Video FOTO VIDEO Un turc stabilit în România i-a fascinat pe ieşeni cu "dansul" dervişilor rotitori

Un turc de 22 de ani stabilit în România de aproape cinci ani i-a fascinat, la sfârşitul acestei săptămâni, pe ieşeni, cu "dansul" călugărilor cunoscuţi ca ”dervişii rotitori”. Nureddin Erol spune că a învăţat ”dansul” într-o lună şi jumătate, timp în care a slăbit şase kilograme.

967 afișări

Nureddin este din Turcia, are 22 de ani şi de aproape cinci ani s-a stabilit în România, unde studiază limbile turcă şi engleză la universitate în Bucureşti.

În timpul liber, el le arată românilor o mică parte din cultură turcească.

În urmă cu doi ani, a învăţat paşii specifici ceremonialului religios practicat de către călugării cunoscuţi ca ”dervişii rotitori'.

Spectaculoasele mişcări în cerc ale călugărilor sunt cunoscute în lumea întreagă. Puţini ştiu însă că nu este vorba despre un spectacol, ci că "dansul" este parte a unui ceremonial religios, paşii mărunţi reprezentând o rugăciune.

"Am învăţat şi eu acum doi ani, în Konya (Turcia) dansul acesta şi am venit să vă arăt ce tradiţii avem, ce cultură avem", a spus Nureddin Erol, după ce a coborât de pe scena Festivalului Turcesc, desfăşurat la Iaşi la sfârşitul acestei săptămâni.

Îmbrăcat în costumul alb special acestei ceremonii, cu o pelerină neagră pe umeri şi o căciulă groasă de fetru pe cap, Nureddin a prezentat ritualul celor care au venit în Parcul Expoziţiei din Iaşi.

A învăţat paşii din curiozitate, iar acum aşteaptă să treacă timpul pentru ca, la rândul său, să ducă tradiţia mai departe şi să îi înveţe şi el pe alţii.

"M-am dus la Konya, acolo era un Sofi, un Sofi cunoscut, l-am rugat să mă înveţe şi m-a învăţat într-o lună şi jumătate. Noi nu îi zicem dans, îi zicem Sema. Sema înseamnă a auzi, a vedea ceva. Dar este foarte greu să înveţi şi nu oricine poate să înveţe atât de uşor. Trebuie foarte mare răbdare. De exemplu, eu când învăţam dansul acesta am slăbit 6 kilograme. Lucram şi câte trei ore pe zi", a povestit Nureddin.

Fiecare detaliu din acest ceremonial are o însemnătate aparte.

"Fiecare rotire reprezintă o pomenire şi rostim numele lui Allah la fiecare rotire. Fesul de pe cap înseamnă piatră de mormânt, pelerina neagră înseamnă pământul şi îmbrăcămintea albă spiritualitatea", a declarat tânărul.

Deşi ritualul adună ropote de aplauze oricând şi oriunde, puţini ştiu că la început şi la sfârşit ar trebui ca nimeni să nu bată din palme, tocmai pentru că este vorba despre un ceremonial religios.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici