentul de Stat privind situaţia din Siria".

Administraţia de la Washington pledează de mulţi ani pentru înlăturarea de la putere a regimului Bashar al-Assad, susţinut de Rusia.

O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria, împotriva poziţiilor reţelei teroriste Al-Qaida. Separat, Rusia oferă asistenţă militară Administraţiei Bashar al-Assad.

Moscova a comunicat că petiţia funcţionarilor Departamentului de Stat în sensul unei intervenţii militare contra Administraţiei Bashar al-Assad este un "gest al disperării", deoarece situaţia din Siria nu ar evolua în sensul dorit de SUA.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste, conform estimărilor ONU, 270.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici