Video Vamă şi paşaport de oltean, la intrarea în Slatina, de Festivalul „Oltenii şi Restu' Lumii” | GALERIE FOTO, VIDEO

Oltenii au stabilit, de vineri, vamă la intrarea în Slatina, judeţul Olt, şi i-au pus pe toţi cei care au trecut prin zonă să-şi ia „paşaportul de oltean”, valabil doar pentru cele trei zile în care se desfăşoară Festivalului „Oltenii şi Restu’ Lumii”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

796 afișări

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO 

Umorul oltenesc a fost prezent încă de la începutul Festivalului „Oltenii şi Restu` Lumii”, fiind pus „în scenă” sketch-ul „Frankfurt caută muiere”, cu actorii Emil Rădinoiu (Mitică din Vacanţa Mare) şi Iulian Ilinca (Fankfurt din Vacanţa).

Oficialităţile - primarul, preşedintele CJ, prefectul - au fost primiţi pe rogojinele olteneşti în locul covorului roşu şi pe acordurile melodiei „M-a făcut mama oltean”.

Salutul oficial, întocmai ca într-o ceremonie de primire a şefilor de stat, a fost dat de Daniela Nane, actriţa fiind desemnată personalitatea festivalului şi urmând să susţină o reprezentaţie teatrală de excepţie.

„Am fost primită foarte bine şi am învăţat că bancurile nu se spun, se interpretează, în Oltenia”, a declarat ea.

Invitat de onoare a fost şi artistul Ovidiu Lipan Ţăndărică, care a declarat că deja se simte ca acasă în Oltenia şi vrea să rămână aici. Ţăndărică a glumit pe seama anunţatului referendum pentru schimbarea denumirii judeţului Olt, în Olt-Romanaţi.

„Am fost primit senzaţional. Deja eu aparţin acestei republici, Republica Oltenia şi Romanaţi. Sunt foarte încântat, este un moment special pentru mine şi o să stau până de ziua mea, pe 31 ianuarie. O să rămân aici să mă simt bine cu voi. Zaibărul este formidabil, fetele sunt frumoase, atmosfera este minunată, aşa că de ce să mai părăsim locul acesta extraordinar. Suntem aproape de Capitală şi putem oricând să ajungem. N-avem decât să ne bucurăm de aceste zile minunate şi de cetăţenia dublă cu acest paşaport de intrare şi ieşire. Eu cred că pe acesta cu ieşirea o să-l folosesc mai rar”, a declarat el.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, unul dintre iniţiatorii referendumului, i-a ţinut isonul artistului.

„De astăzi, avem dublă cetăţenie: şi olteni, şi romanaţeni”, a spus Oprescu.

Tot în Slatina, trei fete îmbrăcate în costume populare au zdrobit strugurii cu picioarele, după tradiţia strămoşească şi au rostit incantaţia străveche, care avea rolul să aducă belşug şi prosperitate în casa gospodarului care tocmai culesese via.

„Om călca şi-om tot zdrobi, până mâine-n zori de zi, să umplem butoaiele că ne prinde ploaiele. Floricea de rozmarin să iasă vinul pelin, floricea de alunel să curgă şi zăibărel. Veselie la olteni, curge vinu-n damigeni şi pastramă pe grătar, vinu-i ca de chihlimbar. Să petrecem, să cântăm, cu toţi să ne bucurăm, iar la anul viitor vom călca şi mai cu spor”, sună incantaţia.

De asemenea, slătinenii au întâlnit în centrul oraşului statui vivante şi s-au atribuit funcţii şi (i)responsabilităţi, în Târg, fiind date în folosinţă şi Birourile Mobile de paşapoarte - cu caricaturiştii Vasile Trestian, Cătălin Mihalache şi alţii.

Primarul Slatinei, Emil Moţ, i-a invitat atât pe olteni, cât şi pe restul lumii, la distracţie la festivalul care se va desfăşura, până duminică, pe Esplanada din centrul Slatina. Aici se desfăşoară şi Târgul meşteşugarilor, deschiderea oficială a acestuia fiind făcută tot vineri, de invitaţii speciali. Aceştia au participat la deschiderea butoiului cu vin şi glume - Mustăria „La Căţaua Leşinată”.

„Începură «Oltenii», o să avem trei zile foarte frumoase, Dumnezeu este cu noi, avem soare, este cald! Daniela Nane este cu noi, maestrul Ovidiu Lipan Ţăndărică este cu noi. Distracţie plăcută tuturor slătinenilor, distracţie plăcută tuturor oltenilor. Vă aşteptăm pe Esplanadă! Toată lumea are paşaport de oltean, praz, zaibăr şi pastramă”, a declarat primarul Emil Moţ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici