Les Paul, inventatorul chitarei electrice, a murit

Virtuozul chitarist american Les Paul, ale cărui inovaţii în domeniul înregistrărilor audio au revoluţionat muzica rock, a decedat joi, la vârsta de 94 de ani, au anunţat reprezentanţii companiei Gibson Guitars, fabricantul chitarelor care îi poartă numele.

194 afișări
Imaginea articolului Les Paul, inventatorul chitarei electrice, a murit

Les Paul, inventatorul chitarei electrice, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chitara "Les Paul"

Les Paul a murit din cauza complicaţiilor apărute după o pneumonie severă, în localitatea White Plains (New York), fiind "înconjurat de familie şi de cei care îl iubeau", potrivit comunicatului companiei Gibson.

Les Paul a fost "una dintre personalităţile influente majore ale secolului XX şi este creatorul celei mai celebre chitare din lume", care îi poartă numele, au adăugat reprezentanţii companiei Gibson, care fabrică modelul "Les Paul".

În prezent, multe legende din lumea muzicii consideră că emblematicul instrument este inegalabil pentru sunetul şi performanţele lui.

Lester William Polsfuss a fost, însă, înainte de toate, un virtuoz al chitarei.

Stilul său complex, ce îmbina elementele de jazz, swing şi folclor american, i-a permis să cânte pe aceeaşi scenă cu Nat King Cole şi cu Louis Armstrong, încă de la vârsta de 30 de ani. Les Paul a avut privilegiul de a concerta cu regularitate alături de Bing Crosby, un cântăreţ de muzică uşoară care a devenit celebru cu puţin timp înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, graţie radioului.

Steaua chitaristului de pe Walk of Fame, acoperită cu flori

Talentul de chitarist al lui Les Paul şi vocea caldă a lui Bing Crosby au făcut ca albumul lor să urce până pe prima poziţie a clasamentului materialelor discografice din 1945, cu peste un milion de exemplare vândute.

Însă domeniul care l-a făcut cu adevărat celebru pe Les Paul a fost cel al acusticii şi al înregistrărilor muzicale.

În 1952, compania Gibson a început să fabrice faimosul model "Les Paul". Principalul avantaj al acestui tip de chitară consta în faptul că avea un "corp plin", spre deosebire de chitarele electrice din epocă, ale căror părţi centrale erau făcute dintr-o bucată de lemn scobită în centru.

Muzicienii contemporani, în principal din aria rockului, îi datorează lui Les Paul şi inventarea magnetofonului multipistă. Până atunci - cel de-Al Doilea Război Mondial tocmai se încheiase -, muzicienii erau obligaţi să înregistreze cântecele complet, în direct. Magnetofonul lui Les Paul a permis muzicienilor să îşi înregistreze propriile bucăţi muzicale, iar apoi a permis mixarea tuturor acestor fragmente muzicale pe discuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici